Är majoriteten i Nora tondöv?

i INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Är majoriteten i Nora tondöv? Den frågan ställer sig folkpartisten och kommunstyrelseledamoten Birgitta Borg efter det att majoritetspartierna beslutat att utreda starten av en kommunal kulturskola i Nora. Läsa Birgitta Borgs debattinlägg här.

Är majoriteten i Nora tondöv?

Är majoriteten i Nora tondöv? Det är en fråga man kan ställa sig efter att kommunstyrelsen klubbat igenom att genomföra en utredning om start av kommunal kulturskola 2017. Sedan 1999 då den kommunala musikskolan lades ner, har socialdemokraterna inte gjort några ansträngningar för att få tillstånd en kommunal kulturskola. Eftersom Nora ofta framhålls som en kommun med en levande kultur har detta förvånat många i omgivningen och vi har flera exempel på att familjer valt bort Nora som bostadsort på grund av brist på kulturskola.

Men är det då inte bra att utredningen kommer till stånd? Naturligtvis om det fanns någon substans bakom förslaget vore det utmärkt. Men jag vill framhålla två allvarliga problem.

  1. Örebro läns folkbildningsförbund inbjöd till ett möte 2012 och erbjöd sig att tillsammans med kommunen bygga upp en Folkbildningens Kulturskola i Nora och ett mycket engagerat utvecklingsarbete startades tillsammans med sju studieförbund. Idag bedriver Folkbildningens Kulturskola en uppskattad verksamhet där avgifterna för eleven klart understiger vad som är vanligt i de kommunala kulturskolorna. Kostnaden för kommunen är avsevärt under vad motsvarande verksamhet skulle kosta i kommunal regi. Idag avsätter kommunen 500 tkr varav 200 tkr genast går tillbaka till kommunen för samordning av verksamheten. Studieförbunden kan på ett annat sätt än kommunen få del av statliga bidrag för sin verksamhet, vilket håller kostnaderna för kommunen nere.

På våren 2014 gav majoriteten ett uppdrag till Folkbildningens Kulturskola att utvärdera verksamheten. Utgångspunkten var en ömsesidig önskan om ett fortsatt samarbete mellan ingående parter. Utredningen skulle också ligga till grund för en gemensam ansökan om externa medel. En extern utredare gjorde arbetet och en rad genomtänkta och realistiska förslag lämnades. De problem som beskrevs i utredningen handlade oftast om kommunens bristande engagemang. Så har kommunen t ex inte kunnat erbjuda lämpliga lokaler, den samordning som kommunen åtagit sig har inte helt kunnat uppfyllas, Folkbildningens Kulturskola har heller inte fått vara med vid de möten där kulturskolorna i regionen och landet träffas.

Hur hanterar då kommunen utredningens förslag? Inte alls måste man konstatera. Ingen diskussion har skett i det utskott som hanterar frågan, ingen återkontakt med folkbildningen har tagits, utan man lägger fram en skrivelse där utredningen presenteras helt kort med, ”Nora kommun har i dagsläget överlåtit huvudmannaskapet för kulturskolan till en ideell aktör, vilket har vissa fördelar men även begränsningar avseende -insyn/kontroll, -kvalitetssäkring, -långsiktighet i drift och utveckling, -samverkan med andra kommuner…..”  Begränsningar som med en utvecklad kommunikation och samordning lätt kan hanteras. Fördelarna presenteras inte alls.

  1. Vid kommunstyrelsens sammanträde den 29 oktober fick politikerna en redovisning av kommunens förväntade budgetunderskott för året som till stor del beror på att bildningsförvaltningen inte hanterat kravet på budgetanpassningar under flera år och har i dagsläget motsvarande åtta tjänster för mycket i relation till sin budget. Enligt ekonomichefen ser framtiden knappast ljusare ut. Det är då helt oförståeligt hur man kan dra igång en utredning om en ganska kostsam verksamhet istället för att ta vara på den billigare verksamhet med god kvalitet som finns och att genomföra de utvecklingsförslag som Folkbildningens Kulturskola tagit fram.

Hur Folkbildningen kommer att reagera på förslaget att avveckla verksamheten under nästa år vet vi ännu inte. Men man kan befara att engagemanget svalnar när man upptäcker att Noras politiska majoritet är helt ointresserad av det arbete man lägger ner i Nora liksom av de förslag som utredningen har lämnat. Risken är stor att Nora återigen blir utan en kulturskola.

Birgitta Borg (fp) ledamot Kommunstyreslen

6 Comments

  1. Det var bättre förr när sex partier satt och bråkade om allt om bara dessa vinner igen så är Nora en kommun som kommer bli större än allt vilket senare resulterade att det brast.

    Visst är det härligt när alla sitter och gnäller men gärna inte gör något själv åt sin egen situation och flyttar dit man kan trivas bättre men det är roligare att bara gnälla och bråka!

  2. Bara att hoppas att nya ekonomichefen fortsätter som han börjat o serverar sanningen för vänsterpartister o socialdemokrater. Blir det tydligt för Noras invånare hur majoriteten nu missköter ekonomin borde det resultera i en förändring senast vid nästa val

  3. Kultur Kultur Kultur. ett Jävla tjat om Kultur hela tiden. Nora har för mycket kultur. det räcker nu.

  4. Bra verklighetsbeskrivning, Birgitta. Handlar inte detta om majoritetens ovilja i grunden att låta förening, studieförbund eller annan extern part sköta saker som kommunen skulle kunna ha?
    Landsbygdspartiet oberoende tycker nog vi fått flera exempel på detta under året, Förskola, köp av korttidsplatser, integrationsprojekt och nu kulturskola.
    Detta ställningstagande har man oavsett om det handlar om vinst eller ej. Vi kan nog konstatera att vi har en ovanligt socialistisk majoritet, troligt är väl också att det finns ledamöter eller personer i dess närhet som suktar efter jobb i en kommunal kulturskola

  5. Majoriteten har fått någon slags hybris, eller rättare sagt Vänsterpartiet. Om Birgitta har rätt, och varför skulle hon ljuga, är det ju osannolikt det som händer i Nora.

    Grindgruvan var den billigaste barnomsorgen i kommunen. Bort med den! Folkbildningens kulturskola är billig och bra. Bort med den! Det enda som inte ska bort är övertalig kommunanställd personal. Halleluja Nordkorea, vi kommer närmre för varje dag…

  6. Nja tondöva ?

    Tror att trojkan längtar efter marschmusik och stöveltramp. Anhängare i likfärgade skjortor som andäktigt lyssnar till ledarnas skrän.

    Rejäla fester med vodka och öl för de utvalda inom partiet. Ett litet privat Cristiania eller Mont Martre.

    Tänk vad man kan få för skattepengar !

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.