Skoglund: Matematiken ligger på lågstadienivå

INSÄNDARE/DEBATT. För andra gången på en vecka skriver förre bankchefen Göran Skoglund ett debattinlägg om striderna i Nora Bergslagsförsamling. Skoglund menar att både anställda och politiker har församlingsmedlemmarna som uppdragsgivare. Läs Göran Skoglunds debattinlägg här.

Anställda och förtroendevalda ska ”tjäna” sina uppdragsgivare

I lördagens NA fanns två insändare angående Nora Bergsförsamling införda.  Båda dessa insändare har jag sorterat under ”dåligt omdöme” i mitt arkiv.

Ingen av skribenterna tycks förstå vem som är till för vem. Jag tycker mig se att detta genomsyrar både anställda och förtroendevalda i kyrkan. Det är faktiskt så att anställda och förtroendevalda ”tjänar” sina uppdragsgivare nämligen församlingsmedlemmarna som betalar sin avgift som sedan kan användas bland annat till löner och arvoden.

Som anställd är man arbetsgivarens representant och jag kan inte förstå att man som betalande församlingsmedlem inte ska få framföra sin uppfattning till arbetsgivarens representant. Min personal fick utstå mycket spott och spe ända ut i kassörsledet under svenska bankkrisens år. De hade inget med förlusterna att göra. Men de lärde sig att hantera detta på ett ypperligt sätt. Rätt eller fel – men sådan är verkligheten.

Det är ju inte ovanligt att när någon chef får sparken står ett antal aspiranter på kö till det lediga jobbet och det blir, enligt min uppfattning, ganska uppenbart i detta fall vad skribentens ambition är. Han tycker även att församlingen skall sluta tala illa om hans fina arbetsplats. Är det att tala illa om eller att tala sanning? Vad vet skribenten egentligen om beslutsfattandet i församlingen? Ja, nog tyder detta på att han inte förstått vem som är hans uppdragsgivare.

Enligt uppgift har församlingen ett stort ofinansierat underskott. Förmodligen kommer detta underskott bland annat av minskade intäkter beroende på att allt fler lämnar Svenska kyrkan. Vad kommer det då sig att så många lämnar kyrka. Den analysen är inte särskild svår att göra? Man tycker att man inte får ”valuta” för kyrkoavgiften. Har anställda och förtroendemän (kollektivet) funderat närmare på att de kanske inte gör ett fullgott arbete. Matematiken ligger på lågstadienivå.

Jag har under mitt liv läst många domar, inte minst AD-domar och jag skulle inte bli ett dugg förvånad om den pågående cirkusen i församlingen kommer att kosta i storleksordningen 1-2 miljoner kronor när allt är klart.

Jag avslutar med att upprepa: Kyrkans folk är inte fridens folk – de är stridens folk.

Göran Skoglund

Nora

28 Comments

 1. Jag misstänker att herr SOB själv inte är särskilt objektiv och låter mycket som att du själv har ”valt sida” om man nu ska prata om två läger.

  Jo du skrev att den avskedade skulle ha tagit på sig offerkoftan och vill få sig en ekonomisk skjuts inför den kommande pensioneringen, om du minns. Det var det jag bemötte.

  Sakfrågan avser avsked grundat på Covid-restriktioner och inget annat av vad som framgått. Vilket enligt min och flertalet personer insatta i arbetsrätt/facket är helt uppåt väggarna att ha som grund. Du nämner flera andra olika anledningar som inte hör till avskedet. Och dessa anledningar du nämner vore ännu mer uppåt väggarna för ett avsked – de är också baserade på ”tyckande”. Men intressant om man tagit Covid som en uttänkt plan för avsked vilket man kan ana…

