SD vill sänka el- och bensinskatten

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Sverigedemokraterna Per Söderlund och Mattias Bäckström Johansson vill sänka såväl el- som bensinskatt, till skillnad mot regeringen. Valet i höst är chansen för skattebetalarna att få en skattenivå man klarar av.

Regeringens lösning: el-bidrag för att betala skyhöga skatter

Människor runt om i landet tvingas nu leva med konsekvenserna av regeringens energipolitik. 400% ökning av elpriset jämfört med december 2020 är ett faktum. Det är inte bara elpriset som rusat i höjden, även drivmedelspriserna har skenat. Efter årsskiftet nådde dieselpriset över 20 kr per liter, (näst) högst i världen. Nu försöker regeringen rädda ansiktet genom att betala ut el-bidrag till en tredjedel av Sveriges hushåll, bara för att vanligt folk ska kunna betala samma regeringens skyhöga skatter. Socialism i ett nötskal.

När regeringen med stödpartier valde att avveckla Ringhals 1 & 2 blev det uppenbart att höga elpriser var att vänta, då vi som en följd av detta blir mer beroende av den fossila elproduktionen i våra grannländer. Mindre vindkraftsproduktion när det blir riktigt kallt i kombination med ökad efterfrågan på el under vintern i Sverige är inget nytt. Därför föreslog vi i höstas, som enda parti, ett tillfälligt slopande av elskatten under de värsta månaderna – vilket övriga partier då sa nej till.

Nu tävlar istället samma partier om att genomföra vårt förslag. I panik betalar regeringen nu ut el-bidrag till de hushåll som drabbats av högst elräkningar. Bidraget motsvarar dock enbart hälften av de skatteintäkter som tagits i samband med de höjda elpriserna, resten behåller Magdalena Andersson och co.

Vi föreslår istället en sänkning av elskatten som idag motsvarar ca 25% av kostnaden på elräkningen. Vi föreslår även en sänkning av bensinskatten som utgör omkring 60% av bensinpriset. Dessa skattelättnader skapar möjlighet att planera sin vardag för svenska hushåll såväl som en konkurrenskraftig industri. Vi förespråkar utöver detta en betydligt lägre reduktionsplikt än regeringen.

Med våra förslag får alla mer kvar i plånboken. Redan den 1 maj kommer en första efterlängtad sänkning av skatten på drivmedel att genomföras som en följd av SD/M/KD-budgeten. Ett regeringsskifte till hösten är absolut nödvändigt för att få tillbaka energipriserna till en nivå som svenska hushåll klarar av och förtjänar.

Mattias Bäckström Johansson (SD), energipolitisk talesperson

Per Söderlund (SD) Riksdagsledamot (Örebro län) försvarspolitisk talesperson

2 Comments

 1. Vem som än skrivit detta så kan man ju inte annat att hålla med om att elpriserna (för vissa) och drivmedelpriserna passerat smärtgränsen rejält. Att sen regeringen kompenserar elen för förbrukning är ju ett konstigt tänk. Det är ju prissättningen som styr.
  I de båda norra områdena, 1+2 har de med rörligt pris under december 2021 haft lägre pris än 2020.
  I morgon, 22/1, ligger elspotpriset i norr på 19,50öre/kWh . Här ligger det på 164,93 öre/kWh. Sanslöst!
  Sen har vi t.ex. dieselpriset som sedan årsskiftet ökat varje vecka . Denna vecka 3 ggr ! I förmiddags kostade 1 l diesel på OKQ8 i Nora 20,97 kr.
  Undrar vad den kostar nu, och i morgon….

 2. Har du verkligen skrivit den här insändaren Per Söderlund? I tidningen Brometern finns samma insändare men då är det ett regionråd från Kalmar som skrivit under, i Sydöstran finns samma text underskriven av en politisk sekreterare i Blekinge.

  Tycker du inte själv att det blir lite patetiskt att vara något slags partiboskap i lånta fjädrar som så enkelt kan avslöjas. Men det är klart, de 71.500 kronorna plus ersättningar tickar in på riksdagsledamotens bankkonto varje månad ändå. Då vill man väl sätta sprätt och ha roligt för de pengarna istället för att behöva göra grovjobbet med att tänka och formulera sig själv.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.