Villaägarna ifrågasätter höjningen av VA-taxan

i ETTAN/HÄLLEFORS/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg ifrågasätter Villaägarnas Gert Forsberg och Jonathan Lindgren den 24-procentiga höjning som föreslås. Läs debattinlägget här.

Hur har vi hamnat här?

Den planerade höjningen av VA-taxan i Bergslagen är en mycket ovälkommen sten på börda för redan hårt prövade hushåll. Ett typhushåll i Ljusnarsberg som enligt Svenskt Vatten betalat 724 kr i månaden under 2022 får nu med en 24-procentig höjning betala nästan 900 kronor i månaden. Prishöjningen sällar sig till de höjda hushållskostnader som redan kommit av höjda räntor, matpriser och el/värme-kostnader.

Samhällsbyggnad Bergslagen (SBB), som föreslår prishöjningarna för Ljusnarsberg, Hällefors, Nora och Lindesberg, anser sig behöva prisökningen för att klara ett fortsatt arbete med att täta läckor. Beskedet väcker förstås frågan om hur vi hamnat här med en akut läckande infrastruktur från början och varför inte ett fokus på ett välskött nät kunnat förebygga detta?

Ett märkligt uttalande från SBB är också att man säger sig planera i 15-årsplaner men blir överraskade av hösten och vinterns höga elpriser. De månader som inneburit höga elpriser har fått ett oerhört genomslag i det gångna verksamhetsåret. Rimligen söker nu SBB möjligheter som gör att priset kan bindas till en lägre, förutsägbarare nivå.

Om något aktualiserar dagens situation var fokus förhoppningsvis bör ligga framledes. Är det möjligt att våra kommuner kan lägga ett något mindre arbete på att till exempel inspektera enskilda hushålls avloppslösningar och istället se till att de gemensamma anläggningarna är i ett skick som klarar morgondagen?

För hushåll i våra fyra kommuner kommer de stora avgiftshöjningarna som en kalldusch och kan närmast liknas vid en dold skattehöjning då den slår brett och gör livet dyrare.

Gert Forsberg, ordförande i Villaägarna Bergslagen

Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert, Villaägarnas Riksförbund

1 Comment

  1. Ja det ska för bövelen vara gratis att bo i villa!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.