  Sakfrågan avser även på det sätt arbetsgivaren skött avskedet i sig. Av vad jag kunnat läsa:
  – Avsked två dagar innan jul av en präst (!) Och utan någon uppföljning av hur den avskedade mår under isolerad pandemi.
  -Kyrkoherden uppger i NA att den avskedade ”utsatt sig själv och andra för allvarlig fara”. Låter som denne dragit kniv…(jag har läst om luciainspelningen och barn som gått på toa i församlingshemmet).
  – Avskedar en av tre medverkande vid luciainspelningen. En av dessa icke avskedade kan med all sannolikhet få fördel i avskedet.
  -Brott mot överläggningsskyldigheten och rätten till fackligt ombud.
  -Nekat den avskedade tillträde till sitt kontor och låtit anställda rensa kontoret åt en person som troget arbetat över 30 år.
  -Sätter papp för kontorets fönstret under rensningen.
  -Kanslichefen ifrågasätter vad den anställde gör i kyrkan (som är öppen för alla).
  -Anställda sjukskriver sig och slutar.
  -Personer i KR/KF slutar.
  – AMV ska ha uppföljning efter att i flera år konstaterat kränkande särbehandling och dålig ledning.
  -En anställd som tar över tjänsten och gynnas av detta skriver en insändare i NA med underliggande gliringar om att inte få förverkliga sig själv etc etc.
  -Kyrkokören och ungdomskören raderas från hemsidan som om de aldrig funnits. Fint gjort efter allt deras engagemang för församlingen.

  Var det något mer? Det finns det säkert som jag inte har kunnat läsa om.

  Inte svårt att ”välja sida”.

 2. SOB
  Ja, det är ju till att göra det lätt för sig.
  Alla som tycker att församlingen har agerat fel är ju per automatik ”vänner” med den avskedade.

  Det är ju nämligen lika lätt att bemöta ett sådant utspel som ”jamen du då” ”piluttadig” ”stjärnstopp” osv.

  Hela den här historien är ju svår att kritisera eftersom att församlingen gör sig helt okontaktbar.

  Men man svarar väl bara på ”vänners” samtal kan jag tänka mig.

  Nä, det skulle vara bra med ett generationsskifte bland politikerna, det blir inte bra när folk som själva är halvvägs nere i graven ska styra.

  Kyrkan är inte jury, domare och bödel längre.

  Och för guds skull. Se till att få på plats en arbetsledning som har grundläggande kunskaper i arbetsrätt, Word-program och pedagogiskt ledarskap.

 3. SOB… Arbetsmiljölagen är en fråga om att du ska må bra i ditt arbete och arbetsgivaren ska arbeta preventivt för att minimera risk för att du i din anställning ska behöva få utstå fysiska och psykiska belastningar genom att regelbundet göra riskbedömningar på alla typer av omorganisation. Detta har inte arbetsgivaren gjort. Utifrån det måste den anställde gå till sin arbetsgivare och kräva förändring i sitt arbete, inte klaga till de som ringer och är upprörda då det inte bara påvisar att den anställde inte är lämpad att ta samtalen men även ger en bild av företaget som påvisar att den inte följer arbetsmiljölagen (vilket ju är påvisat ett par gånger om). Om receptionisten vill kan hon absolut kontakta facket och begära möjlighet att vägra den delen av sitt arbete… Men det är onekligen dennes arbete hur jobbigt det än är… Tack, kära SOB, att du tillät en liten skit som mig att få säga sista ordet… Jag vet ärligt inte vem du är men du verkar som en viktig person så förlåt att jag störde din värdefulla tid.

 4. Elin, när man som du redan tagit ställning i en fråga så kan det vara obekvämt att höra en annan version av händelsen som ifrågasätter ditt ställningstagande. I det här fallet får det följden att du i affekt tolkar och förvanskar det jag skrev till något som egentligen inte skrivits. Att uppsägning berodde på annat än brott mot covid-restriktioner eller att Kantorn skulle bett om att bli uppsagd är inget jag skrivit utan påståenden som du nu får stå för i den fortsatta diskussionen.

