Stora brister i barnhantering

i LJUSNARSBERG

KOPPARBERG. Sociala utskottet i Ljusnarsberg har hamnat i en mycket knepig situation. I januari fick man nämligen reda på att två minderåriga barn vistas i kommunen med sin asylsökande mamma.

Men Ljusnarsbergs kommun har inte fått några besked från vare sig från den tidigare värdkommunen eller från Migrationsverket.

Barnen har uppehållstillstånd då de kom till Sverige som ensamkommande, men mamman riskerar att få återvända dit då hon är ett så kallat Dublinärende.

Ärendet är minst sagt rörigt. De båda barn som nu finns i Kopparberg kom till Sverige 2010 och har bott hos släktingar och fått uppehållstillstånd. De är födda 2003 och 2005. I december förra året kom barnens mamma till Sverige som asylsökande tillsammans med tre mindre syskon. Mamman är ett så kallat Dublinärende, vilket innebär att hon har vistats i ett annat europeiskt land under ett antal år och löper risk att få återvända dit. Hon blev anvisad till Migrationsverkets boende i Kopparberg och har vistats i kommunen sedan slutet av december, men trots de två barnen med uppehållstillstånd fick Ljusnarsbergs kommun ingen vetskap om saken.

När det uppdagades att de båda barnen inte gick i skolan i Kopparberg ringde en utredare i Kopparberg till den tidigare värdkommunen och fick svaret att ärendet var avslutat.

Ärendet innehåller en rad komplikationer. Barnen står helt utan ekonomisk ersättning och kan inte få barnbidrag då mamman är asylsökande. De får heller inga pengar från Migrationsverket då de har uppehållstillstånd. Barnen kan inte heller folkbokföras i Ljusnarsberg då mamman bor på ett asylboende utan är fortfarande folkbokförda i den förra värdkommunen. De har heller inte gått i skolan sedan de kom till Kopparberg.

För Ljusnarsbergs kommun är läget prekärt. Den förra värdkommunen får alltså schablonersättning från Migrationsverket för de båda barnen, och Ljusnarsberg får stå för kostnaderna.

Enhetschefen Nan Carlsson och sociala utskottets ordförande Ingemar Javinder menar i en skrivelse att FN:s barnkonvention åsidosatts och att något barnperspektiv knappast funnits i vare sig den förra värdkommunens eller Migrationsverkets agerande.

TOMAS KÄLLBERG
tomas.kallberg@24i.se

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.