Ytterligare kritik mot vargbeslutet

i ETTAN/HÄLLEFORS/INSÄNDARE/DEBATT

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg protesterar moderaterna Cecilia Albertsson och Katarina Tolgfors mot Länsstyrelsens beslut att inte en enda varg ska få fällas i den norra länsdelen. Läs debattinlägget här.

Verkställ enligt regeringens önskan!

Nyligen togs beslut om hur många vargar som ska få fällas i årets vargjakt som startar den 2 januari 2024. Efter förra årets låga tilldelning trodde vi att denna fråga skulle vara på väg åt rätt håll, men icke. Döm om vår förvåning när vi fick reda på att inte en enda varg får fällas i norra länsdelen, och att man enbart får fälla 12 vargar totalt i länet, 6 vargar i Villingsbergsreviret och 6 i Tångeråsa. Avskjutningsmålet inför årets jakt har minskat kraftigt i länet, faktiskt mest i landet trots att vi har varit det vargtätaste länet i Sverige. Det finner vi anmärkningsvärt!

Givet det mål för avskjutning som presenterats av Länsstyrelsen blir slutsatsen att myndigheter agerar på egen hand utan någon förankring i den demokratiska delen av vårt samhälle. Vart är vi på väg? Det är ett hån mot landsbygden och jägarna. Både Länsstyrelsen och Naturvårdsverket har låtit vargstammen växa okontrollerbart, inte minst i vårt län. Vinterns inventering 2022 visade på en ökning för tredje säsongen i rad både i Sverige och i Skandinavien som helhet. Det totala antalet vargar i Skandinavien visade då på omkring 540 vargar varav 460 var i Sverige. Detta är det högsta antal vargar som noterats sedan inventeringarna startade. Detta är för mycket, alldeles för mycket. Det är också långt över både den referensnivå Naturvårdsverket slog fast 2019 på drygt 300 vargar. Om vi har runt 460 vargar och riksdagen beslutat om 170-270 vargar så borde beviljad avskjutning 2022 legat på runt 200-300 st. Att 2022 bara få skjuta av totalt 75 vargar var inte nog, och att det nu 2023 kommer bud om 12 vargar för avskjutning i länet (2022 var det 24), är ett hån mot alla som ägnar sig åt viltvård.

Vargarna måste hållas på en rimlig nivå för att skydda andra djur. Redan nu och sedan några år tillbaka tappar vi succesivt medlemmar i de olika jaktlagen då tilldelad älgavskjutning minskat och i vissa fall inte kan uppnås. Enligt spillningsinventering visar det på att vinterstammen av älg minskat avsevärt. För att få återväxt på älgstammen behöver vargen minskas kraftigt. Vi behöver pressa ned den svenska vargstammen i mycket större utsträckning än vad som görs idag. Regeringen har aviserat att man vill se en rejäl minskning av antalet vargar i Sverige. Önskemålet är att komma ner till mellan 170 och 270 vargar. Verkställ enligt Regeringens önskan!

Cecilia Albertsson, KSO Hällefors (M)Katarina Tolgfors, Riksdagsledamot (M)

7 Comments

 1. Det enda Per Grängstedt tycker om att prata om är varg. Det verkar vara tvångsmässigt. Nu har vi haft varg i över 40 år, släpp sargen Per…

 2. Nu börjar kommentarerna till och med bli lite lustiga. Ska vi jaga mer varg på grund av att vi behöver viltet vid krig och svält??

  Om vi har den måttstocken så kan nog mycket i vårt samhälle förändras. Vi kan inte bygga nya vägar/parkeringar/köpcentrum för om det blir krig/svält så behöver vi odla på den marken.

  Listan kan göras lång Per

 3. Bra initiativ av Cecilia Albertsson.

  Svensk rovdjurspolitik har sedan dess tillkomst levt ett eget liv i huvudsak drivet av rovdjursfundamentalistiska krafter i skydd av myndigheterna NVV och LST.

