Källberg firar fjärde advent i Prag

i BLOGG/ETTAN

KRÖNIKA. Fredagskrönikören Tomas Källberg närmar sig jul, åker bort, men tycker ändå till om snön, fotbolls-VM och LIF Lindesberg. Läs vad Källberg tycker här.

Hoppas hinna testa två, tre sorter

En riktigt lugn vecka har passerat revy och det mest spännande som hänt var väl onsdagens snöfall. Jag vet inte om det kom ner tillräckligt för att längdskidåkarna ska kunna få spår, men någon av väderapparna har lovat ytterligare några centimeter i morgon. Själv slutade jag åka längd i unga år, efter en provtur med ett par helt nyinköpta Sandströms som slutade med en krasch där båda skidorna knäcktes. Frugan åker dock fortfarande och jag gillar att både följa elitåkarna och materialutvecklingen. Det är ljusår mellan mina, då finfina Sandströms, och frugans senaste Atomic skins…

Jag har så här långt inte skrivit en rad om pågående VM i fotboll i Quatar och anledningen till det är nog årstiden. Det finns många politiska vinklar jag skulle ha kunnat ta upp, men känns oerhört långt bort från det lokala. Såklart har jag tittat en hel del på teven, men pulsen vägrar att stiga trots en hel del bra matcher. Jag har ju alltid gillat engelsk fotboll, och jag tror inte att värmen och heltäckningsmattorna man spelar på i Quatar kan ge engelsmännen rättvisa. Då krävs riktigt grisiga planer, temperatur strax över nollan och så mycket skit att publiken inte ser skillnad på tröjorna. Nu handlar allt om finlirare, filmningar och extrem övertid. Inte riktig fotboll, om någon skulle fråga mig.

Jag måste också kosta på mig några rader om LIF Lindesberg. Både damerna och herrarna går som tåget och leder sina serier. Vad gäller damerna är jag den förste att hålla tummarna för att LIF får behålla spelarna och etablera sig på division 1-nivå. Vad gäller våra herrar, som åkte ur Allsvenskan i våras, ser vägen enkel ut för en återkomst, men jag är orolig för vad man tappar genom att spela mot alltför enkelt motstånd. På 24i har det varit en konstig debatt efter matcherna, där 24i har anklagats för att inte ha spridit tillräckligt med rosor över spelare som dominerat vissa matcher – oftast mot bottenlag. Jag har full förståelse för att det här är känsloorienterat, men att vara bäst mot de som är sämst skapar inga rubriker på 24i. Låt mig säga så här: LIF Lindesberg SKA spela i Allsvenskan och med årets trupp skulle man förmodligen ligga sexa, sjua i serien just nu. Sannolikt kommer LIF att återta sin plats i Allsvenskan, men alla som förstår handboll vet att LIF då måste spela bättre än vad man gör just nu. En bättre trupp kommer man förmodligen inte att ha och det här vet LIF-tränaren Joakim Bååk och alla andra runt laget. Jag har hört att det finns rykten om att vissa av spelarna har haft påringningar från högre upp-klubbar och jag kan bara säga – Lycka till! Jag tror samtliga spelare finns kvar när Allsvenskan 2023/24 drar igång. Jag hoppas att LIF Lindesberg passar på tillfället att vara i Division 1 och träna försvar. I ettan behöver man bara markera försvar, men i Allsvenskan måste man spela försvar. I morgon är det seriefinal mot Enköping i Lindesberg Arena och jag håller de båda tummar jag har.

De sista raderna av den här krönikan skriver jag på Arlanda. Hustrun, jag och svärmor ska göra vår årliga julmarknadsutflykt och den här gången styr vi mot Prag. Tjeckiens huvudstad ska ha en av europas största/bästa julmarknader, och vi får väl se om den slår Warsawas, som vi var på när pandemin slog till. Där, i Polen alltså, sålde man glögg med så mycket vodka att kvicksilvret steg med 10 grader. I Prag vet jag inte vad man äter till jul, men jag vet att man dricker öl. Hoppas hinna testa två, tre sorter innan vi åker hem i början på nästa vecka.

Jag hoppas ni lyckas bra med årets griljering. Alla köper väl färdigkokt ett år som detta, men senapslagret vill vi ju ändå lägga på själva. Att griljera en skinka brukar aldrig fungera som receptet är tänkt, men ni där ute i Bergslagen har säkert full koll på vad ni gör.

Fredag och den 16:e december idag och jag hoppas att alla mår bra i juletider. Jag hinner med ytterligare en krönika innan tomten kommer.

Ha en riktigt trevlig helg och sista advent.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.