Låt julgranen bli värme

LINDESBERG. Dags att kasta ut julgranen efter att ha varit en vacker prydnad under några veckor, men släng inte julgranen i naturen. Lämna istället din gran till återvinning och du bidrar till hållbar energi och klimatsmart fjärrvärme.

– När du lämnar din julgran vid en av kommunens återvinningscentraler gör du en ansvarsfull insats för klimatet och bidrar till att energi produceras på ett hållbart sätt, säger Fredrik Klingvall, kommunikationsansvarig på Linde energi.

Siffrorna som räknats fram säger att om samtliga julgranar som säljs i Sverige skulle återvinnas skulle energin räcka till att värma 1200 villor eller 4000 lägenheter – i ett helt år. Kraften från bara en enda julgran räcker till att köra fyra fulla tvättmaskiner.

– Julgranen är ett utmärkt exempel på en råvara som används för att producera fjärrvärme. Med fjärrvärme minskar också utsläppen i atmosfären. Vår fjärrvärme består till största delen av spillvärme, energi som annars går förlorad, från BillerudKorsnäs i Frövi och Baettr i Guldsmedshyttan, fortsätter Klingvall.

Du lämnar helt enkelt din barrande julgran vid någon av kommunens återvinningscentraler. Granarna körs sedan till BillerudKorsnäs i Frövi, där de flisas och används i tillverkningsprocessen, för att i slutändan bidra till att skapa fjärrvärme.

– Att lämna in julgranen till återvinning är både hållbart och skapar nytta. De som har möjlighet kan givetvis elda upp granen själva, men då ska man ha med sig att 90 gånger mer stoft släpps ut i atmosfären jämfört med om granen tas om hand och bränns i ett värme- eller kraftvärmeverk, avslutar Klingvall.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.