  Kristofer Haglund, när du efter en lång utläggning konstaterar det dom allra flesta redan vet, att en anställd ska utföra ålagda arbetsuppgifter och genom sin kompetens tillföra mervärden i verksamheten, så får det konstaterandet betecknas som att slå in en öppen dörr.
  Om du hade fortsatt att googla på språkbruk och användandet av ordet tjänare, med motsatsord som härskare och för all del härskarinna, så hade du också konstaterat att ordet idag har en innebörd som kan sorteras in som kränkande och hör till en förgången tid.
  Jag kan aldrig tänka mig att ordet tjänare finns i församlingsassistentens arbetsbeskrivning, eller att det uttryckligen står att hon ska klä skott för sina kollegors och chefers tillkortakommanden. Med stöd av arbetsmiljölagen ger det henne därför rätt att kräva en dräglig tillvaro på sin arbetsplats.
  Däremot så sätter du, troligen utan att veta om det, fingret på den verkliga orsaken till uppsägningen av Kantorn, d.v.s. vägran eller oförmåga, att utföra sitt arbete enligt givna direktiv.
  Jag hade hoppats att du, som utger dig för att vara räddaren av Noras kyrkliga verksamhet, skulle replikera i sakfrågan med innehåll som verksamhetsplan, arbetsbeskrivningar och systematiskt arbetsmiljöarbete men av det syntes ingenting.
  Det får väl ses som ett signum för politiker i stort att inte prata om utan kring dom viktiga frågorna men om politikerna i EPOK inte är skarpare än att Google och Wikipedia är deras starkaste kort så betackar sig nog dom flesta av församlingsmedlemmarna ett sådant styre.

  Det här får bli blir min sista replik så välkomna att få sista ordet, det bjuder jag på.
  SOB

 5. SOB. Egentligen bör man nog inte ens bry sig om att svara dig, men..
  Så avskedet är alltså baserat på ännu mer ogiltiga grunder och handlar inte ens om Covid-”brott”? Se där. Tack för infon!

  Ja säg vart man annars ska göra karriär om inte vanligtvis inom sitt yrke? Vart gör alla andra karriär? Bara på saker man gör på fritiden? Arbetar man på sån hög musikalisk nivå som organisten så kommer framgång. Har ni missat att kyrkan fyllts gång på gång till sista sittplats? (ja chefen har missat detta, då denne aldrig visat sig då). Svider den framgången verkligen så mycket?

  Sen att organisten inte var en ögontjänare för folk som uppenbarligen inte förtjänar det är bara klok och starkt.

  Att man ens ska behöva skriva detta. Men det ingår även att som organist att arbeta I kyrkan. Och att använda dess arbetsmaterial och plattform. Samt att dirigenten ofta hamnar i centrum då denna håller i takpinnen för hela arrangemang. Man fixar inte sådant utan en bra samarbetsförmåga! Men okej, inga mer framgångsrika konserter i kyrkan…

  Att påstå att organisten skulle ha ”bett” om detta avsked för att tjäna pengar är bara löjligt! Detta arbete är en livsstil! Det bör ha framgått rätt tydligt med tanke på dennes otroliga engagemang och nivå. Man tjänar liksom inga otroliga mängder som organist på liten ort. Tänk på att detta rör en persons känslor och liv.

  Känns som sagt patetiskt att ens behöva kommentera detta på denna låga nivå. Men 2021 finns som tidigare nämnts män som inte klarar av en kvinnas framgång – utan måste svartmåla denne. Inte sällan står även en grupp avundsjuka kvinnor bakom dessa män och hakar på tyvärr. Det är lite grunden i genusvetenskap.

 6. Det är så kul att läsa om denna konflikt i Nora. Bandyplan och kyrkan är det viktigaste i den lilla staden. När jag bodde där hände inte ett skit men nu är det krig.
  Hur får vi ungdomar att stanna kvar, hur får vi barnfamiljer att flytta till Nora(inget ont om pensionärer men noll i skatteintäkter)? Det är väl frågor och debatter som vore viktiga. Att det turistas i byn är väl trevligt men hur mycket intäkter hamnar i kommunkassan kontra dom pengar man satsar på turism. Känns som detta är pensionärskrig och om det är kyrkan eller en utdöende sport som är det viktigaste i Nora är jag glad att jag flyttade!

