MAGASIN. Den här fiskgrytan kräver sin kock, men i gengäld får man en underbar middag som imponerar på alla. Fiskgrytan tar en stund att laga till, men är väl värd både tid och arbete.
Ingredienser:
250 gram laxfilé
250 gram sej- eller torskfilé
500 gram krossade tomater
1 gul lök
3 cm ingefära
2 morötter
1 fänkål
4-5 potatisar
4-5 vitlöksklyftor
1 paket saffran
1 tsk honung
0,5-1 tsk chilipulver eller 1-2 färska frukter
2 msk lant- eller fiskbuljong
1 liter vatten
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja
50 gram smör
Ljust bröd
Salt och peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram 50 gram smör ur kylskåpet. Skala potatisarna, 1-2 morötter, 1 gul lök, 3 vitlöksklyftor och cirka 3 cm ingefära.
2. Dela 1 fänkål på mitten och skölj bort jord. Grovhacka fänkålen och löken och skär potatisarna och morötterna i mindre bitar. Riv vitlök och ingefära på ett rivjärn.
3. Hetta upp 2 msk olja i en stor kastrull och fräs lök, vitlök, ingefära, saffran och chilipulver under omrörning i 1 min. Tillsätt potatis, morötter och fänkål och fräs ytterligare i 2 minuter.
4. Häll på 1 liter vatten och 2 msk buljong/fiskfond. Koka upp och sänk värmen och låt det småputtra 15 min
5. Häll på 500 gram krossade tomater, 1 msk tomatpuré och 1 tsk honung och låt det puttra ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar.
6. Lägg smöret i en skål. Skala en vitlöksklyfta och pressa ner i smöret. Tillsätt en nypa salt och peppar och blanda runt ordentligt. Bred på vitlökssmöret på brödskivorna och sätt in i ugnen 5 min, eller till dess ytan har fått en lätt gyllenbrun färg.
7. Skär lax och sej i kuber och lägg ner i grytan strax innan servering.