Sista insändaren från EPOK inför valet?

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. I ett sista (?) debattinlägg från den nya nomineringsgruppen EPOK menar Mikael Hirsch och Titti Hansson att förändring är nödvändig i Nora bergslagsförsamling och man utgår från kyrkoordningen. Läs EPOK:s inlägg här.

Rösta för förändring

Förändringar är alltid något som möter motstånd. Man vill gärna att allt ska vara som det har varit. Det nuvarande ger trygghet – förändringen utmanar – vi tvingas ompröva och orientera i ett sammanhang som vi inte känner igen.

I det kommande kyrkovalet ställer det upp en ny nomineringsgrupp i Nora bergslagsförsamling – EPOK. Den står för förändring och uppfattas därför kanske som ett hot. Med dessa rader vill vi berätta något om våra tankar om förändring – de handlar ytterst om att vi vill ha en levande församling med möjlighet till utökad delaktighet för fler. I grunden för vad vi vill finns det styrdokument som kallas kyrkoordningen, detta är gemensamt för hela Svenska kyrkan, där står att församlingens grundläggande uppgift är att ”fira gudstjänst, bedriva undervisning, samt utöva diakoni och mission”.

Vi anser att detta ska genomsyra allt som församlingen gör. Allt annat som sker ska syfta till eller ha sitt utflöde ur denna grundläggande uppgift.

När förändringar sker händer det, även i vår församling, att man gärna hellre vill diskutera personfrågor än sakfrågor. Vi beklagar detta. I årets valrörelse har personer upplevt hot och personangrepp. EPOK tar tydligt avstånd från såväl hot som personangrepp, liksom mot anonyma insändare där enskilda kandidaters valbarhet har ifrågasatts genom osakliga påståenden i skilda frågor. Att som medlem i kyrkan få svar på frågor från ansvarig politiker är en annan sak och ska alltid vara en rättighet. Vi vill klart deklarera att EPOK och dess kandidater givetvis följer svensk lag och Svenska kyrkans beslutade ordningar.

De förändringar vi tvingas möta som församling är många, nedan finns några exempel:

I en alltmer sekulariserad tid vill vi linje med Kyrkoordningen ha ett rikt och varierat gudstjänstliv i samtliga kyrkor i församlingen. Ökad delaktighet i den demokratiska processen genom att kyrkorådet åter blir det styrande organet, en genomtänkt ekonomisk politik där vi, om vi tvingas till prioriteringar alltid låter verksamheten ha företräde framför administrationen, en rättvis arbetsmiljö så att ett förtroendefullt samarbete åstadkoms mellan anställda och församlingens styrning och ledning. Kränkningar och särbehandling får inte förekomma. Församlingsmedlemmarna förväntar sig att kärlek och frid råder inom församlingens väggar och dit måste vi alla hela tiden sträva.

I den situation vi nu befinner oss är förändring nödvändig. En ny epok behövs.

För EPOK i Nora bergslagsförsamling

Mikael Hirsch

Titti Hansson

16 Comments

 1. Standard… Så fort man inte har nå vettigt att tillföra så använder alla andra ”härskarteknik”. Är sunt förnuft, allmänbildning och grundläggande kunskap i arbetsrätt härskarteknik, så visst. Skyldig.

  Antar att Malin som den morgonmänniska hon är, vaknat upp och läst lite siffror idag.

 2. Vissa är nattugglor som Anna verkar vara. Själv är jag morgonmänniska. Men varför avleda och fokusera på detta?

  Jo tyvärr är det dessa härskartekniker EPOK tycks ha använt sig av hela tiden.

  Jag hoppas dessa personer inte kommer få röstas fram. Vid gud hoppas jag noraborna är smartare. Sen denna Göran Skoglund som avslutar med att han ör fd bankchef? Får mig att garva varje gång. Även detta är nån slags härskarteknik. Sen hirsch (trodde det var nån slags ris…) som så tydligt mobbat kvinnliga präster och sen har vi tonåringen som skulle säga att de alla är för jämlikhet. Ni är kaos. Glad att detta är över om några dagar. Vem ska ni attackera med all er energi då? Nästan oroad för dessa stackare… Ni har varit som en hobbyförening av förvirrade mobbande själar.