 7. SOB, vad är din uppgift som anställd? Är inte en anställds uppgift att ”utföra uppdrag åt arbetsgivare” enligt kollektivavtalen? Om jag minns rätt så finns ingen rättslig definition av en arbetstagare, men det finns en språklig sådan och det är (enligt vår vän Wikipedia) ”Anställd, eller arbetstagare, är den person som har ett anställningsavtal med en annan part, som oftast är en juridisk person. Anställning är ett sätt att organisera arbete, där en part, ”arbetsgivaren”, köper den andres, ”arbetstagaren”, tid mot att arbete utförs.”. Det finns en bra magisteruppsats på diva-portalen av J. Gunnarsson och J. Larsson från 2006 i just detta ämne och varför det borde förtydligas, men att påstå att det är värderingar från 30-talet är fullständigt löjligt och sedan nästan härma Justin Trudeaus löjeväckande kommentar ”Because it’s 20(XX)” gör inte den oroväckande synen ”Välkommen till 2000-talet” gott. Vi har lagar, definitioner och regler av en anledning och de SKALL följas av alla inblandade. Om vi inte gör det så blir det överskrivning av grundlagarna som i julas när regeringen på 3 arbetsdagar skrev och drev igenom ett lagförslag som förbjuder oss samlas för demonstrationer men inser inte faran när den lagen sitter kvar kom fascister, kommunister eller anarkister i makten som i sin tur nu kan peka på den och säga ”jo, här har man skrivit över grundlagen på kort farsel ’för allas bästa’ så det kan vi också”.

  I kort: jo, en anställd är tjänare åt sin arbetsgivare i den ram som lagarna definierar. Sitter du i receptionen ÄR DET DITT JOBB att ta jobbiga samtal. Är du kantor så ÄR DET DITT JOBB att framhäva god musikalisk begåvning och samarbete. Har du högre kompetens, må det vara utbildning eller erfarenhet, så SKALL DU VARA mer värdefull din arbetsgivare då en god arbetsgivare anställer efter MERITOKRATI ÖVER PERSONLIGA FÖRHÅLLANDEN… Och ja, jag kan avsätta min egen mor kom någon mer kompetent, för jag är två personer: Kristofer Haglund och Företagare, men aldrig båda samtidigt och speciellt inte när jag skäms vid söndagsmiddagen.

 8. Clarence, vad är det vi ska fatta? Att avskedet har skett på grund av avundssjuka?
  ”Brott mot covid-regler” trodde jag det var…..

 9. Tusen tack Sven Olof Brännström för ditt fantastiska inlägg.
  Äntligen någon som fattar!
  Nu är det bara en tidsfråga innan drevet drar igång… igen.
  Så kom igen nu folket, fram med popcornen och drickan för helgen är räddad. 🙂

 10. Jag tycker ”Bankgubben ”kan ta sin insändare och lägga i sitt Arkiv ”dåligt omdöme” En som gick ur Kyrkan snart 50 års sen ( Med glädje ! )

 11. Samtidigt som Skoglund sorterar in dom anställdas inlägg under dåligt omdöme så ger han själv prov på detsamma genom att påstå att dom anställda skulle vara någon typ av tjänare som ska stå upp och ta emot spott och spe för sina chefers och politikers eventuella tillkortakommanden.
  Värderingar från 30-talet på min ära, välkommen in i 2000-talet herr Skoglund!
  I sakfrågan har bara framkommit kritik mot ledning och politiker som ska ha uppträtt och agerat regelvidrigt mot den nu uppsagda kantorn. Kritiken har framförts av personliga vänner till kantorn och en samling mediokra politiker som alla försöker ta enkla poäng för att klättra i hierarkin och visa sig på styva linan.
  Ingen kritik har öppet riktats mot kantorn men med ”örat mot rälsen” kan man höra att det viskas i kulisserna om kantorns maktfullkomlighet, härskarteknik och mobbing. Om att kantorn under många år med utnyttjande av kyrkans resurser, lokaler och instrument, skapat sig en plattform för ära och berömmelse, och att kantorn nu tagit på sig offerkoftan för att få en ekonomisk skjuts in i den stundande pensioneringen.
  Som ofta så är konflikter av det här slaget sällan enbart svarta eller vita utan innehåller oftast många olika nyanser när alla fakta väl kommit fram i ljuset. Därför kan man nog se Skoglunds och dom flesta andra inläggen här som icke objektiva och icke källkritiska och enbart baserade på tyckande.

