Sanningen om Noras ekonomi?

i INSÄNDARE/DEBATT

NORA. I en debattartikel slår Norapartiets Karl-Holger Sjöberg fast att Nora är en fattig kommun. Sjöberg tittar i backspegeln och hittar orsaken till det dagsaktuella läget. Han menar att besluten om vatten och avlopp för Norasjöns östra strand därför bör omprövas. Läs Sjöbergs debattartikel här.

Östra stranden och Noras ekonomi

Av landets 290 kommuner tillhör Nora det 20-tal som har lägst kapital/invånare eller 12800 kr. Örebro har 42000, Fagersta 48000 och Stockholm (rikast) 104000 kronor. Noras invånarantal – 10000 – oförändrat de senaste 30 åren borde givit en bättre siffra. (Dagens Samhälle 2012).

Det måste givetvis finnas en förklaring till detta. Många gånger tycks budgetdisciplinen varit dålig och pågående arbeten har inte kontrollerats och följts upp noggrant. Några exempel:

-90-talet: Nora Energis orealistiska priser gav underskott och förlust av elnätet

-00-talet: renoveringen av Järntorgsskolan och 30-talet nya lägenheter i kvarteret Blomman gav överskridanden på flera tiotals miljoner. Bryggeriet har kostat kommunen miljoner i investeringar och uteblivna hyror. Förarbetet måste i efterhand betraktas som bristfälligt

-vi har också ett antal aktuella överskridanden i miljonklassen som ex resecentrum >6 miljoner, bussgatan >6 och cykelbron vid Hagby 1 miljon

-10-talet: vid halvårsbokslutet 2013 hade BUN ett underskott på halv miljon men  skenade iväg till 6,6 vid årsskiftet. BUN föreslår skattehöjning med 35 öre! Resoluta åtgärder måste till. Tillsammans med andra överskridanden torde de svara mot 100-200 miljoner eller 10-20000 i eget kapital per invånare.

Nora står inför stora utgifter –  Östra Stranden dominerar.  Kommunen har reserverat 57 miljoner de närmaste åren och har beslutat höja VA-taxan 6%/år som skall fonderas och i slutändan ge en dubbling av priset. Norapartiet har överklagat då beslutet sannolikt strider mot Kommunallagen. Nya stora utgifter är nytt reningsverk för 30-50 miljoner, säkring av Hagbydammen 15 miljoner, trygghetsboende  20-30 miljoner, nya förskolor och upprustning av Karlsängsskolan 50-100 miljoner osv.

Noras ekonomi klarar inte dessa utgifter och den sannolikt största och mest svårbedömda är Östra Stranden. Örebro har en vattentäkt liksom Stockholm men lilla Nora skall ha två och köpa vatten från Linde. Varför? Vårt fina vattenverk i Striberg/Bälgsjön ligger i ett område fritt från bebyggelse, jordbruk och med obetydlig trafik. Verket har betydande överkapacitet och ytterligare reserv i tätning av läckor. Gott om vatten finns i Bälgsjöområdet. Vatten från Vättern som diskuteras är lika svårt att förstå som Lindevattnet. Diskussionerna i KS är säregna där vi fått den uppfattningen att vi hade brist på vatten idag och i framtiden.

Östra Stranden bör omprövas snarast med målsättningen att minska kostnaderna och ge Norabor som har intresse av området klara besked och möjlighet att planera för sitt boende. Det borde finnas billigare lösningar för såväl vatten- som avloppsfrågan.

Vi måste inse att vi bor i en fattig kommun och tvingas hushålla med resurserna.

KARL-HOLGER SJÖBERG
Norapartiet

4 Comments

  1. Jag är ingen anhängare av Norapartiet men i vattenfrågan kan jag inte ge dom annat än rätt!

  2. Nils H, det är i alla fall positivt att NP förstår att det är ett problem. S och de andra partierna har ruinerat kommunen men de inser inte att det är ett problem.

  3. Jag har en fråga till Karl-Holger Sjöberg. Det här överskridandet med mer än tolv miljoner för bussgatan och resecentret, har du forskat något i vad det handlar om? Frågan är av ren nyfikenhet och inte det minsta retorisk, tycker bara att det vore bra att få det belyst. Jag har helt gett upp hoppet om att det ansvariga kommunalrådet ska delta i diskussioner om Noras framtid.

  4. Och fattigare blir det om Norapartiet får bestämma man såg ju hur det gick sist dom för sökte styra!
    Ett missnöjesparti utan dess like!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.