Ritha Sörling: Halvtid i Hällefors

i INSÄNDARE/DEBATT/Okategoriserade

Jag är nöjd med de här två första, åren vi har stärkt kommunens  ekonomi. Vi har gjort en översyn av lokalanvändning och har efter hand avslutat externa kontrakt samt avyttrat kommunala fastigheter vi inte haft behov av. Vi har även gjort en översyn av bolag och stiftelser och det har resulterat i olika åtgärder som likvidering, försäljning med mera. Redan under de här första åren har vi nått resultat som stärkt upp ekonomin så vi numera klarar balanskravet. I år räknar vi med att kunna amortera 10 miljoner.  Med årets prognostiserade  resultat har vi stärkt ekonomin med 29,6 miljoner långsiktigt.

Det är ett både  tidskrävande och pedagogiskt arbete att vända en kultur, ett vant och inarbetat sätt att arbeta. Det krävs tid och mod att invänta rätt kompetens och metoder.

Utvecklingen av ett samhälle kräver att man allt oftare följer med i organisation och villkor, uppdaterar  med jämna mellanrum. Det går inte att göra som man alltid gjort och tro att det blir bra även för framtiden.

Stabil ekonomi är en viktig del för utvecklingen  av vårt samhälle där människor trivs och mår bra. Det är en utgångspunkt för att kunna börja driva på inom en mängd områden.

Vi jobbar för närvarande med en kartläggning av möjliga villaområden för nybyggnation. Att kunna få bo i en unik miljö med strandläge är drömmen för många. Vi ska kunna erbjuda det.  Vi har strandlägena och naturen.

Vi har goda tekniska förutsättningar för kommunens industritomter men vi måste skaffa oss en bättre markplanering, det ska prioriteras.

Löpande service till näringsidkare innefattar hjälp att söka lokaler, tomter, tillstånd och tillsyn. Tillhandahålla information  och ha regelbundna mötesforum.

Möjligheten att skapa nya jobb och få nya företag att starta och att de äldre företagen fortsätter att växa ger kommunen ökade skatteintäkter.

Att vi alla företag, föreningar, offentlig förvaltning och varje enskild individ är goda ambassadörer stärker synen på oss själva och bilden andra har på oss. Fredag den 7/9 är det 25 år sen jag och min familj flyttade till Hällefors och än idag tycker jag att vi gjorde ett bra val. Det finns en genuin trivsam stolthet hos Hälleforsborna som smittar!  En del tror jag det är mixen, det är lite av en smältdegel där många olika folkgrupper över tid samlats och samsats.

Tänkte på det när jag i somras deltog i Föreningen Finnstigens jubileum för att uppmärksamma finnarnas  inflyttning  under århundraden till trakten.. Om hundra år håller vi säkert andra fester och tillbakablickar på när somalier, afhganer och holländare etablerade sig hos oss.

Att känna sig välkommen är viktigt för både nya invånare och för turister.

För våra barn, våra unga, har vi genomfört den enskilt största satsningen i kommunen på många år. En ”ny” skola som vi hoppas ska ge eleverna och pedagogerna möjligheter att förstärka måluppfyllelsen, det vill säga ge varje elev optimala förutsättningar för att lyckas.

Det finns givetvis så mycket mer så här i halvtid jag redovisar endast ett axplock.

Jag är förhoppningsfull inför framtiden och trivs med att få vara en del av den där ”Hela Hällefors kommun ska leva”

Ritha Sörling (S), Hällefors

 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.