Sven Erik Larsson: Skattehöjningen ett stort mörker

i INSÄNDARE/DEBATT

Det vilar skymning över Lindesbergs kommun. Ett stort mörker hotar att sänka sig över Bergslagens stora tätort. Den styrande minoriteten har tänkt sig 1 krona i skattehöjning för nästa år. Man kan undra lite över hur väl bevandrade de är i omvärlden.

De kommuner i Örebro län som de senaste åren gjorde stora skattehöjningar istället för att anpassa verksamheterna i förhållande till folkmängden finns nu i den skara av kommuner som har stora svårigheter. Kolla in Laxå och Karlskoga. Degerfors är ju vänsterstyrt så där rullar väl planekonomin på tills det blir regimskifte.

För Lindesbergarna tar nu Lindesbergs kommun 40/44 miljoner i köpkraft från medborgarna. 6000 kronor per familj, ungefär, där båda arbetar. Pensionärernas skattesänkning som regeringen lovat äts upp och därtill naggas pensionshöjningen rejält.

Lägg därtill beskedet i dag om att pensionen sänks 2014 med ca 400 kr per månad.

Läste också att pendlarkortet på länstrafiken skall höjas för de som bor i Lindesberg och pendlar ut för att arbeta.

Fattiga familjer och därmed barnfattigdomen blir inte bättre av minoritetens förslag. Hoppas socialnämndens ordförande tog upp skattebördan som ett problem för barnfattigdomen när hon medverkade i Berlin i veckan som gått.

Anders Ceder kan kanske förklara på fullmäktige i november hur fallande innevånareantal och höjd skatt för att växa in i den kommunala kostymen gynnar utvecklingen i Lindesbergs kommun. Kostymen som var anpassad till fler innevånare i kommunen och ett större mått av arbetade timmar. En kostym som nu skall fyllas av arbetande innevånare och pensionärers högre inbetalda skatt.

Inga bostäder byggs. Trots att LIBO när man talar med ledamöter i deras styrelse har de i två år sagt att det är på gång. Inga bostäder inget inflyttande.

Hög skatt innebär också att Lindesberg inte är speciellt gynnat när familjer väljer bostadsort i framtiden om och när bostäder kommer att finnas.

Det är kanske dags att satsa på Sörlunda istället för omöjliga projekt som Strandskolans ombyggnad med tillhörande flyglar. LIBO är ingen tillförlitlig byggherre i Lindesbergs kommun. Ändå framhärdar socialdemokraterna i sin tillförlit för det kommunala bostadsbolaget. Nåja, något annat är väl inget vi som innevånare i Lindesberg kan förvänta sig. Rörelsen är sig själv nog.

Undrar hur det står till inom miljöpartiet egentligen? Om jag inte läst eller förstått alldeles fel säger man ja till 1 kronas skattehöjning i utbyte mot att man får 500 tusen i landsbygdsutveckling och lika mycket för en miljöpedagog eller liknade befattning i den kommunala svären. Alltså 1 miljon i intressepengar för att förminska köpkraften i kommunen med 40/44 miljoner. Det lär inte bli många ekologiska varor inköpta från landsbygden när innevånarna i Lindesberg jagar extrapriser i affärerna ICA, Domus och Lidl.

Redan när budgeten lades2011 för 2012 av den då styrande majoriteten Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet år 2011 var man medveten om att den hade krävt större noggrannhet än vad de var i stånd att prestera.

Axelsson, Vänsterpartiet sade i en debatt i Lindesbergs fullmäktige för någon månad sedan att man kunde lägga beslag på ett  företag som är inblandad Lindesbergs arena utan några betänkligheter. Jag tänkte då på kommunismens rådande och nuvarande synätt att privat ägande/utveckling  och vidareutveckling är av ond för samhället.

Lindesberg kommun är värt en bättre framtidsversion än att vara högskattekommun i Bergslagen. Det bidrar till en försämrad för tillväxt , framtida inflyttning, ett ökat antal innevånare som redan bor i Lindesbergs kommun  som kommer att flytta när pensionsåldern infinner sig.

Anders Ceder och vilken  företrädare  för miljöpartiet som nu träder fram har en hel del att förklara för Lindesbergs kommunfullmäktige. Vänsterpartiets inställning är det väl inga frågetecken kring. Mindre pengar för privat bestämmande, mer  av statlig landtings och kommunal inflytande av enskilda personers arbetsinsatser.

Det ligger inte enbart en skymning över Lindesbergs kommun. Ett totalt mörker hotar om Socialdemokrater och Miljöpartiet med stöd av Vänsterpartiet lyckas med att intala medborgarna som förresten inte har blivit tillfrågade att 1 kronas skattehöjning är Lindesbergs kommuns framtid.

Det tror inte jag.

Sven Erik Larsson, Lindesberg

3 Comments

  1. Tittar man på Lindesbergs siffror för 2009 hos SCB visar det sig att drygt 50% av allt ekonomiskt bistånd (socialbidrag) gick till utrikes födda i kommunen. Andelen utrikes födda var då 11%.

    Detta medförde att utrikes födda fick 8,1 ggr mer / person i bidrag jämfört med inrikes födda.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.