Vargen kommer allt närmare

i HÄLLEFORS B/NORA

varg-bushagenNORA. I helgen blev en kalv riven av en varg i Ås strax väster om Nora. Det är första gången som ägaren till kalven haft kontakt med varg så nära hemmet.

– Nu tar vi hem djuren så vi har koll på dem, berättar Madelene Wahlström.

Tidigt i söndagsmorse attackerade en varg några kor i en hage i Ås några kilometer utanför Nora. Alla utom en kalv klarade sig utan skador. I stallet står den lilla kalven, rivsåren på örat vittnar om en närkontakt med ett rovdjur. På halsen finns tydliga märken efter tänder som försökt hålla fast djuret.

Ägaren till kalven, Madelene Wahlstöm väntar på att vetrinären ska komma och titta till såren och för att se så att inga invärtes skador uppstått.

– Det kan bli krosskador i halsen, men det verkar inte vara någon fara nu, berättar Madelene och visar såren.

Madelene har kor, hästar, får och getter på gården i och i hagar runt omkring. Runt en av hagarna nära stallet har de speciellt vargstängsel som djuren kan vara lite säkrare i. Oron är stor och rädslan för att vargen ska slå till igen finns alltid i bakhuvudet även om det är lite de kan göra för att förhindra vargangrepp.

– Nu flyttar vi hem djuren, vi vågar inte ha dem i hagarna, säger en orolig Madelene.

Medan 24i träffar Madelene kommer Bengt Wahlström in i stallet och berättar att han fått rapport om att varg synts till i Ås och Gyttorp nu under måndagsmorgonen. Länsstyrelsen har beskrivit att området ligger mellan flera sjöar och tvingar vargarna in i området. Men också att det är många vargar i området.

– De drog mot Gyttorp, berättar Bengt.

Flera har sett varg i området mellan Ås och Gyttorp och spår av älgkadaver har hittats i skogen.

– Det kan ju inte bara var en, säger Bengt.

– Vi får nog vara uppmärksamma, fortsätter Madelene.

 

ANNA MAGNUSSON

 

 

2 Comments

  1. Konstigt . Ge fan i o slakta Alfa paret . vi kanske skall ta din son dotters mamma o pappa och se hur den det klarar sej helt själv när dem blir hungriga . hur gör små människor o stora människor när dom ej får mat dom är hungriga å snoppar o liten hjärna . ungefär med vargen inge mat inge föräldrar som lär dom att jaga hålla sej i flocken inte göra det man inte får osv . Men jägare har ingen hjärnor det är synd. en som är förbannad på brandgula män med sm

  2. Jag gillar rubriken ”Vargen kommer allt närmare”. Som en underrubrik till en skräckfilm.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.