Nytt styre i Nora bergslagsförsamling sedan EPOK vann kyrkovalet i stor stil.

Storseger för EPOK i kyrkovalet

i ETTAN/NORA

NORA. Det blev en riktig storseger för nystartade nomineringsgruppen EPOK i kyrkovalet i Nora bergslagsförsamling. EPOK tog hela 52,2 procent av rösterna och får därmed 13 av kyrkofullmäktiges 25 mandat.

-Jag är jätteglad, säger EPOK-ordföranden Titti Hansson. Det här visar att väljarna ville ha en förändring.

Resultaten från kyrkovalen brukar sällan uppmärksammas speciellt mycket, men när en ny nomineringsgrupp tar för sig som EPOK nu gjort, visar det förstås på ett missnöje med nuvarande styre. Socialdemokraterna minskade från 11 till 7 mandat och POSK minskade från 12 till 5 mandat.

-Jag hade räknat med ett bra resultat, och det här resultatet visar ju att vi gjorde rätt som startade EPOK.

-Vi hade en valvaka i Ås som höll på till midnatt, säger Titti Hansson. Vi hann inte få något resultat då man tydligen räknade om flera gånger, men vi fick ju signaler om att det hade gått bra.

EPOK kommer nu att ha ett nomineringsarbete under hösten för att plocka fram lämpliga ledamöter i kyrkorådet och dessutom ska man vara delaktiga i det budgetarbete som ska ske i församlingen.

-Det är viktigt att påminna om att vi inte tar över förrän i januari, säger Titti Hansson.

14 Comments

 1. Jag saknar Anna K i debatten. Flera kvällar i rad har jag satt mig vid datorn med ett glas rödvin och väntat på en klargörande kommentar från Anna K. Vart tog hon vägen efter valet?

 2. Till ungdom. Och till andra som kommenterat om att de ska ha blivit illa behandlade. Var gärna mer specifika om hur ni menar att man särbehandlat? Hur och varför har ungdomarna inte trivts.

 3. Faktum är att flera av epokarna redan sitter i kyrkofullmäktige och kyrkoråd för andra nomineringsgrupper. Några av dessa epokare har redan trakasserat de anställda. Så att många är skeptiska till det nya styret är inte alls märkligt. Epok och deras hejdukar har ursäktat påhopp på Posk/socialdemokratermed att det är ”kritik” som man måste kunna ta när man är förtroendevald. Dags att epokgänget också lär sig att ta kritik nu då. Valresultatet ska vi givetvis respektera. Men vänta er inga oreserverade hyllningar. Det får ni göra er förtjänta av först. Upp till bevis, sluta trakassera församlingens anställda och visa att ni kan behandla dem med medmänsklighet. Och innan någon förnekar trakasserierna, vi är många som VET att det förekommit. Hoppas att ni nu ändrar er och verkligen lyssnar på personalen. Nu ska ni nämligen arbeta för dem och inte för egen vinning.

 4. Intressant att vuxna här i tråden påpekar att vi ungdomar har blivit påverkade av våra föräldrar att rösta på Epok. Ingen av mina föräldrar är aktiva inom kyrkan eller medlemmar för den delen trots det har Epok vunnit mitt stöd, under mina egna år som aktiv i kyrkan som ung konfirmand, assistent och medlem i ungdomsgruppen har jag under flertal gånger stött på vuxna människor inom kyrkan som ska fungera som förebilder men i själva verket har bestulit oss på något som skulle kunna ha fungerat som en säker omgivning för ungdomar. Vi är många ungdomar som delar våra erfarenheter efter flera år i kyrkan som helt enkelt har tröttnat och vill ha förändring, inte minst för de nästkommande ungdomarna. Så nej vi ungdomar har inte blivit påverkade av vuxnas åsikter, tvärtom så har vi lärt oss att stå upp för våra åsikter. Jag studerar idag till ämneslärare i religion och som student i religionsvetenskap är det värt att påpeka att nora kyrka inte värnar om den kristna traditionen eller humanismen för den delen, om så varit fallet hade inte konflikterna uppstått och framförallt hade inte vi ungdomar burit på den uppgivenhet vi känner. Jag är glad att vi ungdomar får rösta och framförallt ska ni vuxna vara glada över att det finns unga som vill engagera sig, vi är trots allt framtiden. Med tanke på klimatet i detta kommentarsfält så har nog vi ungdomar en högre mognadsgrad än alla er vuxna människor som trycker ner varandra istället för att höra på varandra.

 5. Crash boom bang, där visade Noraborna var skåpet ska stå!
  S och POSK utvisas på fyra år från makten, nu är det upp till EPOK att visa vad dom vill och kan.

  Se nu för fan till att göra era väljare nöjda.

  P.s för övrigt så kommer väl en tsunami av anklagelser att riktas mot EPOK, det är inte över än vet ni väl. Motståndarna laddar bara om och nu skönjer jag en skitkastningskampanj tills valrörelsen inför riksdagsvalet. Då hoppas jag att Noraborna gör samma sak, att röstar bort de som under flera år nu gjort sitt bästa för att förstöra Noras framtid. För nu ser vi bevis på att det verkligen går.