  SOB

 12. Det som hänt i Nora församling är förfärligt! Inom facklig organisation har man inte hört talas om något liknade!
  Avskeda en trofast, mångårig medarbetare under förnedrande omständigheter två dagar innan jul på vaga grunder !
  En som framgångsrikt drivit stor frivilligverksamhet under många år( vilket kräver social kompetens, empati och ledaregenskaper utöver det vanliga),prisbelönad ett flertal gånger för sin gärning.m.m.mm
  Neka vederbörande tillträde till sitt arbetsrum för att hämta sina saker, ( igentejpat fönster),ifrågasatt av kanslichef när hen besöker den öppna kyrkan som varit arbetsplats i 34 år. ( Kyrkan är väl öppen för alla)?
  Man frågar sig :händer detta i vårt demokratiska Sverige? Eller befinner vi oss i Kafkas Processen i totalitärt land?
  Allt detta är beordrat av kyrkoherden( med ledningsgrupp) tillika kontraktsprost, utsedd av biskopen för att verka som hans förlängda arm, och vara ETT FÖREDÖME för andra präster och kyrkan som helhet. Två komministrar har slutat och diakonissan är sjukskriven.Säger det något om ledarskapet?Och vad säger det om kyrkan?
  Vem vill längre lyssna på när kyrkoherden predikar medmänniskan eller i NA talar om att ge kramar??
  Vi får hoppas på att de centrala förhandlingarna går vidare till Arbetsdomstolen, att ett riktigt skadestånd utmäts, så en upprättelse kan ske.
  Vi får även hoppas att partiet Epok får majoritet i kyrkovalet och kan ” omorganisera” till det bättre.
  Beklämmande att läsa Eckerrots insändare!

  ” Några som bryr sig”

 13. Tack Titti. Jag var ironisk, vilket jag kanske uttryckte otydligt. Jag förstår absolut att det fortfarande förekommer! Framför allt med tanke på luciainspelningen där en av tre får sparken. De andra två fick förmodligen ingen tillsägelse/åtgärd alls…Gissat av mig. Kanske rent av en fälla?

  AMV kan såklart säga att ett ärende är klart för att det ser ut så på pappret. Även om situationen inte är sådan. Jag vet att de kan vara lite för ”slappa” på det sättet, vilket ibland kan vara vanligt hos myndigheter med stort tryck.

  Hela avskedet är en stor kränkande särbehandling i sig. Sen har jag även läst om andra fortsatt förnedrande åtgärder så som kontorsrensningen av den avskedades kontor etc.

  Har även läst om brott mot överläggningsskyldigheten och rätten till fackligt ombud i NA.

  Att sen bli fortsatt smutskastad i media av sin tidigare kollega är ju bara höjden! Och församlingen säger att det är dem som blir smutskastade….. Stå inte som offer för era egna beslut och åtgärder. Det ser väldigt oprofessionellt ut allting i media.
  Detta ska alltså vara kyrkan.

 14. Elin.
  Att AMV avslutat ärendet betyder inte att de konstaterat att allt är bra. De kräver att församlingen ska ha fullgoda planer på HUR problem ska åtgärdas och det har man konstaterat att de har blivit bättre på. Om ett år kommer de att kontrollera om församlingen följt sina inskickade planer.

 15. Fräscht att en man år 2021 skriver en insändare i NA med underliggande gliringar om att en kvinna inte ska förverkliga sig själv eller stå i rampljuset. För att i samma veva berätta hur bra han själv är. Klassiskt. Hoppas det kändes skönt att offentligt få klämma åt den avskedade lite till. Där någonstans tappade du din trovärdighet.

  Inte kan det väl finnas en underliggande plan om att få ta över musikverksamheten?

  Jag hoppas folk såg igenom den.

 16. När man blir en ”Zlatan” i Nora församling.

  Nora och dess församling har uppenbarligen inte plats för en framgångsrik person längre. Organisten var säkerligen, och med all rätt, både stolt och hade självförtroende för sitt arbete, och var säkert ingen ögontjänare för chefer som behandlar anställda på detta sätt. Kanske kunde organisten se igenom dessa chefer och även vissa av de anställda som nu säkert kommer ta över tjänsten. Detta är bara en gissning och spekulation baserat på insändare och artiklar.

