Skarpt läge för Bergskedjan i Ljusnarsberg

i LJUSNARSBERG/Okategoriserade

KOPPARBERG. Just nu får kommunerna i Bergslagen en förfrågan om medfinansiering och medverkan i projektet Bergskedjan. Ljusnarsbergs kommun står som projektägare och tanken är att ett 40-tal kommuner i Dalarna, Västmanland, Örebro, Södermanland, Värmland och Västmanland inbjuds nu til projektet.

Bergskedjan är ett projekt som kan få stor betydelse för området då ett flertal stora gruvprojekt börjar byggas i år och fram till 2016. Tanken med Bergskedjan är att skapa förutsättningar för förädling inom gruv-, metall- och mineralnäringen i närområdet och att återigen skapa en grund för en långsiktig tillväxt.

Projektet har som syfte att skapa möjligheter för vidareförädling i Bergslagen och fokus ska ligga på just förädlingskedjan och återvinningssidan. Även logistik kommer in i bilden då volymerna blir stora och med en förädling i Bergslagen kan transporter minskas jämfört med idag. Projektledningen vill också inventera och kartlägga arbetskraften inom gruvnäringen och hoppas och tror att den framtida gruvnäringen, inklusive en förädlingskedja, ska skapa arbetstillfällen i Bergslagen.

Projekt Bergskedjan planeras ha en totalbudget på cirka 8 miljoner per år, och där merparten av finansieringen kommer att sökas hos länsorganisationer och hos Tillväxtverket. För kommunerna handlar det nu om att ta ställning till medverkan och medfinansiering med en krona per kommuninvånare.

 

1 Comment

  1. Undrar om man har koll på omvärlden?

    Vilka produkter, önskar man köpa ute i världen ?
    vilket pris är omvärlden beredda att betala ?
    Vad kostar det att framställa varan ?

    Tycker det hela verkar lite ”flummigt” !

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.