Inger Karlsson om nya lån

i INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Debattören Inger Karlsson ifrågasätter att Lindesbergs kommun vill låna mer pengar än man har löfte till. Vad är två miljarder kronor (!) i skuld när de sjuka pensionärerna behöver vård, frågar sig Karlsson. Läs debattinlägget här.

Kommer pengarna att räcka?

Kommunalrådet Irja Gustavsson(S) i Lindesbergs kommun behöver låna mer pengar än man har lånelöfte till. Kommunen kommer att slå i taket på ofantliga 2 miljarder i skuld genom att försöka låna ytterligare 600 miljoner. Är pensionsskulden på cirka 700 miljoner inräknade eller tillkommer även den skulden. Stackars pensionärer!

I P4 Örebros lokala nyheter 9 nov 2016 kl. 8.30 kunde lyssnarna få kaffet i fel strupe. Då kunde man höra att Irja Gustavsson är orolig och vill ha jättekontroll på ekonomin i kommunen. Den kollen har inte skattebetalarna märkt av.

Låneförhandlingar skall inledas med kommuninvest de närmsta dagarna.

Vi måste hitta en lösning på alltihop det här kommer samtidigt så det är ju en utmaning. Det kommer att finnas en gräns när vi inte kan låna mer säger Irja i P4 Örebro.

Högkonjunktur råder i landet och många hundra nya skattebetalare har berikat kommunen.

Trotts det behöver de styrande (S) och (C) låna pengar till SKOLA, BOSTÄDER och OMSORGSBOENDE.

Tro inte på något vårdboende för gamla och sjuka. Dom får ju så bra vård i hemmet så det behövs inte.

Vatten och Avloppsnätet har inte underhållits med de pengar som kommit in från kunderna och nu kommer kalaset att kosta skattebetalarna 120-130 miljoner att reparera.

Mer pengar till skolan löser inte de dåliga resultaten. Det som fattas är ordning och respekt för lärare och andra elever.

Mer pengar till friluftsliv i kommunen, bland annat ett nytt ridhus och konstgräsplaner. De här behoven av investeringar är ingenting som hänt över en natt. Men Irja Gustavsson tycker det är en utmaning att det kommer samtidigt.

Hon verkar ha noll koll på ekonomin.

Det här visar på sossarnas nonschalanta syn på ekonomisk styrning.

Vart har alla skatteintäkter och inkomster från försäljning av skattebetalarnas gemensamma tillgångar tagit vägen. Har dom runnit ner i det slukhål kommunen har? Alltså bidrag – vilket i dagens Sverige benämns som investering för framtiden.

Kommunen har även fått 100-tals miljoner från staten för det stora flyktingmottagandet.

Genast har kommunen satt i gång en köpfest utan dess like. Dessa pengar skulle gått till utbyggnad av infrastruktur och välfärd i kommunen när innevånarantalet ökat kraftigt.

I stället monteras den kommunala servicen ner allt mer för att spara när investeringarna i bidrag ökar.

Framöver kommer kommunerna att tvingas ta ansvar för de återvändare som väntas. Personer som kan ha mördat och torterat 1000-tals människor. I stället för straff ska dom belönas med pensioner på 20 000/mån,bostad, skuldsanering och körkort.

Sverige kan få 1000-tals Anders Breivik på våra gator. Han dödade 90 människor i  en fruktansvärd massaker. Men som tur är sitter han internerad på livstid största delen i isoleringscell. Den här personen tycker nog till och med regeringen är väldigt farlig trotts att det bara rör sig om en person.

Om Anders B. hade varit återvändare i Sverige skulle hans massaker kallats allmänfarlig ödeläggelse. Personen hade frikänts i brist på bevis och fått ett stort skadestånd.

Det här är vad politikerna satsar våra skattepengar på när pensionerna är så låga för vissa pensionärer så dom inte längre kan hålla näsan ovanför vattenlinjen efter alla skattehöjningar.

Kommunens räntekostnader kommer att tränga undan andra verksamheter och med lånestopp blir det höjd skatt som grädde på moset.

Den ekonomiska styrningen kommer att drabba skattebetalare i framtiden.

Det här blir arvet till kommande generationer samt en eskalerande kriminalitet som sossepolitikerna lämnar efter sig.

