Besöksförbud – trots upphävandet

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. I morgon, den 1 oktober, ska besöksförbudet upphöra på våra särskilda boende, något som många applåderar. Ändå är det en del som menar att det fortfarande råder ett besöksförbud. Här kommer en röst från Ewa Jerrevik Candell, Kerstin Klintberger, Mats Elg, Elisabeth Elg och Elsie Sjöö i ämnet.

Tankar omkring besöksförbudets upphävande

Vilken oerhörd glädje och befrielse alla vi anhöriga, vänner och boende kände när beskedet kom att besöksförbudet skulle upphöra den 1 oktober. Den inre smärta detta halvår inneburit för många kan naturligtvis inte mätas eller förklaras. Vi vet att personalen har varit fantastiska och gjort allt vad de kan. Men de kan aldrig ersätta anhöriga eller vänner.

Naturligtvis har vi haft och har full förståelse för att göra vad vi kan för att förhindra smitta och att det var nödvändigt med besöksförbudet under våren. Vi har följt FHM:s rekommendationer och vill också fortsättningsvis göra det.

Men när informationen från Lindesbergs kommun kom häromdagen hur framtiden skulle se ut efter besöksförbudets upphävande försvann vår glädje och förväntan. Vårt inre uppfylldes av upprördhet och känner det som en oerhörd kränkning.

Informationen inleds med orden: ”Från och med 1 oktober hävs regeringens beslut om besöksförbud på särskilda boenden… För Lindesbergs kommun innebär det följande;”

Sedan hade fortsättningen kunnat stå enligt följande: ”I Lindesbergs kommun fortsätter besöksförbudet.”

  • Första delen av informationen handlar om det självklara med allt det som vi hört hela våren om hygien och avstånd. Därefter kommer orden om att personer över 70 år bör begränsa sina kontakter.

Det är ingen hemlighet att de flesta som har det största behovet av kontakter med de boende är över 70 år. De boende som är i 90 – årsåldern och däröver har barn som är 70+are. Par som levt tillsammans och har fått uppleva smärtan att inte kunna leva tillsammans utan nu får leva åtskilda är också 70+are. Den kategorin har under hela pandemin varit oerhört försiktiga och är inte den största smittfaran.

  • Sedan uppmanas vi till besök utomhus vid skärmarna som tidigare. Snart kommer höststormarna och vintern! Promenader är oerhört värdefulla. Tyvärr fick hela sommaren gå innan vi i augusti månad fick tillåtelse att gå ut med våra anhöriga på promenader. Våra anhörigas kanske sista sommar!

Samma kontroll som innan besöksförbudets upphävande gäller fortfarande i Lindesbergs kommun. Allt ska ske genom personalen genom tidsbokning. Vi får inte göra besök i den boendes lägenhet. Där kommer vår oerhörda upprördhet och kränkning. Socialstyrelsens företrädares uttalande på presskonferensen innebär tydligt att de inte kan hindra de anhöriga att besöka de boende i deras lägenheter. Det finns ingen laglig rättighet till det. Däremot uppmanades besökare att inte vistas i övriga gemenskapsutrymmen och inte komma för nära övriga boende. Men att komma in i deras lägenheter fanns inget förbud. Däremot uppmanar Lindesbergs kommun att besök inomhus kan ske i gemensamma utrymmen! Det måste väl innebära ännu större smittorisk!

De boende på särskilda boenden i vår kommun har varit instängda i ett halvår. Och enligt kommunens handlingsplan fortsätter denna instängdhet. Det kan inte vara rimligt. Samtidigt så har alla som själv kunnat gå ut varit ute på promenader, åkt med sina permobilar och träffat vänner utanför boendet. Vilket de har haft rätt till men vilken rätt har de som inte kan ta sig ut på egen hand. Vi uppmanar beslutande i kommunen att verkligen omformulera informationen om besöksförbudets upphävande.

Vi kan förstå ansvarigas rädsla för smittspridning på de olika boendena. Men människor som älskar varandra och inte har så lång tid kvar till gemenskap med varandra är värda ett liv med livskvalité. Att sitta inne i lägenheten tillsammans och berätta minnen, se i fotoalbum och ha den gemenskap det innebär kan inte ersättas med att sitta i något gemenskapsutrymme bakom skärmar.

För övrigt har det varit svårt med besök vid skärmarna eftersom de flesta äldre som finns på kommunens boenden har nedsatt hörsel. En jurist sa i en intervju i TV följande: ”Släng skärmarna! De gör ingen nytta!”.

Personalen har haft en dubbel arbetsbörda genom all tidsbokning och kontakter med anhöriga. Vi anhöriga och vänner är ansvarsfulla personer som vill våra nära och kära det allra bästa och om vi också betraktas som det av Lindesbergs kommuns beslutsfattare skulle livskvalitén öka betydligt för oss alla, boende, anhöriga och personal.

Lindesberg den 27 september 2020

Ewa Jerrevik Candell, Kerstin Klintberger, Mats Elg, Elisabeth Elg och Elsie Sjöö

2 Comments

  1. Och nu ökar smittan rejält. Det är nog bäst att ligga riktigt lågt i kontakter – särskilt kontakter med dem som är mest sårbara.

  2. Vad är detta att vara upprörd över? Regler och restriktioner är ju till för att skydda.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.