Bengt Storbacka. Arkicbild.

Bengt Storbacka svarar Ingemar Engstrand

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. För några dagar sedan skrev pensionerade läkaren Ingemar Engstrand ett öppet brev till kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg, Bengt Storbacka (S). Nu svarar Storbacka på frågorna om Lindesbergs lasaretts framtid. Läs Storbackas svar här.

Målet är självklart att alla får bästa vård

Tack för ditt öppna brev Ingemar! Jag gillar din dialoginriktade ton. Jag är en av de politiker i Lindesbergs kommun som träffat dig, PRO, företagare, personal på lasarettet och regionalpolitiker. Jag vill också att primärkirurgin finns kvar dygnet runt och det framför jag kontinuerligt till regionledningen.

Här är mitt öppna brev till dig och andra som vill läsa. Jag har funderat mycket över vården i vårt land sedan min då 1,5 årige son snabbt remitterades från vårdcentralen i Lindesberg till USÖ för att sedan med ambulans, poliseskort, trafikinformation via radion till allmänheten, helikopterövervakning och specialistsköterska ombord, snabbt fick landets bästa vård på Östra sjukhuset i Göteborg.

Det gick bra. Det har gått två decennier sedan dess. Vården har utvecklats, de exklusiva analysmaskinerna de använde då, finns idag på minsta sjukhus. Vad vill jag säga med det? Jag vill säga att sjukvården utvecklas oerhört snabbt och vi vill alla snabbt till bästa vården. Idag kan den vården som min son fick, ges i Örebro. Imorgon kanske den finns på Lindesbergs lasarett. Min upplevelse är inte att vårt fina lasarett nedmonteras utan tvärtom. Sjukvården förändras snabbt. Idag kan man i Sverige ta bort proppen i hjärnan så människor inte behöver bli som grönsaker efter en stroke, även om insatsen dröjt flera timmar. Snart har vi troligen den möjligheten i Örebro också. Vad är nästa utvecklingssteg?

Vi har ett akutsjukhus i Lindesberg som kommer fortsätta att vara öppet 24-7 men hur akutvården organiseras är ytterst sjukhuspersonalens och regionpolitikernas beslut. Jag framför att vi vill ha primärkirurgin kvar som en del i detta. Självklart vill jag, liksom alla andra, att vi får hjälp med urinblåsor, skärsår, brutna armar direkt på plats närsomhelst. Men jag vet också att ingen stoppas i dörren efter kl 21 utan du får en professionell bedömning! Mitt mål är att du aldrig ska behöva tveka. Ring 1177 eller åk in till akuten i Lindesberg eller om det är ännu värre, ring 112 så avgör ambulanspersonalen var du får bästa hjälpen. Detta har jag och vi Socialdemokrater och andra lokala politiker kommunicerat många gånger till våra regionala politiker.

Sjukvården utvecklas och Region Örebro län är ett litet och tryggt län där vi får snabb professionell hjälp. Men jag vet att allt inte är perfekt. Det finns exempel där människor borde fått hjälpen direkt på lasarettet i Lindesberg istället för att passera det med onödiga transporter. Det har jag framfört till regionledningen. Målet är självklart att alla får bästa vård och ingen regionpolitiker som jag träffat vill att det ska bli fel.

Ingemar, och ni andra som eventuellt läser detta, jag har under den här tiden funderat mer och mer på andra utmaningar inför framtiden. Förutom frågorna om akuten som vi framför, har vi kommunpolitiker andra frågor att lösa! Länets kommuner och regionen behöver utveckla en bra samverkan särskilt runt vården för våra multisjuka äldre. Vården och den medicinska utvecklingen utvecklas snabbt men när du blir riktigt gammal och skör behöver kommunen och regionen möta behoven tillsammans. Här finns det brister. Min mamma bodde på äldreboende de sista åren i sitt liv. Hon ”bollades” mellan boendet och sjukhuset med allt fler komplikationer men det var vi anhöriga som fick informera om medicinering och sjukdomstillstånd mellan två separata system. Gemensamma journalsystem, nära vård i samverkan mellan sjukhuset, inklusive akutvården, och kommunens äldreboenden, hemtjänst mm är en del av vårt gemensamma utvecklingsansvar. Här behöver vi lokalpolitiker engagera oss nu!

I ett par offentliga sammanhang har jag uttryckt hur glad jag är för det driv som finns i kommunen och genom många år av kontakter inom näringslivet vet jag Lindesbergs lasaretts betydelse för norra länsdelen. Lasarettet är en pärla. Befolkningsökning, en påbörjad rotation på arbetsmarknaden, sjuksköterskor som återvänder till lasarettet, nya industrietableringar är tecken på att vår kommun är rätt bra. Men det som är bra kan självklart bli bättre. Mitt fokus nu måste vara att tillsammans med alla er som vill, fortsätta att utveckla vår fantastiska kommun och att ihop med regionen, utveckla framtidens nära vård. Vi har ett rejält jobb att göra!

Bengt Storbacka, kommunstyrelsens ordförande, Lindesbergs kommun

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.