SVALBO. Carl-Jan Grankvist började den andra utsålda författarsalongen på Svalbo med att smörja kråset. ”Ett av de trevligaste ställena att äta på” är hans smickrande omdöme.
-För två veckor sen fick jag en utsökt grönkålssoppa och nu fick jag lax och curryräkor med dillstuvad potatis. Så blev det kaffe och hembakt på det, ler han förtjust där han sitter i köket på Svalbo tillsammans med sin ”sidekick” för kvällen, Agneta Yngve, professor i måltidskunskap på Örebro Universitet, stationerad i Grythyttan.
Carl-Jan pratade alltså för andra gången om sin bok ”Carl-Jans klassiker – mer än en kokbok” på Svalbo. Idén till boken väcktes under en allvarlig blodförgiftning och fyra knäoperationer. Han hade gott om tid för eftertanke och att skriva ner idéer hämtade ur egen fatabur. Det finns ett kapitel för varje månad med recept och produkter efter säsong. Dessutom är boken välkryddad med kultur- och måltidshistoria. Den som har problem med att hålla tal har god nytta av boken, för varje månad finns ett välkomsttal och ett tacktal.
Detta är andra boken Carl-Jan gett ut. På frågan om vad nästa bok ska handla om tvekar han inte länge.
-Den idé jag vill förverkliga just nu är att skapa ett forskningscentrum för europeisk måltidshistoria. Det saknas en brygga mellan etnologi, kulturhistoria och hantverk.