Våldsbrotten i Bergslagen ökar

i BROTT I BERGSLAGEN 2016/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

BERGSLAGEN. Våldsbrotten varierar förstås över tid, men har under några år legat på en hyggligt konstant nivå. Under 2016 ökade dock våldsbrotten i våra fyra kommuner – bortsett från i Nora.

I kategorin våldsbrott finns alltid någon som drabbats rent personligt och är på så sätt en prioriterad våldsgrupp. Mord, misshandel, våldtäkt och kränkning är exempel på våldsbrott och även om framför allt många misshandelsfall anmäls är mörkertalet stort.

Under 2016 anmäldes enbart ett fall av försök till mord (Ljusnarsberg), men antalet misshandelsfall har ökat rejält – utom i Nora, där man ligger på samma nivå som 2015. Totalt i våra fyra kommuner anmäldes 483 fall av misshandel.

Noterbart är också att antalet anmälda våldtäkter i 24i-området uppgår till 25.

Statistiken visar alltså antalet anmälda brott, alltså brott som på ett eller annat sätt har bearbetats av polis och/eller åklagare. Även om ett brott avskrivs finns anmälan kvar i statistiken. Inte heller finns någon statistisk koppling till hur många som fällts i domstol för de brott de misstänkts för.

Artiklarna om brott i Bergslagen kommer att publiceras under vecka 16.

Klicka för större bild.

4 Comments

 1. Daniel Lundqvist

  Du glömmer poängen. Finns alltså stor risk att bli statistiskt, mördad/alternativt avlida genom överkörning av exv en dumper, (olyckligtvis).

  Dom här morden, hänger ju oftast samman med sprit,
  knark, pengar och krogar. Nora ligger ju i topp när det gäller knark, så mordfrekvensen blir väl därefter.

  Kan bli en ny turistattraktion; ”bergslagmord”
  Nappar Ceder på den ?

 2. Åke, det är fel enligt tabellen, störst chans att bli mördad har du i ljusnarsberg. De har 3 mord på 3 år och är den minsta kommunen.

 3. Kanske skulle resultat presenteras per 1000 invånare, också här sticker ljusnarsberg ut, men det hänger givetvis samman med socioekonomisk situation för invånarna i ljusnarsberg. En artikel som den här befäster deras redan utsatta situation i kommunen.

 4. MM.

  Störst chans att bli mördad, har man tydligen om man bor i Nora. (statistiskt sett)

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.