Lejonbacken fortfarande stormigt

NORA. Ändå sedan 2004 har det stormat på Lejonbacken vid Norasjön. Allt sedan Mats Olofsson och Peter Ericson köpte den gamla stamfastigheten och delar av Vagnskjulsberget och klargjorde att man ville bygga villor på fastigheten.

Nu handlar det om detaljplanen för Vagnskjulsberget.

Historien om byggplanerna på Lejonbacken är så komplicerad att den knappast kan återges i annat än bokform. Efter många år av överklaganden ligger nu detaljplanen för Ängen nedanför Lejonbackens fritidsområd hos förvaltningsrätten i Karlstad. Där var det tänkt att 24 villor skulle uppföras.

Politikerna i kommunfullmäktige har beslutat om att detaljplanen är okej, men överklaganden satte käppar i hjulen för en exploatering.

Nu handlar det om detaljplanen för Vagnskjulsberget, en plan som krävts av många och som nu också ska bli verklighet. Motståndet är inte lika starkt som mot planerna på att bygga på gärdet, men en handfull personer och fastighetsägare överklagar de flesta beslut som fattas. För tillfället ges sakägare möjlighet att yttra sig och alla är inte lyriska över att hus ska uppföras och skog huggas ned.

Av dessa är Ragnhild Widgren tuffast i sin kritik. Hon svingar vilt i sitt yttrande över stadsarkitekten Per Granlunds inblandning i ärendet. Granlund har haft fel och varit passiv i sin roll gentemot svartbyggen, menar Widgren. Widgren menar också att Granlund försökt tysta henne när han ratat henne som sakägare.

”När såväl beställare som markägare har nära relationer till lokala politiker är det av särskild vikt att planarbetet bedrivs med hög grad av integritet. Annars finns en uppenbar risk att allmänna intressen liksom sakägares och andra berördas berättigade synpunkter blir åsidosatta. Granlund agerar enligt min uppfattning partiskt till förmån för beställare och markägare.”

Hårda ord som med stor sannolikhet inte är de sista.

 

 

1 Comment

  1. Nora ”regeringen” i konflikt med innevånarna !

    En orsak till att de ”styrande” ganska konsekvent lägger ”locket på” i stället för att skapa samförstånd, är att man ”måste bestämma”.

    Vilka bindningar man har till olika ”byggare” påverkar så klart agerandet.

    ”Leksaken” Stenstorp, tycks man ha tröttnat på.
    Här finns ju villatomter. Bara sätta spaden i backen och göra färdigt. Fast det finns ju aber; var finns köpare till villatomter i Nora ?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.