Sverigedemokrater motsätter sig flytten

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg motsätter sig en rad Sverigedemokrater, med Fredrik Dahlberg i spetsen, en flytt av Restauranghögskolan i Grythyttan. Möjligheterna finn i Grythyttan – och bara där, skriver man. Läs debattinlägget här.

Möjligheterna finns i Grythyttan – och bara där

Restauranghögskolan i Grythyttan har en stark klang när man uttalar det. Det är också ett starkt varumärke. Att Universitetsstyrelsen nu vill flytta skolan till Örebro visar att de är helt oförstående till vad som gjort skolan framgångsrik – nämligen kopplingen till landsbygden och samspelet med Grythyttan.

Att restauranghögskolan ger möjlighet till högre utbildning på landsbygden är en viktig del i målet om ett levande Sverige och en levande landsbygd. Den innebär även att företagandet inom livsmedel och gastronomi frodas vid Restauranghögskolan sida – vilket i sin tur skapar arbetstillfällen som annars kanske inte varit möjliga på en liten ort som Grythyttan. En inre stolthet har med tiden växt fram hos människor i Grythyttan och Hällefors kommun. En stolthet över att vi faktiskt har denna utbildning hos oss vid sidan av Måltidens hus, ett internationellt känt landmärke som har direkt koppling till Restauranghögskolan.

Grythyttan är en liten ort i Hällefors kommun mitt i Bergslagens hjärta. En ort som satts på den gastronomiska kartan nationellt och internationellt under decennier. Starka handlingskraftiga individer vars engagemang smittat av sig i flera led genom åren. Genuina restauranger och starka varumärken har vuxit vid Restauranghögskolan sida. Andra rikstäckande varumärken har valt att etablera sig i och runt Grythyttan. I Grythyttan med omnejd finns skog och mark som ger tillgång till råvaror från jord till bord. Allt sammantaget ges studenterna möjligheter som få ställen i världen kan erbjuda. Skog, mark och sjöar som ger vilt, svamp och bär m.m., men även den rogivande och vackra naturen ger möjlighet till en studietid som bär minnen för livet.

Att Universitetsstyrelsen gett i uppdrag att utreda en flytt av restauranghögskolan är för oss mycket märkligt. Det går tvärt emot vad som anges i universitetets regleringsbrev. Vi och många andra har en känsla av att Universitetsstyrelsen beställde utredningen för att motivera en flytt som man redan bestämt sig för att genomföra – men som man saknade sakliga argument för. Utredningsuppdraget borde istället inriktats på att utveckla verksamheten i Grythyttan och marknadsföra detta guldkorn med dess extraordinära egenskaper. På så vis hade man visat på en vilja att tillgodose möjligheterna till högre utbildning i hela landet och i hela länet.

Vi kommer inte att sitta tysta när landsbygden och dess utvecklingsmöjligheter försummas för att istället göda och prioritera urbanisering. Samarbete mellan politik och näringsliv ger fantastiska möjligheter till en utveckling av restauranghögskolan i Grythyttan istället för en flytt till Örebro. Grythyttan och dess möjligheter finns endast i Grythyttan och bara där. Det borde framgått till Universitetsstyrelsen att politikerna ser dessa möjligheter till utveckling. Politiken, näringslivet och folket har under de gångna månaderna sagt sitt. Nu är det upp till styrelsen att ta vara på engagemanget och vidareutveckla det flaggskepp som byggt universitetets framgång från första början.

Sverigedemokraterna

Fredrik Dahlberg (Kommunstyrelsen Hällefors, Regional tillväxt Örebro län)

Madelene Jönsson (Kommunstyrelsen Hällefors)

Elin Jensen (Regionstyrelsen Örebro län)

Patrik Nyström (Regionstyrelsen Örebro län)

Per Söderlund (Riksdagsledamot KU)

Patrick Reslow (Riksdagsledamot UbU)

Robert Stenkvist (Riksdagsledamot UbU)

2 Comments

  1. När du söker jobb och i CV hänvisar till att du är utbildad i Örebro så blir det nog så
    att resturantchefen sätter upp en frågande min ? Var ligger det ?

    Vi ändrar CV till Grythyttan. ”Känner jag till.” När kan du börja jobba ?

    Hur jävla svårt kan det vara att fatta ?

  2. Tänk hur mycket energi alla partier lägger på att skriva debattartiklar där de förklarar att just DE motsätter sig en flytt som alla andra partier också är emot…

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.