Petersplatsen och Peterskyrkan.

Res och förälska dig i härliga Rom

i RESOR

RESOR. Att resa till Rom är ingenting man kommer att ångra. Det är enkelt att förälska sig i en stad utan stora, moderna glasbyggnader och bara på några dagar är förälskelsen ett faktum.

Du behöver inte ta en hel veckas ledigt eller ha en speciellt stor plånbok för att inleda förälskelsen till Rom. En långweekend och flyg med något lågprisbolag som du bokar själv fungerar perfekt och hotell finns förstås i alla prisklasser och standarder.

Rom är Italiens huvudstad och med 2,9 miljoner invånare kan man tycka att det borde vara trafikkaos och trängsel överallt, men som besökare upplever man ingenting av detta. Såklart är det mycket folk i rörelse, men det är väl en charm med att resa till en storstad, och italienarna uppför sig mycket disciplinerat i trafiken. Som turist upplever man oftast endast de centrala delarna av staden, då de flesta sevärdheter ligger inom en inte alltför stor cirkel.

Många sevärdheter

Och sevärdheter finns det gott om. Här finns Vatikanstaten, Peterskyrkan, Colosseum, Spanska trappan, Fontana di Trevi, Pantheon och omkring 900 kyrkor. Ett tips är att inleda vistelsen i Rom med en Hop-on Hop-off-buss för att skapa sig en egen bild av vad man vill se mer av. Bussarna, som går hela tiden, tar dig förbi de flesta av de mest kända sevärdheterna. När man sedan åkt ett varv är det bara att ställa in sin Google Maps och börja promenera. Oavsett man har ett mål eller inte kan man knappt gå 50 meter utan att stanna och titta på en ruin, en vacker byggnad eller en fantastisk kyrka. Kyrkorna kan dock vara lite svåra att hitta då många kyrkor endast är en hyggligt anspråkslös dörr på en fasad, men väl inne är många helt fantastiska och utsmyckade på ett sätt vi svenskar inte är vana vid. Det är extremt rofyllt att slå sig ned i en kyrkbänk efter att ha stångats med turister vid Fontana di Trevi eller Spanska trappan.

Ungefär som i Sverige

Prisbilden i Rom är ungefär som i Sverige. Vid ett restaurangbesök kostar maten ungefär som här hemma, men det självklara vinet är oftast billigare. Och maten är bra, riktigt bra. Pasta- och pizzarätter är förstås ett måste och man äter lika gärna på en kvarterskrog som på finare ställen.

Shopping i Rom handlar om fina märkesboutiquer eller de turistbutiker som finns överallt. Stora varuhus saknas i centrala Rom, men den som vill shoppa kommer att hitta det mesta.

Turistfällor

De allra största sevärdheterna är förstås stora turistfällor och som kan kosta en ganska stor slant om man inte tänker sig för. Att ställa sig i kö på Petersplatsen för att komma in i Peterskyrkan kan ta flera timmar, men du kommer garanterat att erbjudas en plats längst fram i kön av någon hundratals entreprenörer som tjänar sin lön på oss turister. För kanske 50-100 euro erbjuds du en gräddfil till kyrkan och det Sixtinska kapellet, men det du betalar för är köplatsen, då försäljarna placerat bulvaner i kön redan i gryningen. Att själv vara tidigt på plats och kanske köa i en timme blir betydligt billigare.

Enkelt

Det är enkelt att ta sig till Rom. Flyger man från Arlanda finns en rad alternativ och flygbolag. Bland andra flyger lågprisbolaget Norweigan till Rom tur och retur varje dag med en restid på cirka tre timmar. Det finns två internationella flygplatser i Rom, Fiumicinoflygplatsen och Ciampinoflygplatsen, och det är ingen idé att boka transfer till hotellet hemifrån då det vimlar av taxibilar med fast pris in till Rom på flygplatsen. Rom är en stad att förälska sig i och du kommer garanterat att tycka att resan är värd både tid och pengar.

Colosseum – ett måste under besöket i Rom.
Smyckningarna tänker varje kvadratcentimeter.
Spanska trappan.
Rofyllt att sitta en stund.
Piazza Venezia.
Otroligt vackra takkupoler i många av kyrkorna.
Fontana di Trevi.
Bikt för den som behöver.
Kyrkdekoration.
En typisk bakgata i Rom.
En av Roms 900 kyrkor.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.