Fiskgryta med saffran

MAGASIN. Den här fiskgrytan kräver sin kock, men i gengäld får man en underbar middag som imponerar på alla. Fiskgrytan tar en stund att laga till, men är väl värd både tid och arbete.

Ingredienser:

250 gram laxfilé

250 gram sej- eller torskfilé

500 gram krossade tomater

1 gul lök

3 cm ingefära

2 morötter

1 fänkål

4-5 potatisar

4-5 vitlöksklyftor

1 paket saffran

1 tsk honung

0,5-1 tsk chilipulver eller 1-2 färska frukter

2 msk lant- eller fiskbuljong

1 liter vatten

1 msk tomatpuré

2 msk olivolja

50 gram smör

Ljust bröd

Salt och peppar

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram 50 gram smör ur kylskåpet. Skala potatisarna, 1-2 morötter, 1 gul lök, 3 vitlöksklyftor och cirka 3 cm ingefära.

2. Dela 1 fänkål på mitten och skölj bort jord. Grovhacka fänkålen och löken och skär potatisarna och morötterna i mindre bitar. Riv vitlök och ingefära på ett rivjärn.

3. Hetta upp 2 msk olja i en stor kastrull och fräs lök, vitlök, ingefära, saffran och chilipulver under omrörning i 1 min. Tillsätt potatis, morötter och fänkål och fräs ytterligare i 2 minuter.

4. Häll på 1 liter vatten och 2 msk buljong/fiskfond. Koka upp och sänk värmen och låt det småputtra 15 min

5. Häll på 500 gram krossade tomater, 1 msk tomatpuré och 1 tsk honung och låt det puttra ytterligare 5 min. Smaka av med salt och peppar.

6. Lägg smöret i en skål. Skala en vitlöksklyfta och pressa ner i smöret. Tillsätt en nypa salt och peppar och blanda runt ordentligt. Bred på vitlökssmöret på brödskivorna och sätt in i ugnen 5 min, eller till dess ytan har fått en lätt gyllenbrun färg.

7. Skär lax och sej i kuber och lägg ner i grytan strax innan servering.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.