Rosornas krig förlamar Nora!

Centerpartiet manar till samarbete, öppenhet och handling.

Centerpartiet inbjuder de politiska partierna i Nora till ett möte för att diskutera den politiska situationen i Nora före och efter valet 2014.

Under supervalåret 2014 ska väljarna utvärdera den förda politiken och välja väg för framtiden. Väljarna i Nora har en svår uppgift framför sig.

En socialdemokrati som aldrig regerat i koalition, förväntas styra med den ideologiska motpolen moderaterna. Resultatet låter inte vänta på sig, avhoppen från partiet duggar tätt. Moderaterna, som är det enda partiet som suttit i majoritet i en följd sedan förra valet, har styrt Nora tillsammans med samtliga partier. De politiska framgångarna kan tyckas ha uteblivit, trots att man innehaft ordförandeposter hela tiden. Nora förvaltas, inte utvecklas.

Centerpartiet anser att Nora inte har råd med fler ”jojobeslut” under valåret som kommer (ett beslut i nämnd, ett annat i kommunstyrelse, ett tredje i fullmäktige). Den bristfälliga politiska styrningen måste upphöra. Vi uppmanar de styrande att lägga fram väl förankrade förslag att ta ställning till. Något som har lyst med sin frånvaro på slutet.

Centerpartiet anser även att medborgarna i Nora förtjänar raka och ärliga svar om hur det politiska landskapet kan se ut efter valet. Vad ska väljarna rösta på i Nora, om de vill ändra nuvarande politik? Hur socialdemokraterna och moderaterna ska kunna svara på den frågan i en kommande valrörelse återstår att se. Svävande budskap om att ”vi går till val på eget program” gynnar bara röstskolkare och missnöjespartier. Nora behöver inte fler tomma Sd-stolar i fullmäktige. Nora behöver engagerade människor som vill jobba för förändring.

Därför kommer centerpartiet i början av februari att bjuda in de politiska partierna i Nora för en diskussion om hur vi ska förhålla oss innan och efter valet i september. Vi är öppna med att vi vill ha en icke-socialistisk majoritet i Nora efter valet 2014. Vi vill reda ut vem som är med på det tåget redan nu. Så att väljarna vet.

Helena Vilhelmsson 
gruppledare centerpartiet Nora

16 Comments

 1. ”Därför kommer centerpartiet i början av februari att bjuda in de politiska partierna i Nora för en diskussion om hur vi ska förhålla oss innan och efter valet i september.”

  Är detta gjort? Vad blev resultatet?

 2. Har man läst Marta Szebehelys forskningsrapport om den privata äldreomsorgen så får man svaret. Läs gärna arbetslivsforskaren Annelie Thörnquists undersökning om LOV:en i Linköping, Uppsala och Örebro.

 3. Efter Ulla Karlssons mycket pedagogiska förklaring blir man bara mer fundersam över varför man är så rädd för att införa LOV.

 4. Kommunens hemtjänst:
  kommunen beslutar insatserna
  kommunen beslutar timpriset
  kommunen beslutar hur ofta insatserna ges

  LOV-företag:
  du bestämmer utförare
  kommunen beslutar insatserna
  kommunen beslutar timpriset
  kommunen beslutar hur ofta insatserna ges

  RUT-företag:
  du bestämmer utförare
  du bestämmer insatserna
  du bestämmer hur ofta insatserna ges
  företaget beslutar timpriset vilket kan bli billigare för dig eftersom företaget kan göra RUT-avdrag = 50%

 5. Nej Ulla, du pratar ju inte ens om LOV. Varför blanda in RUT-företag som du och jag kan anlita i debatten om valmöjlighet i hemtjänsten? Det är två helt olika saker.

 6. Jag har inte skrivit om skattemedel utan att valmöjligheter finns redan idag och jag har inte skrivit att man har en biståndsbedömning när man anlitar RUT-företag. Helena du får läsa vad jag skriver.

 7. Lionessa, tack för din kommentar, även om den inte svarade på min fråga. Det finns flera exempel på vad centerpartiet gjort för bönder och landsbygden i närtid. Det senaste exemplet är rovdjurspropositionen, som tack vare att vi nu, för första gången i historien, har en livskraftig rovdjursstam av samtliga rovdjur, har fattat ett beslut ang rovdjursförvaltning som tar hänsyn till landsbygdens näringar. Vilket annat parti har gått i bräschen för det?
  Vad är det du menar att centerpartiet inte har gjort?

 8. Nils H och Ulla Karlsson, ni vill inte förstå vad LOV handlar om, hur mycket man än förklarar. De företag som får vara med och erbjuda servicetjänsterna nyttjar inte en krona mer av skattemedel än vad kommunens egen hemtjänst gör. Och nej, Ulla, de som får biståndsbedömd hemtjänst kan inte välja andra företag att göra den tjänsten. Varför ska de inte kunna göra det? Dessutom, de som får biståndsbedömd hemtjänst omfattas av maxtaxan, vilket garanterar att alla får samma möjlighet. Oavsett om de betalar ur egen ficka eller ej.

