Nytt styre i Nora bergslagsförsamling sedan EPOK vann kyrkovalet i stor stil.

S och POSK ställer in debatt på grund av hot

i ETTAN/NORA

NORA (UPPDATERAD). Många hade förmodligen sett fram mot den frågestund/debatt som nya nomineringsgruppen EPOK bjudit in till inför kyrkovalet. Nu blir det ingen frågestund då Socialdemokraterna och POSK på torsdagen tackat nej – på grund av hot mot förtroendevalda.

– Vår upplevelse är att tonläget i kyrkodebatten i Nora inte längre sker i respektfull demokratisk anda, då demokratiskt valda företrädare hotas till livet när de försöker utföra sitt uppdrag. Det senaste hotet, anonymt, skedde nu under första helgen i september, skriver S och POSK i ett gemensamt pressmeddelande.

Det skulle ha varit det enda tillfället att höra kyrkopolitikerna prata om framtiden och ställas till svars för den pågående mandatperioden, men så blir det nu alltså inte. Normalt brukar det vara församlingen som anordnar valdebatter i församlingshemmet i Nora, men när ingen debatt var planerad inför valet om en vecka, valde nomineringsgruppen EPOK att bjuda in till en frågestund på Nora stadshotell.

Socialdemokraterna hade redan tackat ja, under vissa förutsättningar, och POSK tackade ja under torsdagsförmiddagen.

-Jättetråkigt, säger EPOK-ordföranden Titti Hansson. Jag fick precis höra det här av en journalist som ringde. Det hot jag känner till är ett hot som kyrkorådets ordförande Ulla Bergström fått, men i övrigt känner jag inte till att någon hotats. Hotet mot Ulla var ett riktigt hot, men man måste i sammanhanget skilja på hot och kritik.

– Vi vill ha en valrörelse som fokuserar på politiska förslag och där den nomineringsgrupp som väljarna anser har de bästa politiska förslagen vinner. Vi vill inte ha en valrörelse där förtroendevalda blir tystade genom hot, skriver Ulla Bergström, S, och Ingemar Bergman, POSK, i det gemensamma pressmeddelandet.

Nu får alltså väljarna gå till val utan möjlighet att lyssna till de politiska kandidaterna. EPOK menar att det är tvelsamt att anordna en frågestund/debatt med bara ett parti.

-Tråkigt, men nu kommer vi inte att få några svar innan valet, säger Titti Hansson.

UPPDATERING. Under torsdagskvällen beslutade nomineringsgruppen EPOK att erbjuda Socialdemokraterna och POSK att, istället för att fysiskt närvara på Nora stadshotell, vara med via länk. I skrivande stund har inte 24i fått något svar från S och POSK.

17 Comments

 1. Rita. R. Jag upplever inte att Göran Skoglund far fram med någon härskarteknik. Att förminska personer det är lågt. Nu tror inte jag att Göran bryr sig nämnvärt över det utan det paserar troligen som en smekning. Han ställer frågor som ej blir besvarade. Varför svarar man inte? I mitt tycke inte så svåra frågor. Jag har då inte sett eller läst någon tillmälen från EPOK så den bollen får ni snabbt tillbaka. Något gnäll har jag ej heller upplevt men när det kastas fram både det ena och andra som saknar saklig grund då är det lite kul att svara. Bevisligen så ser vi saken på helt olika sätt. Du verkar accepterar den arbetsmiljö och det agerande som styrande i kyrkan har haft och har. Man skriver, ska vara jämställd och motverka diskriminering, Föredöme som arbetsgivare, Ställa krav på kollektiv avtal, Alla människors lika värde, etc. Om man nu hade varit ett föredöme som arbetsgivare så skulle ärendet inte ha varit så stort. Tycker du att man skött korten rätt? Nu har jag läst det som skrivits och delvis tagit del av det material som finns gällande avskedandet som ligger till grund för allt. Jag tycker detta har skötts riktigt dåligt. Det kan jag säga från egen erfarenhet som företagsledare och erfarenhet från förhandlingar. Men som sagt så kan inte jag göra mer än rösta då jag inte har ambitioner att delta på annat sätt. Tycker det är beklaglikt att Socialdemokraterna och även POSK försöka göra sig till offer när man själv är delaktig i högsta grad. För mig tyder det på dåligt omdöme. Nåväl så är det inte långt kvar till röstsedlarna ska vara inne. Du har din syn och jag har min. Svaret har vi till helgen. Jag lägger som du förtstår min röst på EPOK. Gör det du också.

 2. Ari. Göran Skoglund är en enda stor härskarteknik hela han. Och förminskade tillmälen har Epok och dess anhang spridit omkring sig från start. Börja inte gnälla nu när ni får smaka er egen medicin.

