Linda Svahn (S) och Pär-Ove Lindqvist (M), överst till höger, fick se sitt förslag bli skickat på återremiss. Den store segraren är Ulf Axelsson (V), överst till vänster. Övriga som argumenterade för en återremiss var Jonas Kleber (C), Per Söderlund (SD), Inger Griberg (MP), Nils Detlofsson (L), Markus Lundin (KD) och Anders Persson (LPo).

Skolfrågan blev återremitterad

i ETTAN/LINDESBERG

STORÅ. Som väntat fick Socialdemokraterna och Moderaterna inte igenom nedläggningen av byskolorna i Ramsberg och Rockhammar. Samtliga övriga partier yrkade på återremiss och kritiken var besvärande.

Frågan var klar redan innan kommunfullmäktiges ordförande öppnade sammanträdet i Storå på onsdagen. Den planerade nedläggningen av byskolorna i Ramsberg och Rockhammar skulle återremitteras och debatten, eller partiernas bevekelsegrunder, blev ganska kort och innehöll mest kritik mot ett dåligt beslutsunderlag för en så viktig fråga.

-Jag tror vi tappar invånare om vi lägger ned, sade Jonas Kleber (C).

-Det här är inte bara en fråga om att ta bort skolorna. Det är en fråga om att ta bort de här orterna, sade Per Söderlund (SD).

-Nu är vi i kommunfullmäktige och måste se bredare på frågan. Hur vill vi ha vår kommun? Vi måste tackla det här på ett helt annat sätt, sade Ulf Axelsson (V) och fick kvällens enda applåd.

-Vi behöver landsbygden för att överleva, sade Inger Griberg (MP).

-Majoriteten har inte klarat sitt uppdrag. Vi står vid vägs ände och skolan är det viktigaste, sade Nils Detlofsson (L).

-Underlaget är väldigt bristfälligt. Varför ska alltid landsbygden få bära hundhuvudet, sade Anders Persson (LPo).

-Underlaget är bristfälligt och ingen kan säga hur mycket vi sparar, sade Markus Lundin (KD).

Någon debatt att tala om blev det aldrig och när omröstningen avslutats visade det sig att förslaget att lägga ned byskolorna förlorade med 22-23 mot det återremissförslag som Jonas Kleber initierade.

6 Comments

 1. Håller med, det var lite tidigt att gratulera Vedevåg. Men förhoppningsvis kommer även de att klara skolfrågan. Engagemanget finns!
  Till ”starka ord men tomma löften” kan man nog bara säga att det knappast kan vara ett tecken på styrka att gå fram med dåliga förslag. Och att små partier har dåliga politiker rymmer ingen verklig sanning. Ej heller i Lindesberg. Vid vilken procentsats, storlek på partiet, blir dess politiker bra?
  Att Centerpartiet värnar landsbygden, dess utveckling och människor kan knappast komma som en överraskning för någon som läst partiernas valprogram.

 2. Som besökare igår på Storåskolan tyckte jag det framgick ganska tydligt att ingen kom med alternativ till förslag på vad man skulle ta istället, minst sagt komiskt.

  Så jag håller med dig Arne, Stort grattis till så pass svaga politiker som inte ens klarar av att förklara andra lösningar.
  En eloge till Moderaterna och Socialdemokraterna som allafall vågar gå fram med förslag, sen är förslaget inte bra men ändå starkt gjort.

  Hoppas man hittar en bra lösning för alla men fattar inte hur dåliga politiker de små partierna har.

  Har inte centerpartiet styrt vår kommun redan i fyra år? Igår stod man och pratade om landsbygdens värde, att börja kommunicera och att det skulle satsas.
  Komiskt att man inte kom på det tidigare?

 3. Vedevåg??? SD och C ville lägga ner i Vedevåg och den skolan kommer att graderas ner enligt förslaget – det tog BUN beslut om och det var alltså inte uppe i fullmäktige. Så varför gratulerar Arne Wikström dem? Skolbeslutet har fler förlorare än vinnare – sist jag räknade var 2000-nånting fler än 38?

 4. Ett steg i rätt riktning !

  Att få politikernas självuppfattning att ändra sig,
  från allenrådande förmyndare, till folks hjälpredor, är bra, även om det sker under galgen.

  Nu blir det jobbigt att kliva ner från den höga stolen och pulsa ut i snön och resonera om villkoren att bo på landet. Hur stadsbornas framtida matförsörjning, och annat livsviktigt, som transporter, vatten och el, skall gå till.
  Att bonnungarna är kunniga entreprenörer, får inte längre ses som konkurrens.

  Stadsbefolkningen har ju inte något att komma med när elen tryter, för att exv, Polen fått ”kol”

 5. Grattis alla kloka, engagerade människor i Rockhammar, Ramsberg och Vedevåg. Ni har agerat på ett sätt som gjort att politiker som har förmågan och viljan att lyssna verkligen har gjort det. Skolbeslutet i fullmäktige har många vinnare, inte minst barnen.

 6. Bra!
  Nu kanske vi kan påbörja en politik i kommunen där vi får en helhetssyn på en kommun som borde utvecklas – inte utarmas. Alla elever i kommunen ska ha en bra skolgång och hela kommunen ska leva. Även byarna utanför centralorten måste få en chans. Kommunfullmäktige måste ta ett ansvar att se över hela budgeten för att säkerställa de grudläggande värdena som: Likvärdig tillgång till vård, skola, omsorg och kultur oberoende av bostadsort.
  Staen utlokaliserar hela eller delar av myndigheter till andra kommuner utanför storstadsregionerna. Varför kan då inte Lindesbergs kommun utlokalisera delar av sin administration och verksamhet till orterna utanför centralorten?
  En omfördelning av kommunens hela budget kan skapa förutsättningar för hela kommunen att leva och utvecklas.

  Björn N Andersson
  Ramsberg

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.