Inger Karlsson

14 Comments

 1. Vem vill etablera sig i Lindesberg som är en kommun i kris och vem vill flytta hit och betala bland den högsta skatten i Sverige?
  Fin reklam på tv men har en väldigt dyster baksida.
  I kamratposten så fanns en liten serie om spara och slösa som måste gått förbi de styrande i kommunen!
  Det lovas ett nytt ridhus , men det finns inte pengar i kassan , så den byggs av lånade pengar som våra efterkommande får betala.
  Det köptes in en estradvagn för 0,5 miljoner utan ett beslut i fullmäktige , som eleverna på lindesskolan kunnat byggt för en lägre summa och kunnat stolta tittat på och sagt att den har vi byggt.
  I väntan på att den stora satsningen på HBT hem osv. ska ge den avkastningen som utlovats, så tycker jag att ledningen av kommunen skall agera som spara skulle gjort!
  Att det sparats på de äldres vård är väl ingen nyhet och att spara på de som inte orkar skrika är väl lätt gjort, men även personalen far illa av dåliga arbetsförhållanden och underbemanning.
  Så till de styrande i Lindesbergs kommun S och C skärpning för risken är stor för avflyttning !

 2. Som bilförare kan det hända att man får blåsa i nykterhetskontroll, och om man söker jobb så är det anställningsintervju för att se till lämpligheter, men politiker har en gräddfil utan någon som helst kontroll av lämplighet, för det som de ska utföra och därför togs ansvaret bort för statligt och kommunala tjänstemän !
  Ekonomin för Lindesberg är under all kritik på grund av ansvarslös politik , och slöseriet är stort utan kontroll och insynen för de skattebetalande medborgarna är obefintlig. 1,4 miljarder är lånade och av pensionsfonden är 700 miljoner lånade räcker inte det ?

 3. Till Anonym.

  Lindesbergs kommun försöker låna sig till vägs ände och ändå låna mer.Kommunen skenar utför utan bromsar.
  Då är det många skattebetalare som undra vart alla ekonomiska tillgångar tagit vägen.
  Den 27-4-2016 var vi fyra personer som lämnade ett medborgarförslag till Kommunfullmäktige i Lindesberg.
  Där föreslår vi en ekonomisk redogörelse av dom stora kostnaderna för flykting och asyl i kommunen.
  Vi ville att det skulle göras en utredning och förtydligande av kostnaderna inom alla förvaltningar och verksamheter.2014-2015-första kvartalet 2016.
  Att alla kostnader skulle redovisas kommuninnevånarna.
  Ännu har ingen redovisning kommit.Det här ska ju vara sån förtjänst.Varför då låna.Vad döljs i slukhålet.
  I en s.k.demokrati skulle det här gjorts eller har kommunen noll koll på slukhålet det är i så fall väldigt allvarligt om det inte finns dokumentation på vart skattebetalarnas pengar försvinner.
  Dom grovt kriminella behöver nog ett ordentligt kroppsarbete för att förtjäna sitt uppehälle i stället för belöning.
  Vad du tycker om brottsligheten i Sverige står för dig.
  I Sverige kan man kasta sten och handgranater på
  blåljuspersonal utan att fängslas.Det tror inte du är sant.Inte jag heller.men så är det i Sverige 2016.
  Du kan ju roa dig med att söka ouppklarade brott och hur många som läggs ner.
  SVT-15-nov Malmöpolisen behöver hjälp med utredningar
  10 mod 30 mordförsök överfallsvåldtäkter.
  Samtidigt vädjar en imam från en Malmömoske till sina troende muslimer att sluta döda varandra.
  I en undersökning i Göteborgs skolor svarar 1av10 elever
  mellan 12-18 år att de sympatiserar med IS eller andra terrorgrupper.Klarar Sverige integrationen?
  Du förstår inte kopplingen mellan Anders B.och återvändarna.Fråga din Statsminister Löfven han har sagt
  att Anders B.är den största terroristen i Europa.
  Massmördare ska aldrig någonsin kunna gå fritt på gatorna i något land.
  Vart tog sossarnas vallöften till pensionärerna vägen.

 4. Hej ”anonym”.

  Märkligt, men full förståeligt och helt legalt att uttrycka sin åsikt anonymt. Vilket behövs i dagens
  samhälle med ”policy” och annat. (risken för repressalier, vandaliserad bil, mm)

  För att få dig att ta förnuftet till vara, om alla hästar är inne, så kunde jag ge dig ett exempel, med en icke invandrare som som uppfyller alla kriterier för personer som lever i Noras ”skuggsamhälle”.

