Inger Karlsson om hur kommunen informerar

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Insändarskribenten Inger Karlsson har reagerat på hur kommunen informerar samhällets riskgrupper i de Coronatider vi lever i. Karlsson menar att de mest utsatta drabbas hårt av bristande information. Läs Inger Karlssons insändare här.

Undermålig information till allmänheten

Coronan har nu hållit på ett antal veckor. 

Kommunen går ut med att en rad olika insatser har gjorts för att stötta och underlätta för kommunens företagare vilket naturligtvis är viktigt.

Men vill man veta hur riskgrupperna ska få hjälp får man surfa runt för att överhuvud taget hitta någon upplysning.

Information ska vara lättillgänglig för alla inte bara på nätet! Vid katastrofer kan elen slås ut och ingen info når ut.

Lindesbergs kommun och MSB har en undermålig upplysningsverksamhet till allmänheten! Det finns personer som kan bli helt utan livsviktig information!

Så varför har inte information tryckts upp i broschyrer och skickats ut till alla hushåll som ingår i MSB:s informationsområde? Här ska all viktig samhällsinformation sammanställas med telefonnummer till viktiga samhällstjänster och aktörer. Till exempel: Vart riskgrupper vänder sig för att få hjälp att handla och hämta mediciner. Vilka mataffärer som tar emot beställning via telefon och hemkörning eller hämtning, och vilka tider som gäller. Extra viktigt för den som saknar uppkoppling och inte kan beställa på nätet.

Enligt MSB ingår Lindesberg kommun i den frivilliga resursgruppen som ger stärkt frivilligt stöd till kommuner. Hjälpen är riktad till riskgrupper och personer över 70 år. Sveriges 18 frivilliga försvarsorganisationer utgör Frivilliga resursgruppen. Upplysning behövs för att kunna utnyttjas av de som tillhör någon riskgrupp. 

I broschyren Om krisen eller kriget kommer kan man bland annat läsa att viktigast är att kunna ta del av information från myndigheter och media. 

Hur tänker sig kommunen att det ska fungera för alla kommuninnevånare med nuvarande taktik?

Inger Karlsson

10 Comments

  1. Om man söker på Kriskommunikation för Nora kommun kan man få svar på om politiker och tjänstemän lever upp till sina skyldigheter mot invånarna i kommunen.

    Här kan man läsa att Kommunchefen ansvarar för Kriskommunikationsplanen som i första hand riktar sig till centrala Krisledningsgruppen .

    Kommunens krishantering har som mål att de som bor och vistas i kommunen under en kris ska uppleva största möjliga trygghet och säkerhet.

    Syftet är att bidra till detta genom att sprida SNABB och TYDLIG INFORMATION.
    Men det här verkar som oövervinnerligt för Nora kommun att leva upp till !

    Hur fick Nora ihop en Kriskommunikationsplan med så mycket ord som tydligen inte har någon innebörd ?

  2. Vi trampar vidare !

    Nu tycks det gnissla om var ansvaret för kommunens äldreomsorg, hemtjänst
    och 70+, som lyckas hanka sig fram i sin egen bostad skall landa.

    Enligt min åsikt landar det på kommunledningen, dvs Oskarsson och Rymoen
    Regionen styr sjukvård. i kommunen ”Fattigvård” socialen och äldreomsorg
    åligger kommunen.

    Skattebetalarna i Nora, har antagligen samma krav på information, som ges i
    bla Lindesberg, antingen de är digitala analfabeter eller ej.

  3. Är INTE kommuens ansvar att informera innevånarna hur många personer som har Corona, då de inte har en susning om det. Så det spelar ingen roll hur många eller hur få välbetalda tjänstemän det sitter där. Det ÄR regionen som har ansvaret för sjukvården i det här landet. Men försöka få in det i inskränkta människors skallar är svårare än att bekämpa Corona.
    Å vad tillför det att veta hur många? Blir folk lyckligare och mindre oroliga?

  4. Moa

    Vad skönt att höra att jag gjort bort mig och allt fungerar klockrent i Nora.

    En liten undring ? Hur betalar 70+ som inte har IT kunskaper ?

    Bruksanvisning går naturligtvis ut till gamla farmor,i pappersformat, tillsammans med med
    kostnadskalkyl, för kommunens tjänster

  5. S Johansson som vanligt svamlar du massa skit som du inte har en susning om! COOP kör ut matvaror, ICA packar ihop varor för avhämtning, det finns hjälpgrupper på diverse sidor på nätet där privatpersoner hjälper till, Röda Korset i samarbete med kommunen agerar och hjälper osv osv. Så ett tips i all välmening, ta gärna och läs på lite så slipper du göra bort dig igen i denna fråga.

  6. Inger Karlsson, när det gäller konceptet frivilliga resursgrupper har du missuppfattat situationen lite grand. De olika frivilliga försvarsorganisationerna, FFO, har bildats på grund av människors engagemang kopplat till olika krig och krigsliknande situationer som t.ex Röda korset med start i mitten av 1800-talet. I samband med första världskriget och mellankrigsperioden bildades många FFO i Sverige. De fanns dryga 20-talet organisationer som nu har minskat till 18 stycken. Organisationerna är helt fristående ideella organisationer men deras engagemang verksamhet i totalförsvaret regleras i Förordning (1994:524) om frivillig försvarsverksamhet.

    Konceptet frivilliga resursgrupper, FRG, skapades av Överstyrelsen för civil beredskap, ÖCB, år 2001. Konceptet hade ett annat namn, hade en mer styrd utbildning och syftade till att vara kopplat till civilt försvar som en fredsresurs. Efterhand som civilförsvaret bleknade bort övergick utbildningskonceptet till FFO själva.
    Det är kommunen som är ansvarig för FRG, om de vill ha en. Det finns inget tvång. Grundstommen är i regel medlemmar från några av FFO. Andra ideella organisationers medlemmar med relevant verksamhet och utbildning kan också vara engagerade i FRG. Det är kommunen som avgör detta. Syftet med FRG är det skall vara en förstärkningsresurs som kommunen kan kalla in i samband med olika typer av kriser som drabbar kommunen. Att vara behjälpliga med att informera kan vara en uppgift. Hjälp med transporter kan vara en annan.

    Björn N Andersson

  7. Mina föräldrar har hemtjänst och har endast besök av hemtjänsten all annan kontakt med människor får dom avstå pga smittorisken. Men frågan är om inte hemtjänsten är minst lika stor riskfaktor som någon annan . Dom använder inte munskydd dom kan inte svara på vad dom har för säkerhetsinstruktioner med andra ord är dom väldigt rädda att bli smittade.

  8. Skulle vara intressant med en uppdatering om hur många Coronafall som finns i Lindesberg med omnejd.
    Jag har inte sett någon info alls till folk över 70 år.
    Sitter ju många tjänstemän på kommunen som vi invånare avlönar med skattemedel så någon måste väl veta hur viktigt det är med information utåt i samhället….eller?+

  9. Svaret på frågan hur Nora kommun tänker sig att 70+- are skall klara sig och
    handla sin mat är ett citat från när Järntorgsskolan byggdes om och det ”sket sig”
    (”jag vet inte vad jag skall göra”).

    Gamlingar skall inte gå och handla,åka kommunalt, utan stanna inomhus.
    Då dör dom !

    Äldreboende gamla tiders ”fattigvården” är åter och kommunens utveckling
    ser ut att liera sig med begravningsbyråerna ( finns två kvar i Nora)

    I övrigt lämnar kommunpamparna inga överlevnadsråd eftersom dörrarna
    gått i baklås till Nora info AB.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.