Från vänster: Mikael Wahlberg (S), Susanne Forsberg (C), Monika Aune (MP), Pia-Maria Johansson (LPo) och Jan Rylander (NP).

Tam men juste slutdebatt i Nora

i ETTAN/NORA

NORA. Med tanke på hur mandatperioden sett ut måste måndagens ”slutdebatt” i Nora betecknas som mycket tam. Det mest häpnadsväckande var nog att fem partier (av Noras tio) inte fanns på plats.

Tiden var från början utsatt till en timme och moderatorn Lars-Åke Stenström hade inga som helst problem med att få den decimerade panelen att hålla sig till ämne och tid. Kanske berodde det på att hälften av partierna i Nora av någon anledning avstod från medverkan? Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var inte på plats.

-Rösta på Socialdemokraterna och vi lovar ett nytt äldreboende, en ny förskola, en ny högstadieskola och en ny fritidsgård, avslutade Mikael Wahlberg (S). Vi tar ansvar för Nora.

Vallöften som de andra partierna inte var i närheten av och som nog fick en och annan av åskådarna att skaka på huvudena. Majoriteten lade nyligen ned en förskola, löftena om äldreboende och högstadieskola fanns med redan för fyra år sedan och kanske borde dessa ha infriats innan man ogenerat lovar samma saker igen?

Bäst argument hade förmodligen Miljöpartiets Monika Aune. Hon ville modernisera Nora kommun miljömässigt, hon ville inte kalavverka Alntorps ö och hon ville minska barngrupperna i förskolan och placera barnen i en förskola där de bor.

-Allas röst ska höras, sade Aune. Vi kallar det brukardialoger.

De fem medverkande partierna hade sannolikt kommit överens om att inte kasta skit på de fyra år som varit och därmed blev debatten lite för ”snäll”. Endast Norapartiets Jan Rylander vågade kritisera beslut som redan fattats.

-Jag kan inte förstå varför ni lade ner Soltunets förskola, sade Rylander. Några månader senare ska ni bygga en ny.

Mikael Wahlberg hade svårt att ge riktiga besked i frågan om storleken på barngrupperna i förskolan, men hans svar säger en hel del.

-Storleken på barngrupperna är anpassade efter barnens behov. Vår politik bygger på vad våra tjänstemän säger.

Svar nog för alla soffliggare på söndag?

8 Comments

  1. Javisst, till exempel medborgardialogen kring Soltunet där föräldrar fick läsa i tidningen att deras förskola skulle läggas ner? Där skyllde politikerna på tjänstemännen, precis som om de själva inte hade något ansvar. Jag vet förresten inte något område där tjänstemän förordar decentralisering eller mindre grupper. Det är ju de som ska utföra besparingarna som politiker bestämmer om.

  2. Man kan ju hoppas att alla tjänstemän inte ska behöva klä skott för Allaktivitetshuset. Den affären är/blev ju minst sagt exceptionell. Men det finns säkert mycket annat som fungerat som tänkt.

  3. Dra inte alla tjänstemän över en kam. Och lyssna gärna på dem som arbetar i verksamheten!
    Lpo t ex, har ju gjort tydligt att de vill ha medborgardialog och att de vill lyssna på väljarna. Det ska bli spännande att se hur de lever upp till det efter valet. Kommer man att lyssna på olika åsikter eller bara de som passar den egna politiken?

  4. Det var nog en känga åt att lita för mycket på tjänstemän. Det ska man verkligen vara uppmärksam på. Det berömda avtalet på Allaktivitetshuset t.ex. Tjänstemän förespråkar oftast sammanslagningar och centraliseringar, inte mindre grupper.

  5. Mikael Wahlbergs svar säger en hel del, skriver Källberg. Ja, att barngruppernas storlek är anpassade efter barnens behov är rimligt! Det är det man strävar efter i barnomsorgen. Heder åt Wahlberg och S som lyssnar på vad tjänstemännen säger. Eller vet Källberg mer om förskolan än vad de som arbetar med eller i den gör?

  6. Varför inte alla partier ställer upp i en debatt är en gåta. Det var de partier som har suttit i majoritet de senaste fyra åren som inte ställde upp dessutom. Vågar de inte stå för det de gjort?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.