Jonas Cederulf

Vardagsrealitetskänsla och soppkök

i BLOGG

CederulfBakom mig i kön står ett yngre par från Stockholm. Det tar som vanligt i julruschen lång tid att ta sig framåt. Är ganska försjunken i mina tankar om överkonsumtion och denna enormt osolidariska högtid. Plötsligt utbrister mannen bakom ”Aaa vettu jag tjackade 4 flugor till farsan till julklapp. Så jävla skönt, liksom, sjuhundrafemti spänn kosta dom. De e så jävla fula att han kommer aldrig ha dem på sig, fattaru va skönt???”.

Jag vänder mig mot honom, ser att han och flickvännen (?) har riktigt roligt åt detta. Själv vill jag, trots mina övertygelser om att aldrig använda våld om det inte handlar om självförsvar, banka lite vett i denna pojke. Jag väljer att inte slå honom i huvudet med mina Hallo Kitty-gosedjur, mina DVD-er och mina ALGA-spel. Lägger upp varorna och skyndar därifrån. Försöker tänka på annat.

34.000 människor är hemlösa i Sverige idag. Hur ser deras julafton ut? Soppa hos Frälsis och sen ut och hitta en plats att sova på. Kanske en busshållplats. Jag vill inte ge någon dåligt samvete, men jag själv känner att jag skulle dra med världens bästa skolsyster Sonja och starta det där soppköket vi pratat om så många gånger.

Posten har nog ett helsicke i dessa tider. Även om fler och fler ligger i soffan och skickar God Jul-sms så finns fortfarande någon eller ett par generationer kvar som skickar fysiska julkort av papp. Varje gång jag tänker på posten tänker jag på en vän till mig (som jobbar på posten) som en gång yppade: ”Ja, inte fan skulle JAG skicka något med posten!!” Det lät väldigt roligt först, men när jag sen förstod vad han menade i form av smällare i postlådor, hundbajs i postlådor, urin i postlådor och så vidare så ändrades det humoristiska till en mer vardagsrealitetskänsla.

Jag tror jag torkat min sista rumpa. Ja, min egen lär jag väl få ta hand om även fortsättningsvis. Men att behöva torka någon annans kan det vara slut på. Sonen (som är den ende som behöver/vill ha hjälp) har nämligen utsett sin mor till första torkare. Hon är nämligen mycket braigare än jag. På förskolan är det hans fröken L som verkar utvald. Grattis!

Försök nu ha en lugn och behaglig och mysig jul. Ta hand om er och de era. Det behöver inte finnas 397 olika sorters sill på julbordet. Det är tanken som räknas.

V75 kör 4 dagar inom 7 dagar denna vecka. Det går inte att ha koll på alla. En mycket god vän till mig har en häst som heter I Saw You till start imorgon (söndag) kväll. Den håller jag alla tummar för och spelar några växelkronor på.

Till hela norra länsdelen önskar jag en god jul och ett gott nytt år!

 

 

 

 

2 Comments

  1. Jag är glad, jag är ledsen ,jag är allt i en enda röra efter ha läst din krönika idag. Jag är otroligt stolt som mamma då jag inte kunnat skriva det bättre själv … Tack älskade Jonas <3

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.