 3. Är man i någon mån insatt, och har pratat med anställda och politiker i församlingen, så förstår man precis vad Anna menar. Glasklart. Och Christian, fler än Anna ser paralleller till Trumps sätt att driva valrörelse. Skrik och gap är det Epok ägnat sig åt under ett drygt halvår.

 4. Anna, snälla låt bli att skriva nattliga kommentarer på helgerna. Vi norasossar försöker hålla låg profil och endast utrycka oss i pressmeddelanden tillsammans med Solveigs bästa kompis Tom Rymoen via kommunens kommunikationsstrateg.

  Planen är att ta in ytterligare något parti i majoriteten efter valet och sitta kvar vid köttgrytorna. Då är det dumt att gunga båten och riskera avslöja hur omdömeslösa ledamöter vi har i kommunfullmäktige så här bara ett år före valet.

  /Partikamrat

 5. Anna the K har tidigare dragit paralleller till att vi som är imot vansinnet på församlingskansliet kan jämföras med Trump och hans supportrar. Mitt i natten så kommer ett inspel där hon skriver ”Ni har ägt 24i och till viss del även NA under en lång tid.” EHH VA?! Nu får du väl ge dig… Vi alla har väl haft samma möjlighet att kommentera eller skicka in insändare? Eller menar du på riktigt att vi skulle ha någon form av makt över publiceringar i tidningarna? Är det FAKE NEWS du står å skriker?

 6. Bäste Tjelvar! Din retorik är ju inte överraskande på något sätt, det finns ju en rörelse som är kända för just den retoriken. Jag har ifrågasatt en hel del utav ursprungsartikeln och i slutet hur EPOK använder Nora kommun som varumärke i en kyrklig valrörelse. Det tycker jag som kommunfullmäktigeledamot är allvarligt!
  Ps! Tjelvar är väl Tor’s tjänare som tycker om eld?

 7. Vad menar du Tjelvar, förstod du inte sammelsuriet från Anna kl 02? För mig var det solklart. Socialdemokraterna löser alla kyrkoproblem, även en rödvinsyrslad ateist.

 8. Det är inte helt utan underhållsvärde att få läsa kommunfullmäktigeledamoten Anna Karlssons (S) kommentar skriven kl 2 på natten mot lördag. Eller rättare sagt, lite som att bevittna en trafikolycka och inte kunna låta bli att titta…

 9. Säger som Gert Fylking sa varje år vid Nobelprisets utdelning: Äntligen! Ni skriver att ni tar avstånd från HOT! Ni nämner personangrepp och att ni tar avstånd från det, det tycker jag är bra att ni gör för precis som ni skriver så hör det inte hemma här. Varken i kyrkan eller kommunalpolitiskt för att det är demokratiska institutioner som behöver skydd mot just antidemokratisk/ brunblå sörja och deras svagheter. Därför är det beklämmande att EPOK med sitt ”fotfolk” just sysslat med kraftiga person -påhopp utav politiskt valda och anställda, en kampanj som pågått en lång tid, snart ett år och med hjälp av deltagare från nomineringsgruppen ”Vår kyrka” vars medlemmar anslutit till EPOK eftersom den tidigare inte ställer upp i årets kyrkoval. Ni har ägt 24i och till viss del även NA under en lång tid. (Fotfolket fick jag som ett motargument i den dialog jag fört här på 24i bergslagen.) Ni skriver fortsättningsvis citat; liksom anonyma insändare där enskilda kandidaters valbarhet har ifrågasatts genom osakliga påståenden i skilda frågor. Ja anonyma det måste vara jag, nu får ni sluta fjolla Er! Två representanter från EPOK har frågat mig om Anna K är jag och svaret har varit Ja på den frågan! Och det vet ni som skrivit artikeln på 24i och NA där ni försöker vara PK. Det är väl klart att jag ifrågasätter tre personers valbarhet! Partipiskan hånas vi Socialdemokrater ofta för, men när den viner då vet omgivningen att olagligheter ägt rum, jag kan låna ut piskan till ledningen i EPOK? Tror ni behöver låna! Efter nyår kan de som inte hade klart för sig var gränsen går, kanske ska styra Kyrkan i Nora. Det är ju precis det de anklagar gamla styret för! Därför är jag förvånad att Stiftet inte går/ gått in med tvångstyre här i Nora i denna infekterade och osakliga debatt. Vad är det ni skriver om att ni följer svensk lag? Är det det skriftliga hotet om förtal ( som part i en tidigare anmälan fått) eller ”varningen om gränsen” den jag fick på torget? ( med vittnen). Nej ni menar ju ”avskedandet” förstås och ”nidbrevet”! Jag är lycklig, har inte läst något av dem! Avskedandet är med all sannolikhet förskräckligt! Nidbrevet är säkert också förskräckligt! Nu tar jag Er till Harrisburg; om polisen lägger ner nidbrevet så finns det inte. Den retoriken har ni i denna debatt använt ang. Hoten! Hoten har varit och finns och Nidbrevet finns också oavsett vad Polisen gör!
  Det finns mycket att säga i denna historia.
  Som kommunfullmäktigeledamot så vill jag veta: Hur kommer det sig att EPOK använder sig av sånghäften vid Er manifestation i Skolparken 11/9 där häftet antyder att Nora kommun och annat företag och organisation ser ut att vara finansiärer?
  Har man hund så finner man.
  I debatten som varit i kyrkofrågan så har svansen till EPOK skrivit ned och ratat ett lokalt vårdföretag, återigen en uthängning. I EPOK’s valprogram skriver de ut vilken aktör de tänker välja för att arbeta med arbetsmiljöproblem. Så kan vi skriva när vi tror att människor inte vet eller förstår vad undertext är! Verkligheten är ju att Arbetsmiljöverket avslutade sitt jobb i kyrkan i mars-21 och kanske gör ett nytt besök om ett år. ( Hämtat från artikel i Na).
  Jag tycker att ni smutsar ner Lokala företag och att ni verkar tro att ni använder kommunen och andra organisationer lite hur Ni vill?