  Tyvärr får man inte hänga ut dom i media ! Men ledningen borde tillsammans med nya polisen, Stefan Toll, kolla på trafiken till välbesöka tillhåll.

 5. Inger, du har ingen som helst aning om vart jag står politiskt. min politiska åskådning spelar heller ingen roll, i en debatt ska man diskutera olika resonemang. En sista fundering jag har är slutklämmen om att vi har en eskalerande brottslighet i Sverige, det låter ruggigt men det stämmer heller inte med verkligheten. De studier som gjorts av BRÅ visar istället att antalet brott i Sverige har legat på en förhållandevis jämn nivå. Istället är det så att tidningar och på sociala medier talar man om en brottslighetsgrad som inte är av denna värd. Det stämmer inte! Så snälla återigen, var källkritiska och läs riktiga rapporter och studier. Tidningar vill sälja lösnummer inget annat.

 6. Till S Johansson
  Fast du talar om skuggsamhället (med svarta jobb) som att det är ett fenomen bland invandrare. Precis som inom många branscher förekommer det svart arbete, men mig veterligen är det lika många svenskar som sysslar med den typen av jobb som invandrare. Likaså vet jag oändligt många nyinflyttade till Sverige som jobbar och sliter precis lika hårt som alla andra. Bland alla människor, oberoende av ursprung, så finns det dom som gör rätt för sig och dom som inte gör rätt för sig. Men du generaliserar och drar alla över samma kam, svenskar förtjänar sitt leverne, invandrare försöker bara komma undan skatt. En skev generalisering som inte är verklighetsförankrad. Hävda inte saker som ni inte har belägg för stämmer, någon som läser ditt inlägg kan tro att det är så, och då kommer klyftorna i samhället att öka ännu mer. Har du ens siffror på hur många svart jobb det rör sig om? Eller är det bara din uppfattning? Hur vet du att de icke skattebetalande är en majoritet i förhållande till de som betalar och att det därför blir minus i kassan?

 7. Till Inger.
  Jag har all rätt att vara anonym, ett medvetet val som jag gjort av flera anledningar. Jag förstår inte heller vad det har med debatten att göra, det torde inte vara min identitet som är det viktiga utan ämnet för debatten.

  Du har valt att skriva just en debattartikel, då borde du kanske vara förberedd på att det blir en diskussion och att alla inte köper dina argument. Du pratar ena stunden om kommunen i Lindesberg, och påtalar deras dåliga ekonomiska upplägg. Då förstår jag inte hur du sedan kan använda uppgifter om ersättning/pension/körkort etc till återvändare. Som jag förstod inslaget i SVT opinion så var detta ett arbetssätt dom har i Norrköpings kommun, och inget som ens varit uppe till diskussion i Lindesbergs kommun.

  Du för en omogen debatt när du ifrågasätter min läskunnighet. Tro mig, den är det inga fel på. Däremot kanske det är så att du blandat in så väldigt många delar i din debatt att det blir obegripligt för andra att förstå vad du menar. Är du emot det preventiva arbetet för personer som har ett kriminellt förflutet? Svensk rättstradition bygger ju på principen att när du avtjänat ditt straff så har du sonat ditt brott. När dessa personer släpps fria ska de då stå bostadslösa, utan inkomst och utan möjlighet att ta sig tillbaka in på den rätta vägen? Det är ju inte så att det är gratis att ha dem i fängelset, och då borde hela samhället tjäna på att dessa personer blir arbetande medborgare. Det kanske inte funkar för alla, men räddar det en person från fortsatt kriminalitet så lovar jag att samhället tjänar på det.

  Och jag förstår fortfarande inte kopplingen med breivik och diskussionsämnet. Han var förstagångsförbrytare som fortfarande är inlåst, och borde därför inte falla under definitionen återvändare. Eller hur resonerar du där?

