Bengt Storbacka.

Snabbt svar från Storbacka

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. I en insändare från ”Socialdemokrat i norr” ifrågasattes oppositionsrådet Bengt Storbacka för att inte stå upp för akuten på Lindesbergs lasarett och för Storå vårdcentral. Bengt Storbacka är dock snabb med ett svar. Läs svaret här.

Hej ”Socialdemokrat i norr”

Jag talar som förtroendevald och företrädare för Socialdemokraterna i Lindesbergs Arbetarekommun där vi på senaste årsmötet gjorde följande uttalande:

”Vi Socialdemokrater i Lindesbergs kommun fortsätter verka för Lindesbergs lasarett dit du alltid kan åka dag som natt i trygg förvissning om att få bästa vård. Sjukvården förändras snabbt och den högspecialiserade sjukvården kostar allt mer. Att organiserandet av välfärden ständigt behöver anpassas i takt med tiden är självklart. Samtidigt står vi upp för en väl fungerande primärvård och verkar för att vårdcentralerna i Storå, Lindesberg och Freja/Frövi-Fellingsbro fortsatt kan ge trygg och nära vård.”

I min artikel på Lindenytt angående primärvården skrev jag bl a följande:

”Vi Socialdemokrater i Lindesbergs kommun vill att primärvården i Storå, Lindesberg, Frövi och Fellingsbro erbjuder en trygg och tillgänglig vård. Det värnar vi i dialog med våra regionpolitiker. Vi har även under flera år jobbat intensivt för Lindesbergs akutmottagning.”

Att du tolkar det som att jag inte står upp för lasarettet eller Storå vårdcentral kan jag inte hjälpa. Vid två tillfällen har jag medverkat i att regionpolitiken inte lägger ned akuten. Jag har tillsammans med Ewa-Leena Johansson, kommunalrådet (S) i Ljusnarsberg, sett till att bussarna utefter RV 50 fått fortsätta och jag har bl a efter tips, föreslagit att vi tittar på om vi kan samverka mellan Storå vårdcentral och Kopparberg som saknar fast läkare.

Jag säger det vi är överens om i vårt parti. Vi är för den generella välfärden och vi vet att den måste anpassas och räcka för alla. Fellingsbro har ingen fast läkare på plats men en sköterskemottagning på folkhögskolan. De har också en åldrande befolkning med stort behov. Vi socialdemokrater i kommunpolitiken värnar även dem. Våra kollegor i regionen ska se till att invånare i Finnerödja och Ramsberg, liksom invånare på landsbygden i Örebro, Hallsberg, Degerfors mm har tillgång till primärvård. Det är Socialdemokratisk politik.

Jag värnar vår ideologi men den bistra sanningen är att vi har en utveckling med privatiseringar som värnar den ”selektiva” välfärden. Senast i NA 8 april föreslår Moderaterna att vi kan privatisera så ska det lösa allt. I Region Stockholm har det inneburit tätt med vårdcentraler på Lidingö och Djursholm men brist i Botkyrka och Fittja. Vi socialdemokrater menar att första paragrafen i sjukvårdslagen ska efterföljas, nämligen vård efter behov. Idag har Sverige över 1 miljon privata sjukförsäkringar där många kan gå före i vårdkön. Storåborna har rätt till god primärvård. Det har även Örebroarna. Om du anser att jag vill centralisera allt eller lismar får det stå för dig. Jag menar att med den enorma kompetensbrist och den SD-styrda regeringens vägran att flytta resurser från bankvinster till välfärden, har med saken att göra. Varken Storå eller Örebro län är isolerade från omvärlden.

I det läget behöver vi se över de resurser som vi har och om Lindesbergs fyra vårdcentraler behöver  samverka för en mer jämlik bemanning i hela kommunen så är det värt att titta på.

Som sagt. ”Vi Socialdemokrater i Lindesbergs kommun vill att primärvården i Storå, Lindesberg, Frövi och Fellingsbro erbjuder en trygg och tillgänglig vård. Det värnar vi i dialog med våra regionpolitiker. Vi har även under flera år jobbat intensivt för Lindesbergs akutmottagning.” (Citat från artikel i Lindenytt och i NA) Ring mig gärna kan vi prata, mer och vår ideologi.

Bengt Storbacka, oppositionsråd (S), Lindesberg

5 Comments

 1. Dagens Nyheter hade igår (21/4) ett ingående reportage om problem att nå vård i glesbygd. Journalisterna hade åkt över 100 mil norrut till Jokkmokk för att skriva om risken att inte nå akutvård inom 60 minuter.
  Helt onödigt lång resväg, det hade räckt att åka till norra delen av Örebro län!
  För övrigt verkar centraliseringsbyråkrater och dito politiker aldrig ge upp. Att slira på sanningen ingår i konceptet.
  I maj 1991 presenterade Länsstyrelsen i Örebro län en utredning om sysselsättning och boende i länet där helt fräckt påstås att:
  ”Länet har inga utpräglade glesbygdsproblem eftersom RESTIDEN FÖR BOENDE PÅ LANDSBYGDEN TILL KOMMUNCENTRA UNDERSTIGER EN HALV TIMME”.
  Har dessa orimliga förväntningar på höghastighetsförflyttning ärvts av dagens politiker och byråkrater?

 2. Ovanstående är relevanta och bra och intressanta frågor som av regionala och kommunala politiker bör respekteras och därmed besvaras

 3. Helt rätt svar ovan.

  Jag känner att för Regionskatten får jag inte mycket, men vi måste tänka på alla.
  Själv skulle jag vilja teckna privat försäkring eftersom det går fortare med vården.
  Detta är givetvis fel, men varför har vi detta problem med, Vårdkö osv eftersom privat går det ju fortare?

  Vidare ska väl inte regionen bara satsa på Örebro utan överallt. Absolut inte privat samt busslinjer som sväljer storoa belopp fasän ingen tjänar på detta.

  Är det privata försäkringar vi ska ha i framtiden? I såfall ta bort regionskatten…

 4. Kort kommentar Bengt; Ni inom S drar ofta och gärna fram kortet om privata vårdförsäkringar, och att dessa på något ospecificerat sätt skulle vara en motsats till en god allmän vård. Vilket du gjorde även här i och med meningen: ”Idag har Sverige över 1 miljon privata sjukförsäkringar där många kan gå före i vårdkön.”

  För det första kanske du ska fråga dig varför så många väljer att skaffa en privat vårdförsäkring? Det korta svaret är att det är för att den allmänna sjukvården inte fungerar som den har gjort, så de som har möjlighet väljer därför en privat försäkring.

  För det andra, du bortser från det faktum att förutom att jag betalar såväl kommunal, som regional, som statlig skatt, även förmånsbeskattas för min försäkring. Vilket innebär att jag bidrar med mer skatteintäkter än den som inte har en försäkring.

  För det tredje, sist jag nyttjade min försäkring ”gick jag inte före i vårdkön”. Tvärtom, jag frigjorde resurser till den allmänna vården. Detta i och med att jag kontaktade mitt försäkringsbolag, fick träffa en läkare på en privat klinik, som sedermera remitterade mig till en privat röntgenmottagning, och avslutningsvis fick jag träffa ursprungsläkaren på den privata kliniken. Den allmänna vården var över huvud taget inte inblandad!

  Kan du vara vänlig och förklara för mig hur min privata vårdförsäkring bidrar till att regionen inte kan erbjuda en trygg och tillgänglig vård för alla innevånare?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.