  Kära Norabor!
  Gå och rösta!
  Stå upp mot antidemokratiska rörelser!
  Anna Karlsson/ medlem av kommunfullmäktige

 10. Polisanmälningar på hög i Örebro?
  Personer som varit på förhör!
  Det sätter saken i ett annat perspektiv tycker jag! Det sänker och helt tar bort trovärdigheten för att ens fundera på att rösta fram dessa.

 11. Hahaha… popcornsburken fram. När rödvinet slår till blir det bra underhållning. För mycket rödvin framkallar också kräkkänslor… 🙂

 12. Känner mig spyfärdig när man läser EPOKS patetiska och falska marknadsföring av sitt parti. Ett gäng översittare som tror dom kan erövra världen med sitt skitsnack!
  Man får väl hoppas att Noraborna läser mellan raderna och förhoppningsvis inte luras in i deras dravel.

  Lars

 13. Till Kärlek och frid
  Jag har läst programmen från POSK och S också. Det låter också väldigt fint. Men när man vet att de har varit de ansvariga under de senaste årens ”sorgliga historia” så blir jag inte övertygad av det de skriver heller…..tyvärr.

 14. Instämmer. Tyvärr blir man avskräckt från att rösta på Epok på grund av deras otrevliga framtoning och nedlåtande attityd i medierna. Sorgligt!

 15. Ja Du, ”Kärlek och frid”. Tycker Du att majoriteten (Socialdemokrater och POSK) har skött kyrkan bra under de senaste åren. Arbetsmiljön har granskats av arbetsmiljöverket i fem år (Observera att då fanns inte EPOK) på grund av kränkningar och dålig arbetsledning, en sedan många år anställd medarbetare har med lagens hårdaste åtgärd (en åtgärd som normalt används för brottslingar)
  skilts från sitt arbete (Observera att då fanns inte EPOK), Nora kyrkokör har avvecklats under felaktig kostnadsredovisning i kyrkorådet, en nidskrift har producerats av någon mycket insatt (kyrkoherden har inte tagit avstånd från skriften) och kyrkorådets majoritet har suttit med armarna i kors. Tycker Du verkligen att det alternativet är bättre. Sedan måste Du nog förklara Dig vad Du menar med att ”Du sällan sett och hört så mycket hat, ilska och kränkningar…..”.
  Göran Skoglund
  Nora

 16. Låter så fint det ni skriver.
  Har dock inte fått någon känsla av att det finns hos er.
  Har sällan sett och hört så mycket hat, ilska och kränkningar som ni gett inblandade i denna sorgliga historia som varit.
  Hur ska man kunna rösta på ett sådant parti?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.