BERGSLAGEN. Det stora flertalet boende i Bergslagen behöver inte komma i närheten av våldsbrott, men trenden går åt fel håll och framför allt misshandelsbrotten ökar – och då vet vi att det också finns ett mörkertal av människor som inte polisanmäler.
Om man enbart tittar på brottet ”försök till mord eller dråp” händer inte speciellt mycket över tid. Något eller ett par fall finns i kommunerna varje år. Tittat man däremot på misshandel och grov misshandel har brottskategorin skenat iväg under pandemiåren.
När 24i senast gjorde ”Brottsplats Bergslagen” var precis när pandemin bröt ut i slutet av februari 2020 och det mest aktuella året var således 2019. Sedan dess har misshandelsbrotten, olaga hot, ofredande och även våldtäkterna ökat, något som såklart är ett problem i våra kommuner.
Man måste i dessa siffror också ta hänsyn till det mörkertal som finns när det handlar om benägenheten att anmäla. Många väljer att ”svälja” en misshandel eller ett ofredande av ren rädsla och andra kan ha personliga skäl till att inte anmäla.
En stor del av misshandelsbrotten sker inom hemmets lugna väggar eller i kretsar där såväl gärningsmän som offer känner varandra och av olika anledningar väljer att inte polisanmäla.
Statistiken visar alltså antalet anmälda brott, alltså brott som på ett eller annat sätt har bearbetats av polis och/eller åklagare. Även om ett brott avskrivs finns anmälan kvar i statistiken. Inte heller finns någon statistisk koppling till hur många som fällts i domstol för de brott de misstänkts för.
Artiklarna om Brottsplats Bergslagen kommer att publiceras under vecka 11 och vecka 12.
