Vi komma, vi komma från Pepparkakeland

i BLOGG

För nästan hundra år sedan (1913 för att vara exakt), publicerades en mysig liten julsång skriven av Astrid Forsell-Gullstrand.

Vi komma, vi komma från Pepparkakeland.

På vägen vi vandra tillsammans hand i hand.

Så bruna, så bruna vi äro alla tre,

Korinter till ögon och hattarna på sne´.

Ingen har väl undgått stormen som blåst upp sedan Kanalskolan i Laxå beslutade att ta bort den här sången, och även förbjuda barnen att klä ut sig till pepparkaksgubbar i årets luciatåg.

Lyckligtvis har de nu tänkt om, men problemet kvarstår. Varför ens tänka tanken överhuvudtaget? Att analysera sönder en helt oskyldig barnvisa, som uppenbarligen inte är det minsta rasistisk.

Ska vi börja förbjuda alla visor som innehåller färgen brunt?

Okej, då kan vi även säga farväl till ”Mors lilla Olle” och ”Björnen sover”. Björnar är nämligen bruna. ”Ekkor’n satt i granen” går också bort, för kottarna den skalar är…just det, bruna.

Jag vill understryka att jag absolut inte är rasist, inte på något vis. Men jag tycker det är så fruktansvärt onödigt med all denna överanalysering av allting. Att förstora upp och göra ett problem av något som inte alls är något problem egentligen.

Årets julkalender,  ”Mysteriet på Greveholm, grevens återkomst” har det givetvis också blivit snack om.

För att citera en mamma som skrivit ett meddelande till SVT:

”Jag är övertygad om att ni gjort en rejäl missbedömning i och med årets julkalender. Vi är många som älskar traditionen med och för våra barn, men vill INTE utsätta dem för ockultism, andeåkallan, hemsökelser och liknande. Tråkigt att ni valde den vägen.”

Där har vi det igen, överanalysering.

Mysteriet på Greveholm sändes även 1996, då var jag sju år gammal. Jag och alla mina kompisar fullkomligt älskade den (och gör det än idag)! Den var helt enkelt rolig, lärorik och spännande.

Man fick följa Lillan och Ivar som flyttade in i ett slott och blev vänner med två snälla spöken.  Och spänt se hur de skulle hjälpa att rädda en prinsessa, som hölls fången av en elak greve högst upp i slottstornet.  Jag tror jag talar för alla när jag säger att jag inte blev skadad på något sätt av den här kalendern.

Nej, spöken finns inte. Men fantasi är något jag tror är otroligt nyttigt för barn för att dom ska utvecklas och lära sig saker. De flesta program har påhittade karaktärer, vad jag vet finns inte Teletubbies och tomtar i verkligheten.

Jag har inte missat ett avsnitt av årets julkalender, och jag känner väl att det finns andra saker det är viktigare att skydda sina barn från än att de kollar på Mysteriet på Greveholm.

 

 

 

 

 

6 Comments

 1. Jag tror också att fantasi är en del i utvecklingen i barnens liv. De är också duktiga på att fantisera själva.

 2. Svar till Krille:
  För det första är inte poängen med min krönika är att jag inte är rasist. Varför göra en höna av en fjäder?
  Jag kände bara att i dagens läge är det bäst att vara övertydlig. That’s it.
  Och om jag nu vill ta ställning och skriva att jag inte är rasist, då gör jag det också.
  Jag är inte ett dugg spattig, och tänker inte tänka till. Jag står fast vid allt jag skriver och tycker, och har allvarligt talat inte någon som helst lust att ändra mig.

  Hoppas du får en trevlig dag, med många mumsiga pepparkakor!

 3. Tycker också att det är mycket märkligt. Är du rädd att folk ska tro att du är rasist för att du gillar pepparkakor? Varför måste du annars ställa dig i försvarsposition? Så du menar för att du gillar pepparkakor så finns det en chans att folk ska ta dig för rasist? Därför du måste understryka ” jag är inte rasist, men…”?
  Blir rädd för det här landet och för din spattighet!

  Hälsningar från en som också gillar pepparkakor MEN som absolut inte är rasist. Vill bara poängtera det. För gud förbjude annars. Hemska tanke!!!
  Jag hoppas min sarkasm går fram och att du tänker till. Annars vore det sorgligt!

 4. Svar till Lisa:
  Du kanske tycker det är löjligt att jag skriver att jag inte är rasist. Jag anser att du har ett kasst ordförråd som måste använda dig av svordomar. Sen är det ju bara sanning, jag är absolut ingen rasist. End of story.
  Ha en fantastisk söndag!

 5. Fy fan vad löjligt att du måste understryka att du ”absolut inte är rasist”. Precis som att du måste försvara din åsikt.
  Den här pepparkaks-grejen är så totalt vrickad. Alla som inte tycker det borde skickas på dårhus.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.