Skogens gula guld

i Okategoriserade

MAGASIN. Det kanske var ont om blåbär denna sommar, men skogens gula guld, kantarellen, har kompenserat oss i Bergslagen. Många har den senaste månaden fyllt sina förråd med skogens gula läckerheter.

Naturen skapar sina egna högtider. Ena dagen jagar vi blåbär, för att senare under sommaren gå på jakt efter lingon och hjortron. Men för många är de första gula kantarellerna något alldeles extra. Vackra där de skjuter upp ur mossan och minst lika inbjudande för både öga och gom när de tillretts.

Och sommaren 2012 har, åtminstone i Bergslagen, bjudit på ett riktigt bra kantarellår. Oavsett kantarellerna konserverats, förvällts och frysts in eller ätits direkt anser många att det gula guldet är bland det bästa vår natur har att ge.

Begreppen går isär en del, men det finns minst sex olika kantareller i Sverige. Dock finns en gråzon mellan svampfamiljerna Cantharellus (kantareller) och Craterellus (trumpetsvampar) där experterna är oense. Alla tycks dock vara överens om att det finns fyra sorters kantareller som är ätliga och goda, nämligen blek kantarell (Cantharellus pallens), kantarell (Cantharellus cibarius), rödgul trumpetsvamp (Cantharellus lutescens) och trattkantarell (Cantharellus tubaeformis).

Den vanliga gula kantarellen är dock den mest älskade och som ingen kan ta miste på – skogens gula guld.

 

 

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.