Börjar i Förvaltningsrätten. Johan Nordh, Stefan Toll och Daniel Heed vill utveckla Vedevåg och behålla skolan.

Vedevåg tar sin egen kamp för skolan

i HÄLLEFORS B/LINDESBERG
Börjar i Förvaltningsrätten. Johan Nordh, Stefan Toll och Daniel Heed vill utveckla Vedevåg och behålla skolan.

VEDEVÅG. I Ramsberg och Rockhammar har opinionen mot en den tänkta skolnedläggningen varit kraftfull och folket i byarna har varit rent ut sagt förbannade. I Vedevåg kämpar man på ett annat sätt och hoppas att politikerna även i framtiden vill se Vedevåg som en utvecklings- och inflyttningsort.

– Vi har en dröm och en vision och skolan är en viktig del i Vedevågs utveckling, säger Stefan Toll, förälder och engagerad i Vedevågs framtid.

Man kan kämpa på olika sätt. I Ramsberg och Rockhammar gör man på ett sätt, och i Vedevåg gör man på ett annat. Ur det ursprungliga beslutsförslaget i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg lyftes Vedevågs mellanstadium ut och beslut fattades om att Vedevågsskolan blir en F-3-skola från och med 2021. Något som nu ett antal engagerade Vedevågsbor överklagat till Förvaltningsrätten i Karlstad.

– Vedevåg är en utvecklingsort som växer och de som bor här och de som flyttat eller flyttar hit vill ha en trygg uppväxt för barnen, säger Johan Nordh, Daniel Heed och Stefan Toll med en mun.

Att Vedevåg hamnade under klubban i Barn- och utbildningsnämnden kom förstås som en smärre chock, men de boende i Vedevåg tror på sin by och valde att försöka kommunicera med politikerna i en positiv anda. Några av Vedevågs utvalda har haft ett möte med de styrande politikerna och högsta tjänstemännen och i Vedevåg har man en positiv känsla efter det mötet.

– Vi tycker att ett så här stort beslut ska fattas i kommunfullmäktige, säger Johan Nordh.

– Underlaget är totalt förkastligt, säger Stefan Toll.

– Vi skulle vilja att politikerna tar tillbaka beslutet och säger att man tänkte fel. Vi känner oss snuvade.

Människorna i Vedevåg är besvikna. De trodde att politikerna menade allvar när de pratade om landsbygdsutveckling och stöttade ideella krafter i samhället Vedevåg.

– Såklart är det en besviken befolkning här just nu, säger Daniel Heed. Vi vill jobba i en positiv anda och vill samarbeta för en utveckling.

– Vi skulle vilja ha något tillbaka för allt engagemang vi lägger ner, säger Stefan Toll. Men vi vill inte ha något skyttegravskrig.

Medborgare från Vedevåg kommer att närvara vid kommunfullmäktiges sammanträde i Storåskolans matsal på onsdag, men man har inte bestämt hur man ska agera.

– Vi lämnar så här långt en öppen dörr för politikerna att backa på beslutet, säger Johan Nordh.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.