  Jag tycker att den offerkofta som församlingen nu tagit på sig inte klär er. Den ser trång ut. Ska man fatta ett sådant drastiskt beslut som ni gjort så måste man vara beredd på kritik och konsekvenser. Inte kalla det för ondska och flytta offerrollen till sig själva. Det är inte ni som är den drabbade.

  Varför får inte församlingsmedlemmar och icke församlingsmedlemmar vara upprörda, arga och ifrågasätta ert beslut? Organisten bidrog mycket till vår musikaliska njutning. Vi betalar församlingen.

  Ta av er offerkoftan.

 17. Tillägg till min kommentar:
  Hade man förresten inte slutat med kränkande särbehandling, vilket AMV konstaterat förekommer? Det har ju stått om det fina förbättringsarbetet i NA.
  Av vad jag kan förstår förekom det igen senast vid luciainspelningen, om detta tillfälle utgör en grund för avsked? Konstigt när man gjort sådana förbättringar…

  Men församlingen måste mena att det inte förekommer nu längre sedan avskedet..?
  Jag skulle nog inte känna mig särskilt trygg på den arbetsplatsen om jag inte ”tjänade” rätt personer. Men om man gör det kan man nog skåda en strålande framtida karriär.

 18. Det Björn Eckerrots insändare i NA visade var att avskedet, vilket jag förstått, just handlade om att det inte är okej att hon var en sån populär musiker och fick uppskattning/plats i kyrkan. Avskedet handlade egentligen inte om några (påhittade) ”Covid-brott”. Men det var såklart ”lämpligt” att Covid kom så man kunde leta fel och ha det som en anledning.

  Av vad som framgår i kommentar nedan borde väl i så fall ytterliga medarbetare avskedats som medverkat vid samma tillställning? Men hela cirkusen är så uppenbar, så självfallet blev enbart en avskedad.

  Undra vem som kommer få ta över kyrkomusiken nu..? Inte någon som vill stå i centrum såklart, det har ju framgått… Det kan vara svårt att stå med dirigentpinnen längst bak och hålla ihop stora körer och orkestrar. Vill bara påminna om det, så att ingen förverkligar sig själv eller hamnar i centrum igen…

 19. Elizabeth

  Insändarna är i högsta grad inblandade.

  Det är de som står för fiolerna !

  Jag investerar inte i oseriösa företag som använder gangstermetoder.
  Och tackar för mig. Jag avstår med andra ord från att delta i det här eländet
  med mina pengar.

 20. Rune, alla har så klart rätt att framföra sina åsikter. Jag tycker dock att problemet som de anställda på kyrkan upplever nu, är orsakat av ledningen, inte de som vill ha svar på sina frågor eller undringar om vad som händer.
  Och den egentliga tvisten, hur avskedandet har hanterats, har ju inget med någon av avsändarna av senaste insändare att göra. De är ju inte direkt berörda.
  Tyvärr verkar de inte förstå vilka som är ansvariga och borde ta striden, utan insändarna verkar försvara hanterandet av avskedandet genom att lägga problemet på de som skriver insändare, eftersom de inte får svar från någon av de ansvariga.

 21. Det är väl inte för mycket att en gammal bankdirektör har kännedom att ett mynt har två sidor!
  Ni som så värnar om musiklivet i Nora i dag. Att ni inte engagerade er när musikskolan en gång i tiden lades ned!
  Vi lever i en demokrati! Självklart har de anställda inom kyrkan i Nora rätt att offentligt föra fram sina tankar och åsikter.

 22. Låter som en bra idé! Personligen har jag inget intresse av den s.k. gudstro som Svenska kyrkan förmedlar. Enda skälet till att jag varit var som medlem är att kyrkan gör många bra saker men det har man tydligen tappat bort eller helt enkelt glömt bort. Som sagt, det finns andra väl fungerande välgörenhetsorganisationer som behöver pengar.

 23. Ett tips är att vänta med att gå ur kyrkan tills i alla fall i höst, om man vill, och rösta på det nya partiet Epok i kyrkorådet för att få en ändring.

  Men jag förstår precis. Är inte heller ett dugg sugen på att vara kvar i kyrkan efter detta förnedrande avsked. Men jag kommer rösta i valet på ett KR som inte stöttar sådant.

