Vänsterpartiet ställer krav på Löfven

INSÄNDARE/DEBATT. Länets ordföranden inom Vänsterpartiet ställer i ett debattinlägg krav på statsminister Stefan Löfven gällande anställningstryggheten och de förhandlingar som åter brutit samman. Läs Vänsterpartiets debattinlägg här.

Dra tillbaka LAS-utredningen Löfven

Förhandlingarna om anställningstryggheten mellan fackförbunden och Svenskt näringsliv har brutit samman för andra gången.

Det är inte så konstigt att förhandlingar bryter samman när den ena parten inte har något motiv att förhandla alls då regeringens Toijerutredning ligger som en blöt filt över den andra parten som tvingas förhandla under hot. Är målet för förhandlingens resultat att behålla en styrkebalans på svensk arbetsmarknad så måste samma balans gälla för förhandlingarna. Det är en förutsättning för en rättvis överenskommelse.

Fackförbunden och Vänsterpartiet är starkt kritiska mot utredningens innehåll. Vad det gäller saklig grund så är det ett begrepp som måste behållas orört. Ingen ska behöva lämna sitt jobb p.g.a. godtycklighet från en arbetsgivare. Bestrider man en godtycklig uppsägning ska man stå kvar i anställning till dess man utrett orsaken till uppsägningen. Nu föreslås den möjligheten tas bort. Då spelar det ingen roll om saklig grund som begrepp finns kvar för möjligheten att strida mot en arbetsgivare är begränsad för en löntagare. Det blir lättare att söka sig vidare till andra jobb istället för att strida med arbetsgivaren och rättssäkerheten för arbetarklassen naggas i kanten. Det är ett dåligt förslag!

Har man sin anställning på en arbetsplats med mindre än 15 arbetskamrater så ska man inte kunna bestrida en uppsägning överhuvudtaget. Det är ett dåligt förslag!

Mindre turordningskretsar ska gälla på arbetsplatserna och med ett utökat antal undantag i lagen så kommer fler löntagare att gå osäkra på sina arbetsplatser. Det är ett dåligt förslag!

Möjligheten att använda de förändrade turordningsreglerna ska sänkas till en period på tre månader innan arbetsgivaren återigen kan använda dessa undantag. Det är ett dåligt förslag!

Idag kan man undanta två anställda på företag med tio medarbetare. Det nya förslaget är fem och ingen övre gräns för hur stort företaget är finns kvar. Med denna förändring och med ett genomförande av mindre turordningskretsar så har man upphävt all den trygghet som våra äldre kämpat för genom 1900-talet. Det är ett dåligt förslag!

Klubbas utredningen i riksdagen så innebär det för Örebro län att det är mer än 8 000 företag där arbetsgivaren kommer att kunna säga upp vem som helst. Det finns inget lagligt hinder kvar mot att arbetsgivare anklagar anställda för att bli av med den som vabbar ofta, den som står upp mot sexuella trakasserier, kräver en bättre arbetsmiljö, engagerar sig fackligt etc. I praktiken skulle det innebära livstids provanställning med ett ständigt hot om att förlora sin försörjning.

Nu måste Stefan Löfvén svara. Socialdemokratin har varit delaktig i att åstadkomma bra lagar och avtal på arbetsmarknaden i 100 år, vill han som ledare för samma parti gå till historien som den som slog sönder den svenska anställningstryggheten eller vill han dra tillbaka utredningsförslaget för att ge parterna en ärlig chans att förhandla utan hot? Hela utredningen är ett dåligt förslag! Svensk arbetsmarknad behöver tryggare anställningar för alla!

Maria Odheim Nielsen, ordf. Vänsterpartiet Örebro län

Gunilla Remnert, ordf. Vänsterpartiet Lindesberg

Alf Wikström, ordf. Vänsterpartiet Hällefors

Ulla Diedrichsen, ordf. Vänsterpartiet Ljusnarsberg

Kenneth Larsson, ordf. Vänsterpartiet Nora

Anna Lilja, ordf. Vänsterpartiet Karlskoga

Lena Rosborg, ordf. Vänsterpartiet Kumla

Jerry Karjalainen, ordf. Vänsterpartiet Laxå

Margareta Carlsson, ordf. Vänsterpartiet Lekeberg

Linn Josefsson, ordf. Vänsterpartiet Örebro

2 Comments

  1. Würstchen;
    Det gör han troligen inte, men förhoppningsvis ser hans undersåtar till att han får reda på det samlade motståndet som finns i den här frågan!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.