Stå för avvecklingen av kulturpedagogerna

i INSÄNDARE/DEBATT

Efter det första fullmäktigemötet med den nya majoriteten (s, v, m) i Nora, kan man undra var handlingskraften och stabiliteten är. Det var vad man lovade åstadkomma inför maktskiftet. På vilket sätt man skulle få saker att hända har dock inte framgått. Det får medborgarna vänta och se, hur det ska gå till.

Om det ska gå till som man nu hanterar frågan om kulturpedagogernas verksamhet, är det fara å färde.

Den tidigare sexpartkoalitionen, där centerpartiet ingick, tvingades inför budgetarbetet 2012 se till helheten och ta ansvar för Noras ekonomi. Vi valde att i första hand spara på icke lagstadgad verksamhet. Kulturpedagogernas verksamhet hör dit. Ett tufft beslut, då vi vet att verksamheten är värdefull. Sedan halvårsskiftet har verksamheten upphört och de anställda är varslade eller omplacerade.

Ansvaret vi tog för ekonomin visade sig falla väl ut. Kommunen gick plus år 2011 och kommer att gå plus 2012.

Vad ansåg då socialdemokraterna under 2011 om kulturpedagogerna? Det var det enda som skilde majoritetens och oppositionens budgetförslag åt. De stod upp för sitt vallöfte om att verksamheten skulle vara kvar, de t o m yrkade återremiss på budgeten, så att ett extra budgetfullmäktige fick hållas dem 28/12. Under två julveckor skulle man alltså försöka finna en lösning så att kulturpedagogerna skulle vara kvar. Eller fanns det något annat skäl, socialdemokraterna?

Nästa gång frågan om kulturpedagogerna kom upp var under våren. Då fanns en annan majoritet i kommunen, där socialdemokraterna ingick. Då röstar s plötsligt för att verksamheten ska läggas ner, med motivet att ”det inte finns pengar i budgeten”. Ett något märkligt argument, när man sitter i majoritet.

Alla, utom möjligen de aktiva socialdemokraterna själva, undrar nog vad som skett som gör att s helt plötsligt släpper sitt tidigare så viktiga vallöfte.

På fullmäktige ändrar sig socialdemokraterna, igen, efter en debatt. Man återremitterar frågan om att bevara kulturpedagogerna, en verksamhet som inte finns. Stabilitet? Handlingskraft? Vad ger detta för signaler till verksamheterna, till de anställda?

Nora behöver politiker som inte ändrar sig, och ändrar sig igen. Under de senaste sex månaderna har moderaterna ändrat sig om valfrihetssystem, inte valfrihetssystem samt om reformerade föreningsbidrag och hyror, inte reformerade föreningsbidrag och hyror. Socialdemokraterna har, som ovan nämnts, ändrat sig vad gäller avveckling av kulturpedagogernas verksamhet, flera gånger. Att moderaterna i Nora går i socialdemokraternas ledband är beklagligt. Hur man ska agera inför nästa val återstår att se.

Nora behöver politiker som vågar stå för sina beslut, även när det blåser. Dolda agendor brukar inte kunna förbli dolda… har den nya majoriteten s, v och m kommit överens om att avveckla kulturpedagogernas verksamhet, stå för det. Låt inte medborgarna gissa hur ni tänker.

Helena Vilhelmsson, partiföreträdare Centerpartiet

Nils-Olov Johansson, fullmäktigeledamot Centerpartiet

3 Comments

  1. Det märks att C är maktlystna det enda dom gör är att gnälla på allt oavsett vad det är.
    C borde snart inse att dom är ett förlegat parti som inte har något i politiken att göra.

    C menar alltid att det var bättre när det var sex allianspartier som styrde bara där märker man hur verklighetsfrämmande dom är.
    C och kompani vill bara sälja ut och privatisera allt som går och sen sitta och gnälla att det var inte så det skulle bli.

  2. Det är sorgligt att läsa det Helena Vilhelmsson och Nils-Olov Johansson centerpartiet skriver om att moderaterna går i soialdemokraternas ledband. Att förminska andra människor på det viset är en primitiv handling som ofta bottnar i en vilja att ha makt. Ni skriver också om dolda agendor vilket ger utrymme för fria fantasier.Vad det är för dolda agendor ger ni inget svar på utan det får kommuninnevånarna gissa sig till precis som vi socialdemokratiska politiker.

  3. Varför kan politikerna i Nora inte hålla sig till fakta i debatterna om olika frågor? Kulturpedagogerna avskaffades i Nora när man tog budgeten den 28/12 2011. Det som sedan följde var det praktiska arbetet som följde för att verkställa beslutet. Det var 6 partialliansen som röstade igenom det beslutet.(En ledamot reserverade sig om jag minns rätt). Socialdemokraterna och Vänstern hade ett eget förslag som röstades ner. Att man efter ha förlorat makten i Nora, verkar det som om dom som tog beslutet nu bara skyller ifrån sig. Jag tycker nog att man ska hålla sig till de protokollförda fakta som finns. Där kan man se vem som gjort vad. Tyckande och påhopp i efterhand framkallar en skendebatt som bara späder på det personhat som driver politiken i Nora. Om jag förstår det hela rätt så pågår en utvärdering av kulturpedagogerna. När denna är slutförd hoppas jag att det finns en bred och hållbar lösning som alla partier kan ställa upp på.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.