Kvinnor blev brandmän för en kväll

LINDESBERG. Nerikes Brandkår i Lindesberg hade på torsdagskvällen bjudit in till en Prova-på-kväll för kvinnor och ett tiotal peppade tjejer fanns på plats.

-Man vet aldrig hur många som ska dyka upp, säger kårchefen Mikael Juneholm. Ibland är det någon enstaka och ibland är det betydligt fler.

Nerikes Brandkår i Lindesberg försöker göra det man kan för att attrahera kvinnor att söka jobb som brandman. Idag har man endast en kvinna, Indra Samuelsson, men man hoppas kunna hitta fler.

Kvällen började med att hitta en utrustning för kvinnorna och redan i det momentet blev flera varse att en brandman släpar runt på en hel del kilon.

-Jag vet inte riktigt hur mycket utrustningen väger, säger Mikael Juneholm. Men säkert är det 20 kilo. Och ibland måste man ju kånka på en extra slangrulle eller något annat.

Man hade gjort ett stationstest med åtta, nio stationer som tjejerna fick testa och flera var överraskade över vilken styrka som krävs. Utrustning som väger och därefter lyfta och manövrera en hävare kräver sin kvinna.

-Jäklar vad tungt det var, sade en av deltagarna.

Tjejerna fick prova på att gå på bandet med utrustning och tuber i sex minuter, det enda egentliga krav som ställs, men man fick också prova på rökdykning, vattensprutning, slangdragning och uppstigning i korg.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.