  Till skeptikerna som kastar skit på de som röstats fram nu kan man bara säga, Hur kan ni veta hur det kommer att bli? Har ni spåkulor att sia i? Eller är det så att ni vägrar att ge andra en chans att utföra ett bra arbete av en enda orsak, ja att dom inte är sossar? Utvärdera gärna efter att par år, men inte innan någon ens tillträtt. Ni borde skämmas allihop!
  Nä jag tillhör inte EPOK alls, jag röstar inte heller eftersom jag inte är medlem i svenska kyrkan. Men jag avskyr de som inte tycker om dom demokratiska reglerna vi har i Sverige, jag avskyr även de som inte kan ta till sig sann fakta utan lever på spekulationer. Sånt leder bara till skit och är det minsta vi behöver i ett redan splittrat svenskt samhälle.

 6. Håller fullständigt med ”Medaljörer i Dåliga Förlorare” och Ari Kaunilainen.
  Vem är Malin m.fl att ta sig friheten att döma ut demokratiska val i Sverige?! Vem är ni som förtalar och omyndigförklarar röstberättigade i Nora?!
  Ni står för det ni själva säger att ni förkastar och skyller EPOK för, förtal, hat, lögner mm.
  Inte i en enda mening har jag läst att den gruppen gått ut och förtalat de andra nomineringsgrupperna. De har hållit sig till fakta. Frågorna de ställt lyser utan svar.
  Varför?!
  De flesta människor såg med förskräckelse på hur förlorarna i USA efter valet frångick de demokratiska principerna och som tradition är, att gratulera vinnarna och ansåg det vara höjden av oförskämdhet och avundsjuka.
  Nej, visa er mänskliga sida nu POSK och S och gratulera vinnarna och försök lägg ner stridsyxan och försök samarbeta för Kyrkans skull och de Norabor som röstat.
  För jag vill inte tro att det bara är makten ni är ute efter…

 7. Man blir beskymrad när man läser vissa inlägg. Vi har demokratiska val i Sverige. Att döma ut våra unga i Nora som om de inte skulle fult utvecklade att avgöra sina val och att resten är korkade. Är du rätt person (Malin)att döma våra unga i Nora samt göra bedömningen att resten av Noraborna är korkade? Nu får du allt skriva ut ditt riktiga namn så folk kan bemöta dig.

 8. Det verkar vara dom som är Poskare och sossar som är mest hatiska fast dom hela tiden säger att det är tvärtom. Det är inte så svårt att räkna ut vilka dom är heller om man jämför med Facebook och Instagram inlägg som florerat runt före valet. Det är nog tur att dom inte kom till makten.

 9. Ödmjukhet och respekt- Jag har försökt. Det var så mitt engagemang i frågan startade. Men man vägrade svara, slängde på luren, blockade mig på sociala medier. Rena diktaturfasoner. Jag hånar ingen, det har varit ett demokratiskt val, precis som det var när dom som sitter nu, blev invalda. Tänker mig att dom också blev gratulerade.

 10. Hahah! Malin,Malin,.Malin… Ja det är klart att det är demokratin det är fel på nu, när det inte blev som du ville.
  Som vanligt så skriver ni ju gärna inte ut era namn, när ni hånar folk. Det va som bekant likadant med nidvisan.
  Men ok, jag kan ha förståelse för den enskildes situation. Men jag uppmanar dig att kontakta mig personligen om du vill delge dina tankar och göra dig lustig. Jag lyssnar gärna.Mejla mig på vargahed@outlook.com eller skriv till mig på Facebook, så tar vi det därifrån.

 11. Har du Christian Vargskev hört hur ledsna alla i kyrkan är just nu? Folk är förkrossade. Du bryr dig inte om de som arbetar där du bryr dig om en viss karismatisk person som duperat alla och nu ska få tillbaka sin leksak i kyrkan.

  Mår illa när man tänker på att så många unga röstade och blivit påverkade av föräldrar att rösta på dystopiska mobbande EPOK. Är inte demokrati att låta folk rösta när hjärnan inte är fullt utvecklad så man är så tydligt lättpåverkad.

  Vi föll på hur godhjärtade vi varit och naiva. Vi trodde inte människor kunde vara såhär korkade. Men historien visar vad människor är kapabla till. Se bara på SDs framfart.

  Vad deppigt det kommer bli för EPOK när de inser att de måste arbeta.

 12. När Epok kommer till makten vid årsskiftet lämnar också jag kyrkan. Nu räcker det med elände.

  Har du pratat med någon av de anställda Christian? I så fall skulle du veta bättre än att gratulera dem. Om du inte är ute efter att håna dem förstås, då passar gratulationerna bra.

 13. Då stod det klar vad majoriteten av medlemmarna tyckte. Stort grattis till EPOK, grattis till anställda i kyrkan och grattis till invånarna i Nora.

 14. Jag blir bestört när EPOK får egen majoritet i Nora. Ett så kallat opolitiskt parti med i stort sett bara politiker på listan vinner egen majoritet i Nora. När jag läste deras valmanifest kunde jag inte undgå att fundera. Deras valprogram innehåller ju bara hat och hämnd. Att dessa personer inte insett att kärlekens budskap är kyrkans viktigaste uppgift. Att vända andra sidan till när man får en örfil är kanske inte så lätt alla gånger. Men att stanna kvar i en kyrka som styrs av hat och hämndbegär är inget för mig, så nu går jag ur kyrkan

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.