Skattehöjning, elitbidrag och fredagskladd

i BLOGG

Härligt med fredag igen. En kväll då jag antar att många kommer att premiärsmaka årets glögg, något jag redan gjort. Frugan bjöd på årets vita Blossa en kväll i veckan och för en gångs skull kunde jag instämma i hennes gillande. Riktigt god, faktiskt. En nybakad saffransbulle gjorde inte upplevelsen sämre.

För det mesta brukar jag tycka att den politiska processen i de flesta frågor tar alldeles för lång tid. Jag brukar trösta mig med att demokratin nog behöver längre tid för att fungera och att det i gengäld kanske blir bra beslut.

Därför förvånades jag i tisdags när jag var på kommunstyrelsen i Lindesberg. Inte ett ord om den planerade skattehöjningen på en krona, men däremot ett framstressat förslag om att dela ut ett elitstöd på totalt 1,5 miljoner (!) till fyra föreningar i kommunen – därför att de fyra är bäst på att marknadsföra Lindesberg.

Såklart blev det debatt. Om det saknas så mycket pengar till skola och äldreomsorg att man måste höja skatten borde det inte finnas en enda krona till sånt här. Och vem hade bestämt att just de fyra föreningar som var med i förslaget är kommunens bästa ambassadörer?

Nu blev förslaget till kommunfullmäktige att satsa pengarna på elitidrotten, men hur pengarna ska fördelas kommer att bli en rysardebatt i december. I mina öron lät det här som ett ogenomtänkt beställningsuppdrag.

I morgon lördag blir det volleyboll i Lindesberg Arena. Lindesberg tar emot Katrineholm i en match som kan bli helgens höjdare och förhoppningsvis en fullsatt hall. Och på tal om fullsatt, det var det inte, men matchen Lindlöven-Surahammar i onsdags drog mer än 600 åskådare. Hur kul som helst. Hockeyexperten Niklas Wikegård fanns på plats och hans svar på frågan om ishockey på division 1-nivå är elitidrott var kristallklart. ”Den som säger något annat vet inte vad han pratar om.”

Men först fredagskväll. Är väl hemma om några timmar, men sitter nu på seneftermiddagen och lyssnar på debatten om skattehöjningen i Lindesberg. Kommer förmodligen att behöva skriva en artikel om att skattehöjningen röstats igenom innan jag och Marie kan ordna till en mysig fredagsmeny. Förra fredagen blev det italienskt tema, men ikväll blir det en rejäl köttbit med sensuellt rosa insida och potatis i någon trevlig form. Kanske en gammal hederlig bearnaise därtill och ett syndigt rött vin i glasen. Och något kladdigt till efterrätt…

2 Comments

  1. Såg frugan din på ICA så vet nog vad det blev och håller inte med dig alls om att det var ett framstressat förslag. Ibland känns det som om många tror att de vet allt men i sjäva verket vet de ingenting. Fick samma känsla på (S) partimöte i onsdags. Min lärdom av detta är att bättre vara tyst om jag inte vet eller ta reda på alla fakta innan jag säger ngt !

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.