Fredrik med dottern Sara är femte och sjätte generationen Sandberg.

Sara är sjätte generationen Sandberg

i HÄLLEFORS B/NÄRINGSLIV/NORA
Fredrik med dottern Sara är femte och sjätte generationen Sandberg.
Fredrik med dottern Sara är femte och sjätte generationen Sandberg.

NORA. Få företag har en så lång historia som Sandbergs Bosättningsaffär i Nora har. Företaget grundades 1859 av Carl-Axel Sandberg och nu är det dags för den sjätte generationen att göra entré. Under julruschen finns nämligen Sara Sandberg, snart 13, med i butiken och slår in paket som om hon aldrig gjort något annat.

Företaget Sandbergs historia finns väl bevarad. Då företaget aldrig varit ur familjens besittning har man genom åren varit noga med att bevara dokument och bilder.

Carl-Axel Sandberg ena son, Leonard, drev företaget i den riktning man sedan bibehållit och hans båda söner Axel och Frithiof styrde företaget vidare mot bosättning och design.

Idag ägs Sandbergs av Frithiofs dotter Annika och Axels barnbarn Fredrik och det är Fredriks dotter Sara som nu gör sina första insatser i företaget.

– Jag hjälper till med allt möjligt när pappa vill, säger Sara.

Född med en handlare som pappa har hon inga problem att axla rollen som kundernas guide bland glas, porslin och presenter i bosättningsaffären.

Om det blir en framtid i företaget är förstås för tidigt att säga och Saras drivkraft handlar än så länge om att tjäna lite pengar.

– Jag sparar till en ny dator, säger hon. Och den kostar ganska mycket.

Pappa Fredrik och Sara kommunicerar på ett speciellt sätt i butiken. Fredrik behöver inte säga speciellt mycket för att Sara ska förstå vad han menar. Trots tusentals produkter i butiken tycks Sara känna till det mesta.

– Mitt intresse har väl smittat av sig, säger Fredrik. Sara är ju uppvuxen här så det är nog delvis naturligt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.