 8. Till Anonym.
  Först vill jag beklaga att du inte vågar framträda med namn.Det borde du skämmas över.Antagligen tillhör du dom förjugna populistiska rödgröna som gömmer sig.
  Är du läskunnig annars borde du be någon om hjälp.
  Att Anders.B.är Norsk vet nog alla.Jag skrev att han dödat 90 människor det ska vara 77 människoliv han släckt.
  Jag skriver inte invandrare jag jämför straffsatsen för massmord i olika länder.
  Om svenska medborgare reser till andra länder torterar, mördar och förtrycker 1000-tal människor kan inte Sverige stå med öppna armar och belöningar när de återvänder.
  Nej de här människorna ska rannsakas i den Internationella Krigsförbrytartribunalen i Haag för folkmord.
  Jag påstår inte att invandrare får 20.000/mån.
  Återvändare skriver jag om du vet vad det betyder.
  Jag rekommendera dig att kolla på SVT Opinion live från
  2-3 nov kl22.00.
  Här kan man höra Hanif Bali(M)debattera med kommunalrådet(S)i Norrköping Där betalas grovt kriminella med 20.000/mån enda krav sluta med sin brottslighet.Det är samma summa för återvändare som dom tror går att omvända med belöningar.
  Jag kallar det pension eftersom man inte behöver jobba.
  När det gäller pensioner skulle alla bidragspengar kunnat förbättrat vardagen för många fattigpensionärer
  som inte har pengar till mat.
  Vidare trängs dom gamla bort från sina hem för att lämna plats åt andra grupper.Glöm inte att det är dom som byggt det Sverige som såna som du vill förgöra med din politik.

 9. till Anonym.

  För att i någon mån klara ut hur invandrare klarar sin ekonomi, får vi nog börja med, ”skuggsamhället” !

  En arbetsförmedling, vid sidan av samhället på Face book. (svarta jobb)

  Skuggsamhället är till sin struktur uppbyggd på ”svarta jobb”. Dvs inga pengar till systemet via skatter. Men en väsentlig del för att nå upp till hyfsad månadsinkomst, kommer från olika bidrag.

  Ökad inflyttning till Nora och Bergslagskommunerna, innebär alltså inte ökande skatteintäkter. Här måste man börja räkna med nyinflyttade skattebetalare och det blir en negativ räkneoperation.

  I Nora finns en flora av ”icke skattebetalande”, nödvändigtvis inte invandrare.

 10. Jag undrar vad debattören har för belägg för att en invandrare i Sverige får 20000:- i pension per månad? Allt som står på internet är inte sant och debattören verkar ha inspirerats av den propaganda som sprids på sociala medier. Snälla Lindesbergs kommun, avsätt pengar för utbildning och källkritik. Jag skäms över den okunskap och de felaktigheter som dagligen sprids! För övrigt förstår jag inte jämförelsen mellan invandrare och Anders Breivik, han är för fan norsk. Alla ni allmänbildade opinionsbildare, hur mycket tjänar Sverige på en varje invandrare? Vad är det totala EU-bidraget och hur mycket blir den totalt betalade skatten under en livstid? Hur mycket fler arbetstillfällen blir det? Sluta tjata om pensionärers bristfälliga ekonomi och skyll det på invandrarna. Det är två separata utgiftsposter som inte har nåt med varann att göra!!

 11. En gemensam nämnare för de små Bergslagskommunerna, är att dom gjort av med för mycket pengar och letar ”nya friska” !

  Ljusnarsberg oroar sig för livet efter ”migrationsverket”.

  Lindesberg ger sig ut på lånemarknaden och försöker fixa ”kulor”, med skattebetalarna som säkerhet,(gisslan).

  Nora kör man i liten skala och ger sig på privata dagis och skolor. Dessutom börjar man spela ”svälta räv”, med de icke socialistiska partierna.
  Dvs inga partipengar i förskott. Småpartierna måste alltså fixa egen kapitalförsörjning ett år i förväg.
  Gissa om det försvinner politiska konkurrenter !

  En kommunistisk regim, (enklav), kanske inte är så dumt när Putin vill köpa tomt vid golfbanan, han har ju redan handlat på Åland.

 12. Det är Socialdemokraternas bästa gren att göra över medlånade pengar, det syns ju även i rikspolitiken, där Magdalena Andersson enligt prognosen för 2016 lånar 32 miljarder och slår sig för bröstet när hon säger att Sverige går som en nyproducerad Tesla. Vi befinner oss i en högkonjunktur och jag bävar för den stundande lågkonjunkturen.
  Men det som är underligt är ju att Stefan Löfven sade att kostnaderna för invandringen var en utgift på kort sikt, men sedan var det lönsamt. Så mitt tips till Irja och Co, eftersom Lindesberg tagit emot så många nyanlända, då måste det snart välla in pengar till kommunen, så sitt lugnt kvar och låna inga pengar, snart löser det sig, som Stefan Löfven har lovat. För inte far Stadsministern med lögner, eller?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.