SD: Gör om och gör rätt med primärjouren

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg redogör Sverigedemokraterna för sin syn om det politiska agerandet kring primärvårdsjouren vid Lindesbergs lasarett. Gör om och gör rätt, skriver man. Läs Sverigedemokraternas inlägg här.

Primärjoursfrågan handlar om trygghet och förtroende

Många inlägg och artiklar har skrivits sedan frågan om nedläggningen av primärjouren i kirurgi, ortopedi och urologi aktualiserades. Det visar på det engagemang som finns i frågan och hur viktig den är för de boende i norra länsdelen. Underlaget till beslutet som togs fram, var missvisande och ledde till ett dåligt beslut i hälso-och sjukvårdsnämnden. Ett beslut som fick lokalpoliskt aktiva att sätta kaffet i vrångstrupen.

Sedan dess har ny information framkommit och någon uppenbar vinst, oavsett om den är ekonomisk eller organisatorisk, har hittills varit svår att se. Vad som är uppenbart är den oro och otrygghet beslutet för med sig för såväl näringslivet som privatpersoner. Det handlar alltså om att göra om och göra rätt i politiken. För de lokalpolitiska företrädarna i respektive parti handlar det nu om att övertyga regionala företrädare att ändra sig i frågan. Vilka som lyckas kommer bli uppenbart inom kort.

Redan vid regionfullmäktiges budgetdebatt i november 2020 hade Sverigedemokraterna tagit ställning för ett återöppnande av primärjouren i Lindesberg. Endast ett annat parti på regionnivå hade gjort detsamma. Nu är det ytterligare två, vilket är glädjande. Det kan tyckas vara oansvarigt att ta ställning innan utvärderingen är färdig. I så fall kan det anses lika oansvarigt att lägga fram ett förslag om beslut med ett så missvisande underlag.

Som tur är finns det många drivna människor som påpekar när politiken gör fel. Då anstår det också politiken att lyssna på och ta till sig av kritiken. Oavsett vad som framkommer i utvärderingen leder en nedläggning av primärjouren till försämringar som vi inte kan acceptera. Det är därför en självklarhet att vi står bakom ett återöppnande av primärjouren så snart som möjligt. Endast då kan norra länsdelens invånare återfå sin trygghet och kanske också lite av sitt förtroende för politiken.

Även befolkningen i norr förtjänar en jämlik vård!

För Sverigedemokraterna

Tom Persson, ledamot kommunfullmäktige Lindesberg, ersättare regionfullmäktige Region Örebro län

Elin Jensen, oppositionsråd, Region Örebro län

Patrik Nyström, oppositionsråd, Region Örebro län

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.