Telia Sonera köper stadsnätet

i LINDESBERG/NÄRINGSLIV
Sekretess
Åhörarna tvingades lämna sammanträdet när stadsnätsaffären diskuterades.

LINDESBERG. Under tisdagskvällen blev det klart att Telia Sonera köper Lindesbergs stadsnät. Detta beslutade kommunfullmäktige på tisdagskvällen. Prislappen landade på 35 miljoner kronor.

– Det känns bra med en stor och trygg aktör, sade en lättade Anders Ceder (S) när beslutet väl var fattat.

Under stort hemlighetsmakeri har Lindesbergs kommun förhandlat med intressenter av det egenägda stadnätet. Även debatten i kommunfullmäktige var sekretessbelagd och åhörarna fick lämna sammanträdet när stadsnätsaffären debatterades.

Och köpare blir alltså Telia Sonera, som övertar ansvaret från och med den 1 oktober i år.

Förslaget att sälja till Telia Sonera fick en motkandidat då projektledaren av stadsnätet, Bo Bäckman (C) föreslog en annan köpare som också funnits med i diskussionerna. Bäckman var dock den ende bland ledamöterna som röstade på sitt eget förslag.

Att Lindesbergs kommun nu blir av med ett ekonomiskt blödande projekt fick flera ledamöter att andas ut.

– Vi har ju inte förstått vad vi beslutat om, sade Anders Ceder. Vi ska ägna oss åt våra kärnverksamheter och inte sånt här.

Projektet var från början budgeterat till några få miljoner, men prislappen för det mindre lyckade experimentet är just nu 65 miljoner kronor.

– Och det kommer att fortsätta blöda till dess Telia Sonera tar över, sade kommunchefen Christer Lenke.

En nettoförlust för skattebetalarna på omkring 30 miljoner fick sitt slut ikväll.

TOMAS KÄLLBERG

14 Comments

 1. Idag har vi facit. Telia lägger ner kopparledningarna på landsbygden i Lindesbergs kommun. 1000 hushåll tappar enkel billig internetförbindelse. Utbyggnaden av fiber har allt större krav ställts på medverkan. 80 % ska vissa intresse. Det var svårt redan vid tidigare lägre krav på intresseanmälan. Förmodligen hade det varit bättre att ta konkurrerande anbudet som skulle ha anslutit oss till Örebro stadsnät varit bättre. Vi hade under alla omständigheter fått lägra avgifter. Örebro stadsnät har lägre avgifter än Telias öppen fiber.

 2. Idag, oktober 2015, mer än två år senare, så vore det intressant att få veta hur det gick, när Telia med dotterbolag, åter igen fick defacto på fysiskt bredband i LIndesberg.

  Kan någon boende och läsare i Lindesberg kommentera här?

 3. Heja Telia! De borde fått sköta detta från början, då hade vi haft massor av glada abonnenter i kommunen. Hade vi i Lindesberg fått samma villkor som i de andra kommunerna i länsdelen hade vi också sluppit denna förlust. Vad för ansvar tänker Bo Bäckman ta för detta?
  Bra att våra nuvarande, ansvarsfulla, politiker löst denna knipa som borgarna satte oss i …

 4. Jag har inte sett någon kalkyl på vad värdet av stadsnätet skulle kunna vara. Investeringskostnaden är väl dokumenterad men inte potentialen för intäkter. Jag tror inte att Telia eller någon annan köper stadsnätet för att ta över förlusterna. Blir Arenahallen nästa försäljningsobjekt? En ”förlust” på över 100 miljoner kronor och som fortfarande blöder.

 5. Sven Erik Larsson: Du har förmodligen rätt som sett hela dokumentationen för affären. Men projekt Stadsnät blöder fortfarande och kommer, om jag förstod det rätt, att blöda ganska rejält fram till den 1 oktober.

 6. En förlust på 30 miljoner är inte riktigt rätt.
  12 av dessa 30 kommer tillbaka när köparen
  ersätter kommunen för momnsreglerna . Det framgår om man läser handlingarna.
  35 plus 12 blir 47, så tapp på 13 miljoner.
  Sedan har staten lagt i ca 6 miljoner så äventyret
  har kostat 66 miljoner.
  Köparen gör en bra affär

 7. När skall politikerna i kommunen bli omyndigförklarade, jag har krävt det tidigare.
  De ena ekonomiska katastrofen efter den andra radas upp. Vad händer jo man höjer kommunalskatten och läger sken av att det skall gå till kärnverksamheten.
  Det började väl med ombyggnaden av staden som gjorde att handlarna ( ej pizzerior) tappade kunder och tvangs lägga ner. Vidare Arenahallen där kostnaderna och mixtrats med för att dölja sanningen. Vidare slamtömmningsäventyret back med 700 000. Sedan skall man göra en skattefinansierad lusttur till Gotland för ca 80 000 som inte kommer att gagna kommunen ett dugg, men säker kul för de som reser. Det vore klädsamt om resedeltagarna kunde redogöra för nyttan av resan. Så nu ytterligare ett fiasko med minus 30 miljoner.
  Men kommunen har inte råd att se till att vård, skola och omsorg får ekonomiska förutsättningar för att bedriva den verksamhet kommunen skall sköta.
  Om jag inte minns fel var det väl ca 4,7 miljoner back redan på Gotlands-Irjas ansvarsområde.
  Det börjar dra i hop sig till ett mejl till Janne Josefsson

 8. Är inte detta lite likt historien om Nora Energi där en borgerlig politiker var chefstjänsteman och körde bolaget i botten. Slutade väl också med att kommunen fick paniksälja för att pengarna forsade ur företaget.

 9. Lindesbergs ekonomichef Gunilla Sandgren meddelade 28 maj att underskottet för stadsnät hittills under året var 4 miljoner.Jag frågade i kommentar till artikeln här i 24i om detta var ett driftsunderskott eller om det innefattade beräknat utfall av tänkt försäljning. Inget svar gavs men framgick indirekt av protokollet. Frågan nu är: kommer stadsnät att generera lika stort underskott per månad fram till överlåtandet i höst och hur kommer budgeten att påverkas av detta?

 10. Det var under förra mandatperioden som beslutet togs. Var det ingen som reserverade sig? Varför? Nu hoppas jag att det blir fart på fibern i Ingelshyttan – Vasselhyttan – Löa – Stråssa – Ramsberg osv. De var ju tidigt ute med ansökningar.
  Vem har alla papper på ev. inkomster och utgifter?

 11. Håller med Skattebetalare. Det här är ju hur dåligt som helst. Vem ska stå till svars? Jag är inte beredd att låta mina skattepengar användas så här – är någon rätt funtad människa i Lindesberg det? Storhetsvansinne? Låt de som kan sköta sånt här. Men ska bli intressant att läsa fotnoten i bokslutet… 65 miljoner, och inte 8-10, snyter man ju inte ur näsan direkt. Personligt ansvar C.

 12. Men herregud, blir det en ny skattehöjning nu? Jag kan förstå om inte politikerna hänger med i alla tekniska detaljer kring fiber och alternativen, men vafan har tjänstemännen gjort? Har en enda klant fått sköta det här själv? Vad säger kommunens revisorer? Vågar ingen säga något?
  Varför tappar folk förtroende för politiken? Läs artikeln och svaret är givet. En gubbe har fått leka med 65 miljoner utan kontroll. Ankeborgs kommun.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.