 3. Svar till RitaR
  När man börjar skriva förminskande om personer och använda sig av härskartekniker då har man sjunkit lågt. Till Anna K om du kallar hot det jag har hört ska ha skett på stan förstår jag din inställning till ”hot” Däremot tar jag skarpt avstånd gällande hoten mot Ulla. Om sossarna och POSK hanterat situationen bättre i kyrkan då ni haft majoritet, tagit ert arbetsgivare ansvar och följt avtal och regler så hade inte situationen varit den det är idag. Beroende på dåligt agerande så har personer engagerat sig och informerat sig om hur det har fungerat och fungerar. Du skriver om städa trappen, då tycker jag ni ska ta fram den stora kvasten, städa av och fundera lite på att varför kunde det gå så här.

 4. Ja vad ska man säga.
  Sossar o kyrkofolks hot är väl numera vardagsmat. Demokrati och åsiktsfrihet är inget dessa två grupper är särskilt förtjusta i
  Man ska hotas till lydnad, som tur är så går allt fler ur kyrkan och sossarnas partisiffror dalar konstant.
  Ett litet tillägg, ni vet väl att Ulla Löfven ( ja ni vet frun till mannen som innehar titeln statsminister) vill ha mindre teologi i kyrkan, men mer partipolitik. Så sossarna är enbart ute efter makten, makten att kunna kuva medborgarna prästerskapet gjorde för 100 år sen……
  Jo men till sist, det finns en person på valbar lista som vägrat döpa vårt barn av den anledningen att vårt barns fader och jag inte var gifta. Har en sån person plats i den svenska kyrkan?

 5. Lille Göran. En sån viktigpetter du är. Den som är mest skamlig här är du, som så envetet försvarar de hot som skett.
  Anna K däremot är ett demokratiskt föredöme, som inte viker ner sig för dig och dina gelikar, utan står upp för sina medmänniskor, oavsett om de är hennes partikamrater eller inte. En eloge till Anna. Fler sådana människor behövs!

 6. Jag tycker det är en skam för socialdemokraterna att ha en sådan person som Anna K med på sin lista kommunalt, en person som sätter sig över Svensk lag, polisutredningar och nedlagda förundersökningar på grund av att man inte kan finna något hot. Du gör samma felaktiga tolkning av yttrandefriheten som Ebba Buch, med den skillnad att hon nämnde namnet på en DÖMD person. Dina kunskaper i juridik ger jag inte mycket för. Och är det så att alla hot i denna härva ligger på samma nivå Du nämner så tycker jag inte det är mycket till (straffbara) hot. Du har gått långt över gränsen och jag hoppas de berörda anmäler Dig för förtal. Man behöver nämligen inte saga namnet på en person man förtalar om förtalet ändå kan härledas till viss person.
  Göran Skoglund
  Nora

 7. Göran Skoglund jag har inte gått över någon gräns, jag har inte publicerat ett enda namn. I en diskussion som en debatt är, så står Yttrandefriheten högt kanske till och med högst. Du vet din kompis Han ” varnade” mig om att jag är nära gränsen för förtal, på sta’n mitt under Nora-sjön runt. Jag kallar det ”förtäckt” hot. Vittnen kom fram och sa; Han hotade dig!
  Så jag föreslår att ni båda ” Herrar” sköter Era gränser så tar jag hand om min gräns!

 8. Men snälla Göran, tror du att du skrämmer någon med det där? Om polisen inte bryr sig om anmälda mordhot så är det nog inte någon överhängande fara för Annas del.

 9. Anna K har gått över gränsen. De två eller tre från EPOK som hon säger har hotat är frikända av polis/åklagare och är därmed oskyldiga. Att fortsätta anklaga dessa är olagligt och åtalbart. De som känner sig utsatta har inte något tolkningsföreträde enligt svensk lag.
  Göran Skoglund
  Nora

 10. Till insatt så vill jag tala om att det är inte hysteri i tjat. Det är hysteri i Hot. Varför jag återigen valt att ta upp dem, är för att jag tycker EPOK i samband med avhoppen till ”debatten” negligerar allvaret i detta. Jag anser att det är verkliga hot gentemot vår demokrati och för de flesta ” s.k normala” personer, föreningar, företag och myndigheter innebär det att vi tar avstånd.
  Du skriver som en förklaring/ förståelse att det skett många ” tokiga” saker i verksamheten. I min värld så kan man inte legitimera dåliga handlingar för att någon annan agerat dåligt. Hur ser ditt rättspatos ut?
  Verksamhetsfrågor ska lösas av de som blivit valda, det är det som är demokrati!
  Även de frågor som gått riktigt till skogen!

 11. Anna K. Det blir omöjligt att svara sakligt på din kommentarer när den spretar, såsom den sista. Jag väljer att försöka klargöra några saker i punkter. 1. Nora församling har mer eller mindre själva tvingat mig att ”välja sida” eftersom att det jag själv blev utsatt för av kyrkoherden med svans, saknar motstycke i mitt arbetsliv. 2. Jag skulle vara försiktig med att rikta ljus mot vad som skrivs på Facebook. Den diskussionen kan lätt bli långdragen, då ”eran sida” knappast är några olympiska framgångar vad det gäller it-frågor. Alltså, ni uttrycker er inte helt klanderfritt heller.