 9. Nils H. har rätt, man kan redan idag anlita andra utförare = RUT-företag, Betala ur egen ficka får man göra vem man än väljer.

 10. Du har inte sett hur det ser ut där man släpper in privata företag som ska in på välfärdsmarknaden i övriga Sverige.

  Redan idag kan man om man vill anlita privata företag men då måste man betala ur egen ficka och då är det inte lika intressant det blir bättre om man tar skattepengar och tar ut vinst på dessa.

  Varför ska man betala med skattepengar till privat vård då är det inte privat ut skattebetald genom ett privat företag som dessutom har mindre personal av just den anledningen att vinst ska också tas ut.

  Om man går in med 100% skatt men får tillbaka 75% så är det en bra affär för skattebetalarna men hur är det de?

  Lite som om man skulle gå och köpa 1 liter mjölk ska du hälla ut 2,5 dl i affären annars får dom ingen vinst! Löjlig jämförelse ja men jag är så trött på detta slöseri som är i dagens Sverige!

  Högerns dröm är att ombilda Sverige till ett AB och sen kan alla arbetare se sig om efter vad dom då ska göra!

  Lycka till!

 11. HW menar att inget parti stått upp på samma sätt för landsbygden som c gjort när det gäller praktisk politik.osv. Det håller jag helt med om.
  Det är det jag menar. ”stått upp” och ”gjort”.
  I imperfekt/preteritum.

 12. Jag anser att du har fel i dina påståenden, Nils H, men jag vill minnas att jag har dragit de exemplen förut i en tråd här på 24i. Men jag önskar fortfarande svar på MIN fråga, vilka riskkapitalisterna är som du tror ska komma åt Noras skattepengar? Vilken politik förordar vi i Nora som får de effekterna?

 13. Här ser man att C vill inte stå för sin politik.
  Ser du inte vad som händer i Sverige? Eller ni i C står för en annan politik än den er partiledare vill föra ut?

  Var någonstans har fattigdomen minskat bland höginkomsttagarna? Detta visar på hur långt ifrån C står verkligheten!

  Det där snacket om att man fått mer i plånboken ja möjligtvis om man tjänar över 30 000 i månaden.
  Ni har höjt andra skatter och avgifter vilket ni gärna talar tyst om eller vad sägs om 32% skatt på trafikförsäkring!

  Tittar man sen på det övriga skolan jobben järnvägarna jakten på sjuka ja listan kan göras lång det är bara inse Sverige är på väg utför och så även Nora!

 14. Pressmeddelandet handlar om lokalpolitiken i Nora. Om man bortser från Nils H:s svepande formuleringar om tillståndet i landet (ett Sverige där fattigdomen minskar och folk har mer kvar i plånboken) så har jag en fråga: vilka är de riskkapitalister du tror ska komma åt Noras skattepengar? Vad menar du med det påståendet?
  Lionessa, förklara gärna mer hur du tänker… Jag menar att inget parti stått upp på samma sätt för landsbygden som c gjort när det gäller praktisk politik. Ex vis för bönder, som är landsbygdens ryggrad, och den gröna energin, som finns på landsbygden och är avgörande för klimatomställningen.

 15. Jag har tidigare röstat på C. Det har jag inte gjort de 2 senaste valen detta pga av en del av det Nils H nämner.
  Förr var C ett parti som värnade om landsbygden och om den ”lilla människan”. I många frågor stod de närmare S än de gjorde de övriga borgeliga partierna.
  De senaste åren har de gått mot riktigt mörkblått. Mer höger än M (som försöker framstå sig själva som ”ljusblåare”.)
  Om C ska lyckas ska de nog lämna den mörkblå färgen och komma tillbaka till den gröna klövern.
  Ett styre mellan S o M känns ju inte riktigt trovärdigt.
  Men det verkar ju lite turbulent på fler ställen. I Hällefors verkar det ju också vara en riktigt röra.

 16. Jag tror nog det är så att dom inte tycker om att riskkapitalisterna får komma in och ta över Noras skattepengar och föra till skatteparadisen!

  C är ett förlegat rikemansparti som inte förstår sig på vad vanliga människor behöver kanske inte så konstigt med en partiledare som vill sänka lönerna så att man behöver ha 2-3 jobb i framtiden för att ha råd med mat på bordet!

  Det är bara att se vad som hänt de senaste åren i Sverige allt går bakåt och snart är vi tillbaka på 1800-talet där arbetare får stå med mössan i hand och kriga med så låg lön som möjligt.

  Hur många tror att Sverige kommer att vara ett land för alla 2020 om detta får fortsätta?

  Tyvärr är Sverige på väg mot att bli ett riktigt fattigmanssamhälle vilket vi har borgarna att tacka för!!!! Tänk på detta i höst!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.