Snöröjning i Bergslagen

i BERGSLAGEN 2/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA/Okategoriserade

PlogbilBERGSLAGEN. Snön är glädje och julstämning för många, men när det kommer stora snöfall skapar det ofta oreda i samhället. Många har åsikter om hur snöröjningen ska gå till och plogning är ett ofta förekommande samtalsämne. Men de flesta har nog förståelse för de som jobbar helger och tidiga morgnar med att göra vägarna framkomliga.

– Rent generellt gör vi ett bra jobb, säger Joakim Eriksson, gatuchef  på Bergslagens kommunalteknik, som har hand om snöröjningen i Bergslagen.

Den 29 oktober föll den första snön över Bergslagen och vintern var ett faktum. Då började en lång period av beredskap för de entreprenörer och kommunalt anställda. Efter uppstartsmöte tidigt på hösten står ett antal entreprenörer och egenanställda redo när snön kommer. I Hällefors och Ljusnarsberg är det bara upphandlade entreprenörer som sköter snöröjningen och i Nora och Lindesberg är det blandat mellan BKT-personal och entreprenörer. Vid stora snöfall är genomfarter och cykelleder prioriterade och ses över först.

Man kan tro att klagomålen strömmar in till Bergslagens kommunalteknik nu på vintern och när snön vissa dagar vräker ner. Men det är generellt lugnt.

– Vi hinner inte vara överallt, svara Joakim och känner förståelse från boende i området.

Vid klagomål åker en arbetsledare oftast ut för att kolla vad som rapporterats in. Men Joakim önskar att fler skulle läsa på hemsidan vad som gäller vid snöfall.

Det största problemet är de trånga gatorna i våra orter i Bergslagen. Snöröjningen försvåras och snön måste transporteras bort till kommunernas snötippar. Vallarna blir stora och framkomligheten försvåras. Men också problem med felparkerade bilar och fastighetsägare som inte är upplysta om sina skyldigheter ställer till problem. Fastighetsägare ansvarar för snöröjning och halkbekämpning av gångbanor i anslutning till fastighetsgränsen. Bergslagens kommunalteknik sköter kommunala körbanor, gång- och cykelvägar, torg och viss kommunal fastighetsmark i samtliga medlemskommuner.

Detta gäller i Bergslagen vid snöröjning och halkbekämpning, läs på BKTs hemsida för mer information.

Bergslagens kommunalteknik

 

 

1 Comment

  1. ”Fastighetsägare ansvarar för snöröjning och halkbekämpning av gångbanor i anslutning till fastighetsgränsen.” Det kan jag leva med. Däremot blir jag heligt förbannad när snöplogen kommer och slänger upp tonvis med tung, hårt packad snö på den trottoar jag just ägnat en timme åt att skotta. Vad gäller för regler då?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.