Vem ska göra något åt sexualbrotten?

i ETTAN/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

BERGSLAGEN. Sexualbrotten är en usel form av kriminalitet, där förövarna ofta går fria – och kan fortsätta sin lågtstående brottskarriär utan att bli dömda. Titta på tabellen nederst i artikeln och fråga dig – VARFÖR?

Så kommer vi nu till det här med att statistik inte alltid är vad det borde vara. Sexualbrotten är ofta ynkliga, men förstör lika ofta livet för de som drabbas.

Titta bara på tabellen längst ner i artikeln. Nollornas paradis. Vi har ett betydande antal våldtäkter i våra kommuner, men i övrigt finns knappt sexbrott.

Kan det verkligen vara så?

Såklart inte. Mörkertalet för att anmäla sexualbrott är väldigt stort, och här kan knappast polisen lastas för resultatet. Polisen tar emot de sexbrott man får in, men alla kan se att siffrorna ljuger och sanningen är att polisen bara får in en bråkdel av alla sexualbrott som sker.

De flesta sexbrott sker nämligen i familjens trygga hägn. Vem vill anmäla sin make för sexbrott? Ändå måste alla acceptera att sex måste äga rum efter två parters medgivande, och det gör långt ifrån alla. Våldtäkt i ett förhållande är vanligt, men anmäls sällan.

Tabellen nederst i artikeln blir nästan skrattretande. I vårt område finns visserligen några våldtäktsmän, men i övrigt – ingenting. Inga blottare, inga sexköpare, inga sexuella övergrepp och knappt inga ofredare. Tabellen säger med andra ord ingenting.

Gärningsmännen finns alla i verkligheten i Bergslagen, men ingen vill anmäla. Polisen är förstås maktlös om man ingenting får veta om saker som sker inom hemmets lugna vrå. Frågan är vem som ska kunna göra något åt sexualbrotten? Vad kan socialtjänsten göra till exempel?

Statistiken visar alltså antalet anmälda brott, alltså brott som på ett eller annat sätt har bearbetats av polis och/eller åklagare. Även om ett brott avskrivs finns anmälan kvar i statistiken. Inte heller finns någon statistisk koppling till hur många som fällts i domstol för de brott de misstänkts för.

Artiklarna om Brottsplats Bergslagen kommer att publiceras under vecka 11, 12 och vecka 13.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.