 12. Anna K närmar sig hysteri i tjatet. Det som verkligen är fakta om hot lyckas hon i sin hotochhathysteri glömma bort:
  Fyra personer har slutat i församlingen i år som alla mått rejält dåligt av arbetsmiljön, dvs dålig ledning.
  AMV har i fem års tid krävt åtgärder och hotat med vite. DET är ett verkligt hot att prata om.
  Fem brott mot arbetsrätten och hot om ett kraftigt skadestånd.
  Hur har alla dessa personer mått? Förtjänar de också lite upprördhet i media?
  Närmar hon sig inte också förtalsgränsen?

 13. Till dig Demokraten; betänk då att tre personer på EPOK’s lista har figurerat i andra hot som har polisanmälts. Två har angett sig själva här, men den tredje håller tyst, än. Ni som svarar kom inte med polisens ev. nedläggningar som argument, det biter inte på mig eftersom den som känner sig utsatt har tolkningsföreträde. Så länge som EPOK har kvar dem på listan så är inte den nomineringsgruppen en lämplig part att ha demokratiska samtal/ debatter med!
  Till dig Christian; Nu kanske du snart börjar svälja snuset eller Detta är nog att spotta snuset i motvind! I debatten så blandar ni dåtid och nutid i en röra för att vilseleda läsaren, det skapar oro och tyvärr så går det mesta av sanningshalten förlorad. Att anklaga andra som du och dina påhejare gör där ni i artikel efter artikel blandar och skitar ner de som var med och styrde innan och efter ordförandebyte och samtidigt föra talan för/ åt/ till en förening som EPOK som har medlemmar på listan som sysslar med oegentligheter mot enskilda. En trovärdig förening rensar på sin egen trapp. Jag har surfat runt i kväll på fejjan och ser att EPOK-are negligerar hoten. Det jag ser är att de i sitt maktspråk är besudlade av Jantelagen och med den försöker fria till människorna. Jantelagen ja den hör hemma i den brunblåa sörjan, och då är ju frågan om någon verkligen är opolitisk? Du skriver att du fördömer hot och idioti! Bra! Då kanske du kan hjälpa EPOK så att de offentligt tar ett rejält avstånd från alla hot? Det är i svansen runt omkring EPOK som hotupphovsmännen/ kvinnorna finns!

 14. Jag skrattade till så jag höll på att få upp snusen i näsan när jag läste Anna Ks kommentar. Trump och hans anhängare motsvarar väl snarare den nuvarande styrningen av kyrkan? Där man sköter jobbet som att man stod över allt vad lag och rätt heter?
  Där man bryter traditioner och ser sig sitta högre upp än alla andra.
  Hot är inte acceptabelt, men det är inte ren idioti heller. Att styra en kyrka som en diktatur är inte demokratiskt…
  Jag fördömer båda sidor av detta myntet, både hot och idioti.

 15. Verkliga hot
  Ja,det var ett riktigt hot.
  Och det har utdelas ett antal riktiga hot,med polisanmälningar som följd. Det saknas etik, moral och professionalism i vissa läger i Nora……
  Hur lockar det till nya inflyttningar, nya företagssatsningar osv.
  Inte alls, Nora blir en paria.

 16. Förstår att man väljer att inte delta när man får hot riktade mot sig. Det är skamligt att man i en modern demokrati använder sig av såna metoder för att tysta ner debatten. Men jag tycker att Socialdemokraterna och POSK gör fel som inte deltar i utfrågning. Då visar man ju tyvärr att metoden med hot fungerar och det är något som aldrig får bli accepterat i ett modernt samhälle.

 17. Det skulle vara intressant om Titti Hansson ville kommentera repliken; Hotet mot Ulla var ett riktigt hot, men man måste i sammanhanget skilja på hot och kritik!?
  Ulla är utsatt för två riktigt allvarliga hot, och ytterligare en person är utsatt för ett riktigt allvarligt hot. De ÄR utsatta, inte var.
  När människor lägger brev i postlåda( med obehaglig skrift som riktar sig till person) eller söker upp människor i deras hem och inte lyssnar när andra familjemedlemmar( som inte har med kyrkan att göra) förklarar och besökare ändå försöker ta sig in. Allt detta kallar jag Hot och Skrämsel.

  Varför gör inte EPOK ett offentligt avståndstagande angående dessa hot?
  När jag läste NA och här på 24i så väljer ni att glida i väg!

  I kväll kom dagen då jag fick nya funderingar och frågeställningar!

  Den kvällen då pälsklädda och hornbestyckade i USA stormade Capitolium i ”leken” alla gör som den vill i påstådda opolitiska rörelser så bestämde jag mig.
  Jag tar Avstånd från allt som är ett hot/ hotar Vår Demokrati!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.