 24. Agda, jag håller personligen med dig i vad du skriver och jag önskar jag kunde lösa problemet direkt. Möjligheten att kunna skapa förändring försvinner dock med församlingsmedlemmar som ger upp och lämnar kyrkan. Även om de som sitter i makten idag inte verkar ha intresse av ett levande musikliv i kyrkan så är det en av våra grundfrågor i EPOK att nedskärningar ska vara i byråkratin, inte kulturen. Musiklivet måste finnas kvar, för er, för oss, för kyrkan, för bygden. Var kvar och rösta i höst i hopp om förändring, då kan vi förhoppningsvis få en ny epok! Läs gärna mer på vår hemsida http://www.epoknora.se och om det är något för er så rösta på oss!

 25. Enda skälet till att jag gått till kyrkan har varit för att gå på konsert, och begravningar, men nu är det slut med det. Det finns ingen som kan ta över efter den avskedade organisten. Själv kommer jag att lämna kyrkan och de pengar som tidigare gått till kyrkan kommer fortsättningsvis att hamna hos någon väl fungerande välgörenhetsorganisation istället.

 26. Ja, kantor Eckerrots insändare är lika svårbegriplig som självgod. Han, som enligt egen uppgift varken sätter sig själv i ljusets centrum eller faller för frestelsen att förverkliga sig själv, står bakom sin chef Landin och menar att konflikten är överspelad samt att de nu ”förtjänar glädje”.

  Vad är det för chef han stöttar? Jo en chef om valde att avskeda en anställd två dagar före julafton. Sunt förnuft säger att man som chef aldrig ger sina anställda tunga besked före en helg, semester eller julledighet. Som bekant firades julen 2020 i ensamhet av många pga pandemin. Ingen i ledningen som var involverade i beslutet om avskedet kontrollerade om den avskedade skulle vara ensam över jul eller om hon hade det akuta krisstöd som kan behövas efter en allvarlig händelse såsom ett avsked, då risken för psykisk ohälsa (såsom ångest, depression, självmord) är kraftigt förhöjd. Detta bör en chef som dessutom är präst med erfarenhet av samtalsstöd känna till.

  Ledningen tar inte ansvar för sitt agerande utan fortsätter låta konsekvenserna gå ut över sina anställda. Exempelvis skriver den administrativa assistenten i sin NA-insändare 20/3 att hon mår väldigt dåligt av att stå i skottgluggen för den massiva kritik som väller in via församlingens telefon. Telefonen bör väl lämpligen kopplas till Landin eller annan i ledningen som får besvara frågorna? Ledningens officiella argument till varför de inte bemöter allmänhetens kritik är som bekant ”av visad hänsyn till den avskedade”. Jo, tack!

  Kantor Eckerrot och ytterligare en anställd var för övrigt medverkande vid den ”farliga” Luciainspelningen i Nora kyrka utan publik som låg till grund för organistens avsked. Dessa två fick inte sparken. Troligen för att de inte bryter mot församlingens viktigaste lag: Jantelagen. Inspelningen finns att beskåda på församlingens Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=XL9BOPUDseQ

  Alla bilder och information om Nora Kyrkokör och Nora Ungdomskör, under tidigare ledning av den avskedade, är utraderade från församlingens hemsida. Man vill glömma gamla tider och, för att citera Eckerrot, ”känna glädje”!

 27. Det som är intressant, är vem som är påläggskalv inom Noras kyrkomusik ?

  Naturligtvis finns det någon som lurar i skuggorna, utvald och huldad av styret.
  Anledningen till att det blev ”snabbsparken” är nog just det

  Alternativet är ju att Noras kyrkomusik går i graven Sen är det frågan om det här
  styret är kapabla att hålla ordning på födslar och dödslar ?

 28. Ja det är faktiskt patetiskt när en av de två insändarskribenterna i NA är en person som under flera år stått för en del av det krypskytte som pågått mot den avskedade kantorn. Denne umgås privat med Elin Sörman som fått lämna kyrkopolitiken pga av sitt ränksmideri syftande till att främja insändarskribentens karriär på beskostnad av den mycket mer populära och talangfulla kollegan. Allt är mycket skamlöst.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.