Överens – men ändå långt ifrån varandra

i HÄLLEFORS/HÄLLEFORS B/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA/Okategoriserade

LINDESBERG. Pedagogiskt var det enklare förra gången. Då skulle akuten på Lindesbergs lasarett och invånarna gick man ur huse för att protestera. Den här gången dräneras lasarettet på kompetent personal genom en organisation som få inom verksamheterna gillar.

Oron på Lindesbergs lasarett har varit stor under en längre tid och först i år har problemen kommit fram för allmänheten. Mängder av läkare och sjuksköterskor väljer att sluta på Lindesbergs lasarett och kompetenstappet har inneburit att läkare från Örebro tvingas till Lindesberg eller att dyra hyrläkare måste kallas in för att hålla verksamheten igång.

Den här gången var det Rotary i Lindesberg som hade bjudit in regiondirektören Rickard Simonsson till ett lunchmöte på måndagen med anledning av oron för Lindesbergs lasarett.

– Jag motsätter mig inte Peter Jilkes punkter i den skrivelse han gjort, sade Simonsson. Vi har inga tankar på att flytta verksamhet från Lindesbergs lasarett.

Rickard Simonsson gav en bakgrund till dagens situation och menade att processen startade för sex år sedan när man fick uppdraget att anpassa sjukvården i länet för framtiden.

– Det som sades då var att vi skulle ha tre akutsjukhus i länet och att vi dessutom skulle knyta primärsjukvården närmare sjukhusen. Dessutom sades att vi skulle ha operationsverksamhet och utbildning vid alla tre sjukhusen.

Simonsson höll inte med om att den nya organisationen misslyckats.

– Vi har delvis lyckats, sade han. Särskilt inom ortopedin och inom primärvården. Vi gjorde 4000 fler operationer 2016/2017 i länet och vi gör mycket mer idag på Lindesbergs lasarett än vad vi gjorde för några år sedan.

Ungefär där landade diskussionen på Rotarylunchen. Läkarna Peter Jilke, Anders Berg, Synnöve Bergentz och Ingemar Engstrand opponerade och menade att sjukhuset måste vara komplett för att bli ett akutsjukhus och för att bli en attraktiv arbetsplats för kompetenta medarbetare.

– Oron gäller det faktum att nio av tio kirurger slutade under förra året. Varför? Något måste ju vara fel, sade kirurgen Peter Jilke.

– Mycket har hänt under de här åren, sade Rickard Simonsson. Vi har en utmaning med kompetensförsörjningen och den måste vi jobba vidare med.

Frågan är delikat. Politikerna vill att Lindesbergs lasarett ska fortsätta som ett akutsjukhus och tjänstemännen i regionen har arbetat fram en organisation man tror är den bästa, men de som arbetar inom Lindesbergs lasarett väljer att sluta – då just kompetensen står i fokus på alla nivåer inom sjukvården och den som blir kvar får ett allt större ansvar och en större arbetsbörda. Att man gör mycket fler operationer på Lindesbergs lasarett idag är ju ett mått på framgång. Frågan om hur många patienter som skickas till Örebro eller Karlskoga, som skulle kunna behandlas i Lindesberg, är en annan.

På onsdag kommer regionledningen, i form av regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) och regionrådet Karin Sundin (S) till ett möte som Socialdemokraterna bjudit in till Församlingshemmet i Lindesberg.

Klicka på bilderna om du vill se dem i ett större format.

1 Comment

  1. Förstår egentligen inte problemet !

    I Nora är det den kommunala barnomsorgen, äldrevården, socialen, mm, som är i hissen.
    Samtliga anställda och användare är fly förbannade.

    Det här är helt enkelt ett ”rörmokerijobb”. Skit i ledningen.

    Det socialistiska egennyttiga tänkandet orsakar ”proppen”. Sossarnas vinningsintresse, (arvoden pensioner fallskärmar mm) utarmar den sociala välfärden)

    Släng ut propparna, så kanske allt börjar fungera igen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.