Striden om Lindesbergs lasarett hårdnar

INSÄNDARE/DEBATT. Striden om Lindesbergs lasarett hårdnar inför den planerade neddragningen av natt- och helgkirurgi vecka 40. I ett debattinlägg skriver Pia-Maria Johansson och Jan Ulfberg att det som sker är ett självmål av S, C och KD. Läs debattinlägget här.

Lindesbergs lasarett: Självmål av S, C och KD i regionen!

Man måste nog beundra politikerna inom S, C och KD i regionen, om de beslutar att lägga ned den akutkirurgiska verksamheten vid Lindesbergs lasarett! De gör ett för dessa partier kostsamt självmål!

Krypskyttet mot Lindesbergs sjukhus har dessvärre pågått ett tag. De senaste årens ständiga propåer med hot kring nedläggning av allmänkirurgin och öppethållande nattetid vid Lindesbergs lasarett leder givetvis till en självuppfyllande profetia! Vi ser redan negativa effekter av det som sker. AT-läkarnas rankade tidigare Lindesbergs sjukhus som ett av landets bästa. Vid den senaste rankingen, som publicerades helt nyligen, faller Lindesbergs lasarett kraftigt, hela 11 placeringar, och hamnar långt ned på den skalan.

Det kan finnas flera orsaker till detta. Dels saknas lokalt ledarskap, eftersom chefer för verksamheten i Lindesberg, befinner sig i Örebro, och enligt forskning skall en chef befinns sig i verksamheten rent fysiskt, för att dagligen kunna gå omkring och kommunicera med medarbetare. Dessutom verkar det förekomma en tystnadskultur och härskarteknik vid Lindesbergs lasarett. En mycket erfaren och hyllad lokal kirurg blev obekväm för regionledningen, varför denne förbjöds att verka som läkare inom länet. Den typen av signaler skrämmer givetvis även erfarna medarbetare vid ett sjukhus, och man söker sig pga rådande goda arbetsmarknad för sjukvårdspersonal till andra regioner, och söker inte AT-tjänstgöring i Lindesberg. I förlängningen har detta en ytterligare dimension, eftersom AT-läkare ofta stannar i närheten av utbildningssjukhuset, om de trivs. Dessvärre försämrar detta ytterligare möjligheterna till rekrytering av blivande allmänläkare, en stor bristvara redan i hela vårt län!

Politiker som har en ambition att sitta kvar i sina regioner och i sina kommuner för den delen bör tänka igenom hur de agerar i sjukhusfrågan. Man kan ta Sollefteå sjukhus som ett exempel. Där lade det S-styrda Västernorrland ned BB och all kirurgi, med följd att S i Sollefteå kommun betalade ett högt pris i förra valet. Partiets stöd i Sollefteå och Västernorrland föll som en sten.

Det närbelägna Dalarna är ett annat exempel. Där reagerade S ohotat i mer än 80 år. M jobbade kraftfullt för att inte nedmontera lasaretten i Ludvika och Avesta, och se där: Vid 2018 års val tog M och stödpartier över makten för sjukvården i Dalarna!

Om en politiker har ambition att genomföra sin politik långsiktigt, måste ju hen i första hand sitta kvar vid 2020 års val!

Pia-Maria Johansson, oppositionsråd

Jan Ulfberg, docent och författare.

Nora

1 Comment

  1. I Nora finns Region Örebro via Länsgården, som aktör när det gäller äldreomsorgen.

    Det här gänget är ute efter pengar. Hyresnivåerna för gamla kan bli ruggiga.

    HELA Rosenupplägget, måste fram i dagsljuset !

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.