Storåskolan finns inte med – just nu

i HÄLLEFORS B/LINDESBERG

LINDESBERG. Många intressanta aspekter och frågor delgavs under söndagskvällens möte om den planerade nedläggningen av Ramshyttans skola. Frågeställarna var pålästa och en fråga som ställdes var om Storåskolan stod näst på kö.

– Storåskolan finns inte med i vår planering – inte just nu, svarade kommunalrådet Linda Svahn (S).

Reaktionerna var många och häftiga när utredningen Lokaleffektivisering presenterades i början av maj 2014. Utredarna Stefan Eriksson och Jukka Tekonen hade då gått igenom samtliga lokaler som Lindesbergs kommun utnyttjade, i syfte att spara framtida pengar genom att minska lokalkostnaderna.

Eriksson och Tekonen var grundliga i sin utredning och menade att resultatet för opartiskt. Ändå var utredningens resultat drastiskt och reaktionerna många.

– Nu är det upp till politikerna, sade utredaren Stefan Eriksson då. Vi har lagt fram ett helt opartiskt resultat och sedan får vi väl se hur politikerna gör.

Utredningen föreslog då, 2014, att Rockhammars skola och Ramshyttans skola skulle läggas ned, samtidigt som man föreslog att en ny stor skola skulle byggas i Lindesberg. Man föreslog också att högstadieeleverna på Storåskolan skulle flyttas till den nya storskolan i centralorten och att verksamheten på Hagabackens skola skulle flyttas till Storåskolan.

Utredarna hade betydligt mer omfattande förslag då, företrädelsevis genom att riva ett antal olönsamma lokaler på Lindeskolan, men alla vet hur det gick. Socialdemokraterna gjorde inte ett tillräckligt bra val 2014 och beslutade att bilda majoritet med Centerpartiet. C krävde då att frågan om nedläggning av Rockhammar och Ramsberg skulle läggas i malpåse under mandatperioden 2014-2018 och så blev det också.

Men nu är det en ny mandatperiod och Socialdemokraterna gör ett nytt försök att lägga ned småskolorna, trots ett katastrofval, och frågan om Storåskolans framtid kommer förstås åter på sin spets.

– Storåskolan finns inte med i vår planering – just nu. Men det brukar vara så att de duktiga eleverna väljer att flytta och då kommer förstås frågan upp igen, sade Linda Svahn under söndagens möte i Ramshyttans skola.

6 Comments

 1. Vad menar hon med att de duktiga eleverna väljer att flytta??? Är det bara dumma människor som bor och vill verka på landsbygden. Hur kan en sån människa få vara med o bestämma viktiga frågor. Inte alla som vill in till den så kallade ”staden”.

 2. Jävla idioti att lägga ner byskolor ,det bästa vi har,hur FAN tänker politikerna???AVGÅ ni som inte vill barnens bästa,Svahn har DU barn??o isåfall hur tänker du,framtiden gäller oxå dem.

 3. Verkar som att det blir Svahns personliga strid mot oss allihopa i byn.
  Otroligt att Svahn kan säga något helt annat än socialdemokraterna i landet.
  Ångrar min röst tyvärr som många andra.

 4. Var på mötet om Ramshyttans skola igår!
  Linda S o Pär Ove L hade nog tränat på att säga samma fras!
  Vi vill kunna se era barn om tio år o säga att vi fattat rätt beslut om kvalitet,alltså flytta barnen från en trygg lugn miljö till skolor med stora klasser,oro o mindre arbetsro.
  Endel barn klarar detta,men långt ifrån alla. De som klarar detta är kanske ”de duktiga barnen” som Linda S svarade när de kom på tal om Storåskolan. De söker sig säkert till den nya skolan i Lindesberg. Hur kan man stå o uttrycka sig Så?
  Ni pratar om kvalitet,men man kan ju bara gissa att landsbygden får stå tillbaka för alla skolor som skall byggas o dyra förskolor som byggts i Lindesberg .

 5. Lövèn uttryckte att:
  Hela Sverige ska leva ! En levande landsbygd !
  Vallöften som ideologiskt borde väga tyngre
  än att du Linda Svahn ska följa ordern om att
  lägga ner byskolorna, eller hur ?
  Linda Svahn, rädda vårt partis anseende
  hos väljarna !

  Vänligen
  Peter jilke

 6. Tror att vissa ångrar sina röster på Socialdemokraterna och Moderaterna som följer sina kamrater i S !

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.