Storbacka svarar Mats Lagerman

i INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartiets Mats Lagerman var igår, onsdag, kritisk till hur debatten om Vätternvatten hanterats, ibland annat kommunfullmäktige. Nu får Lagerman svar av kommunfullmäktiges ordförande Bengt Storbacka (S). Läs Storbackas svar här.

Mats Lagerman blandar ihop

Mats Lagerman blandar ihop allmänhetens frågestund med frågan om Vätternvatten. Mats kan raljera angående sin rätt att debattera i fullmäktige. Han får ställa en fråga och vi har aldrig nekat någon att ställa en följdfråga. Om han vill föra fram sina åsikter och argumentera för det så får han inte göra det i fullmäktige. Det handlar inte om Vätternvatten och det är inget som vi bestämt lokalt. Det handlar som sagt om kommunallagen och respekt för fullmäktige som valts genom medborgarnas röster på valdagen. Vi ska vara stolta och rädda om den ordningen.

Mats raljerar även över politikerna gällande frågan om Vätternvatten. Han borde veta efter senaste fullmäktige i Lindesberg att det inte finns några beslut tagna.

När det gäller Vätternvatten så håller politiken på att informera sig om vad det förslaget skulle innebära. Vi jämför det alternativet med andra alternativ för att trygga framtida generationers tillgång på färskvatten. Mats får självklart tycka att vi politiker är korkade. Vi tar dessa frågor på största allvar. Vi tittar på alternativ för att säkra denna svåra fråga för våra barn, barnbarn och barnbarns barn. Det handlar om långsiktighet, ekonomi, kompetens att klara vattenförsörjning, attentatsrisker, vattenreservsystem, vattnets sårbarhet osv. Vatten är förutsättningen för liv. Jag tycker inte det är korkat att vi öppet i olika forum diskuterar olika alternativ.

Vi vet att en stor majoritet av Sveriges kommuner har stora tekniska problem framöver förutom gigantiska investeringskostnader att ta ställning till oavsett vilket alternativ som väljs. Vi vet också att små kommuner är extra sårbara när det gäller investeringar. Vi vet också att de flesta kommuners vattenledningar behöver bytas inom den närmaste framtiden. Det handlar om riktigt stora pengar. Vi har tills nyligen sett vatten som en självklarhet men klimatpåverkan och larmrapporter om torka vissa år och översvämningar andra år, vittnar om att vi måste hitta långsiktigt hållbara lösningar. Och vatten är inte gratis, vare sig vi investerar, byter ut ledningar och bygger ut i de system vi har idag eller hittar andra lösningar. Jag tror inte kräftorna i Vättern rodnar för att vi diskuterar den frågan. Däremot rodnar nog både kräftor och allmänheten om vi inte tar frågan på allvar. De som sitter på ”sanningen” kommer dock fortsätta tycka att vi politiker är korkade.

Bengt Storbacka, kommunfullmäktiges ordförande (S)

2 Comments

  1. Helt underbar samling av floskler !

    Vad säger karn egentligen, om vilka kostnader boende i Lindesberg och Nora i slutänden får av den här sörjan ?

    Inte ett skit !
    Vilka beslut, har man ingått med div ”byggare”, för där ligger pengarna, som man köper häftiga suvar för.

  2. Mycket bra svar, Bengt Storbacka! Både om demokratin och vattnet. Och så gillar jag tonen …
    Själv är jag mycket kritisk till att frågan om Vätternvattnet inte har gjorts synligt av Nerikes Allehanda, här på 24i har det diskuterats sedan en tid men mest av kritiker inom Noras politik, inget har hörts från Lindesberg. Äntligen dags att frågan är uppe. Som medborgare i Lindesbergs kommun är jag jättetrött på vansinnesaffärer som fibereländet som kostade 100 bortkastade miljoner och skandalen med att Stadsskogsskolan inte har underhållits. Det kommer att kosta oss 350-400 miljoner ytterligare.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.