Ovanligt att alla är överens

KF_budget_LinLINDESBERG. Om det har hänt tidigare att samtliga partier kunnat enas om en budget så var det ingen som kunde erinra sig det efter budgetbeslutet i kommunfullmäktige i Lindesberg på tisdagen.

– Det är otroligt bra att vi kan vara så här eniga om budgeten, sammanfattar kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (S).

glöggmingelDet var nästan samma stämning efter tisdagens sammanträde i kommunfullmäktige som det brukar vara efter det att LIF Lindesberg vunnit en hemmamatch i Lindesberg Arena, och att majoritet och opposition lyckas prata ihop sig om en budget i en kaffepaus låter långt ifrån forna tiders budgetdebatter.

– Men det nya med budgetberedningen och att vi har hållit på sedan i mars tror jag är anledningen till att vi kan bli så här överens, säger Ceder. Vi har ju dragit allt några gånger.

Oppositionsrådet Per-Ove Lindqvist är också nöjd med budgetresultatet, men hissar lite varningsflagg för den verklighet man står inför.

– Om vi nu följer budgeten under 2014, 2015 och 2016 och kommer ned till att kostnaderna hamnar på 96 procent av intäkterna är det ett bra utfall. Det vi är oroliga för är om vi verkligen ska klara av detta arbete 2015 och 2016. Vi måste titta på hur vi ska finansiera.

Debatten i kommunfullmäktige var snäll, trots att det handlade om årets viktigaste debattillfälle. Miljöpartiets Agneta Nilsdotter var kvällens flitigaste debattör och Sverigedemokraternas Inger Karlsson kvällens mest motsträviga.

– Den här budgeten har Miljöpartiet varit med och påverkat och ledningen börjar inse det här med miljöfrågorna, sade Nilsdotter.

– Med socialdemokraternas politik flyttar det in nya medborgare som lever på bidrag, konstaterade Inger Karlsson.

Vänsterpartiets Ulf Axelsson svarade ändå för debattens både roligaste och vassaste inläg.

– Nu kanske vi kan räkna in 18 miljoner om året som stadsnätet kostat oss de senaste åren, sade Axelsson.

Det enda parti som inte var överens med övriga om budgeten var Sverigedemokraterna.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.