Vårstädning och blommande stjärnmagnolia

i BLOGG

BLOGG. Nu börjar det hända saker i Anettes enorma trädgård. Dofterna sprider sig sakta men även djuren börjar röra på sig, både på gott och ont. Läs Anettes blogg här.

Anetteblogg

Äntligen…

Äntligen börjar det hända saker i trädgården.

Vårstädningen är på gång, och det går raskt undan vill jag säga. Inte mindre än fem rediga karlar jobbar för fullt och komposthögen växer för varje dag.Magnolia-Rose-24i

Inne i växthuset blommar den rosafärgade stjärnmagnolian som jag köpte på Örebromässan för ett par veckor sedan, men ute i trädgården, i den vita rabatten, är det inte långt kvar till den vita stjärnmagnolian börjar blomma. Den har vi alltid inlindad i paket över vintern och idag åkte överrocken av. Vi paketerar den inte för kylans skull utan för de synnerligen otrevliga, ständigt hungria men oerhört vackra rådjurens skull. Deras läppar sluter sig runt knopparna och knipsar till och så får man vänta på blomningen till nästa år. Suck! Jag berättar en annan gång vilka vapen jag använder till alla marodörer i trädgården.

Idag blev också stora dammen isfri, vilket är ovanligt sent. Paddorna kom genast igång med äggläggningen och här och där i dammkanten och i ekan (som är en våtbädd) är det stora sjok med den geléiga massan.Tibast-24i

När jag stod där vid dammen och dagdrömde en stund så kom en helt underbar doft genom luften. Jag har faktiskt inte tänkt på det tidigare, men å så gott den alldelses vanliga rosa tibasten doftar.

Min rara granne Martin (Lilla Trädgården) hjälper mig ganska mycket. (TACK!)  Just nu planterar han delar av en tujahäck runt Rosengårdens Krydd- och Kålgård.

Vi själva har sticklingsförökat ganska mycket tuja, det är ~350 meter som ska planteras, så 1/3 blir vuxna tujor och 2/3 blir fjolårssticklingar.Det är jätteroligt att sticklingsföröka växter, och tänk så billigt det är – helt fritt!Häckplantering-24i

Nästa vecka ska vi börja med ”finliret” i de nystädade rabatterna. Då binder vi upp och beskär rosor. De skurna grenarna blir sticklingar. Vi har en plan att kunna få ihop 1000 försäljningsplantor till nästa år, så det är till att börja sticka nu!  En trädgård på våren tillhör livets underverk!

Rosenhälsningar Anette

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.