  Det kan jag bekräfta efter att ha följt utvecklingen inifrån SLU Grimsö forskningsstation där många av de som idag sitter på dessa poster är kända för att dansa efter rovdjurspolitrukernas pipa.

  Inget nytt under solen tyvärr men så är det.

  Precis som Cicilia konstaterar så trotsar de politiska kommissarierna som härjar på respektive myndighet och obstruerar demokratiskt tagna beslut.

  Målet för rovdjursfundamentalisterna är som i övriga samhället att härska genom att söndra så även i detta fallet.

  Viltet är vår yttersta möjlighet att undvika svält i händelse av ofred/krig.

  Att inte säkerställa starka stammar av matnyttigt vilt är lika korkat som att försöka släcka eld med bensin.

  Ett första mål måste vara att verkställa en radikal sänkning av vargstammen till beslutad nivå.

  Forskningen visar att vi kan sänka vargstammen ytterligare men med rovdjursfundamentalister på myndigheterna lär det bli svårt att få in sunt förnuft i förvaltningsjanteringen.

 4. Alf.

  Vi slutar att hålla tamboskap bara för att vargen får äta sin egen föda. Lika logiskt som resten av resonemanget. Blir det för lite vilt så kommer vargen automatiskt att flytta sina revir. Älgen mfl kommer då att återhämta sig i de tidigare vargområdena. Det är däremot logiskt

  Att älgkött är underbart gott och en stor skillnad mot ”industrikött” är sant för många, men inget argument som håller för att knappt låta vargen leva.

  Jaga? Finns en och annan vild gris som smyger i skogen

 5. Hur vet man egentligen hur många vargar som det finns i landet? Jo, man har gjort en inventering och kommit fram till en siffra. Nu har tydligen framkommit att man ”räknat” fel på antal älgar. Hur vet man att det inte också gäller för vargen.
  Sen, älgköttet. Hur många av landets innevånare har möjlighet att ta del av det köttet? En älgstek i affären, fryst, såg jag låg på en bra bit över 400 kr/kg.
  Om det nu inte finns så mycket älg att jaga men det är så viktigt med själva jakten kan man ju lägga lite mer krut på att decimera vildsvinsstammen. Fast det kräver ju en annan typ av jakt som inte är lika ”rolig”.
  Man kan ju också njuta av naturen och skogen utan att jaga.

 6. Helt rätt Mads, det är inget rättighet att jaga älg. Däremot verkar ju ändå några av invånarna i sverige bry sig om vad man äter, och det finns fortfarande en ganska stor grupp människor som inte bara vill äta grönsaker.

  Vi kan fortsätta mata vargen med det jag antar är något av det mest ekologiska kött Sverige har. Det är sedan flera år så att jägarna inte längre kan styra älgstammarna i länet som man gjort historiskt, eftersom vargen sedan flera år är den som står för majoriteten av uttag ur älgstammen. Eftersom vargen så att säga äter ”rätt av” blir inte kvaliteten på stammen vad den varit heller vilket också bidrar till situationen.

  I praktiken har älgjakten nu blivit inställd för andra året i rad. Den tilldelning som finns i vargreviren är symbolisk och endast ett verktyg för att länsstyrelsen ska få fortsatt data från jägarna på observation av älg för att kunna fortsätta hålla lite folk sysselsatta med sina skrivbordsprodukter. Även när nu jakten är inställd fortsätter stammen att minska eftersom man inte hanterar vargen.

  Skogsbolagen är ju fortsatt lyckliga eftersom de skickar oförändrade fakturor på arrende för jakten till jägarna. Det börjar nu märkas resultat av detta då flera jägare inte längre är intresserade av att jaga här.

  Vi slutar med att hålla tamboskap för livsmedel och flyttar till stan allihopa. Mads kan visa oss sina favoritställen i kyldisken på affären, alla vet ju ändå att det är ju där köttet växer.

 7. Det är väl knappast någon rättighet att jaga älg, inget ”måste” överhuvudtaget utan idag så överlever vi utan att jaga vår mat! Ställ in älgjakten helt i ett par år och sedan utvärdera om stammen hämtat sig.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.